Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 1990-08-01 do dnia notyfikacji
Wersja aktualna od 1990-08-01 do dnia notyfikacji
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 30 lipca 1990 r.
w sprawie wykazu zakładów w Namibii, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty (90/432/EWG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 89/662/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich mogą wywozić świeże mięso dla Wspólnoty wyłącznie w przypadku, gdy spełnią one ogólne i szczególne wymagania określone w dyrektywie 72/462/EWG;
ze względu na uzyskanie niepodległości przez Namibię należy ustalić wykaz zakładów z tego państwa, które otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty;
zakłady te są regularnie kontrolowane w ramach misji Wspólnoty prowadzonych na południu Afryki zgodnie z przepisami art. 5 dyrektywy 72/462/EWG i art. 2 ust. 1 decyzji Rady 86/474/EWG w sprawie wprowadzenia w życie kontroli na miejscu, które mają być przeprowadzone w odniesieniu do przywozu bydła i trzody chlewnej i świeżego mięsa z państw trzecich(3);
normy higieny w zakładach Namibii mogą zostać uznane za zadowalające, a w tych okolicznościach mogą one zostać dołączone do wykazu zakładów, które otrzymały zezwolenie na wywóz do Wspólnoty;
przywóz świeżego mięsa z zakładów wymienionych w Załączniku podlega przepisom wspólnotowym ustanowionym odrębnie, w szczególności dotyczy to zdrowia zwierząt, badań na obecność resztek w świeżym mięsie, zakazu stosowania w gospodarce hodowlanej niektórych substancji wykazujących działanie hormonalne;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
1. Niniejszym zakłady w Namibii wymienione w Załączniku otrzymują zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty na warunkach określonych w tym Załączniku.
2. Przywóz z zakładów wymienionych w Załączniku podlega wspólnotowym przepisom weterynaryjnym ustanowionych odrębnie.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie zabraniają przywozu świeżego mięsa pochodzącego z zakładów niewymienionych w Załączniku.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 lipca 1990 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. nr L 395 z 30.12.1989, str. 13.
(3) Dz.U. nr L 279 z 30.9.1986, str. 55.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ ZAKŁADÓW
Pozwolenie nr | Zakład / Adres | Kategoria* | ||||||||
RZ | ZR | CH | WO | MB/MK | WI | MJ | US | |||
22 | Swavleis, Windhoek | × | × | × | × | 1 | ||||
23 | Swavleis, Okahandja | × | × | × | 1 | |||||
27 | Windhoek Wild, Windhoek | × | × | 2 | ||||||
*RZ: Rzeźnia ZR: Zakład rozbioru CH: Chłodnia | WO: Wołowina MB/MK: Mięso baranie / Mięso kozie WI: Wieprzowina MJ: Mięso jednokopytnych | US: ‑ Uwagi specjalne | ||||||||
1 Z wyłączeniem podrobów. 2 Wyłącznie w przypadku, gdy podczas rozbierania wołowiny w zakładzie nie ma mięsa dzikich zwierząt parzystokopytnych. |