Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1990 nr 35 str. 9
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1990 nr 35 str. 9
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 314/90

z dnia 5 lutego 1990 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3945/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;

na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;

Komitet ds. nomenklatury nie dostarczył opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego, odnośnie produktu nr 4 określonego w załączonej tabeli;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury, odnośnie produktów nr 1, 2, 3, 5 i 6 określonych w załączonej tabeli,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.



Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lutego 1990 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji



(1)Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.

(2)Dz.U. nr L 374 z 22.12.1989, str. 2.



ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie towarów

Klasyfikacja kod CN

Uzasadnienie

1 2 3

1. Mrożone bloki surowych filetów z piersi kurczaków, znajdujące się w bulionie sporządzonym z wody, tuszek drobiowych, warzyw i bulionu w proszku. Bloki ważą około 15 kg i zawierają w przybliżeniu równe porcje filetów i bulionu

1602 39 30

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i tekstem kodów CN 1602, 1602 39 i 1602 39 30.

Fakt, że filety znajdują się w bulionie wyłącza objęcie ich działem 2 (patrz: uwagi wyjaśniające Zharmonizowanego Systemu, dział 2 „Rozróżnienie między mięsem i podrobami mięsnymi objętymi niniejszym działem a objętymi działem 16”, akapit pierwszy).

Produkt ten nie jest przetworem przeznaczonym do robienia zup lub bulionów, ani zupą lub bulionem w znaczeniu treści kodu CN 2104 10 00 (patrz; uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego, pozycja 2104 A, akapit pierwszy).

2. Preparat spożywczy na bazie pomidorów, z zawartością małej ilości widocznych kawałków pomidorów, syropu glukozowego, oleju roślinnego, ziół i przypraw. Produkt występuje w formie sosu i jest zapakowany do sprzedaży detalicznej

2103 20 00

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2103 i 2103 20 00.

Produkt występuje jako sos, z zawartością małej ilości widocznych kawałków pomidorów, nie może być zatem uznany za przetwór z warzyw objęty działem 20 Nomenklatury Scalonej (patrz; uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2103 A, akapit drugi).

3. Preparat w formie proszku, przeznaczony do wyrobu sosów do makaronów, tylko przez dodanie mleka lub wody.

Skład:

— 48% wagowo sera w proszku,

— 20% wagowo serwatki w proszku,

— 8% wagowo różnych przypraw i ziół kuchennych,

— 6% wagowo maślanki w proszku,

— 6% wagowo skrobi modyfikowanej,

— 4% wagowo śmietany z mleka w proszku,

— 4% wagowo mąki pszennej,

— 4% wagowo różnych substancji aromatyzujących, w tym sól kuchenna,

2103 90 90

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2103, 2103 90 i 2103 90 90.

Ze względu na obecność mąki i skrobi, służących jako zagęszczacze, produkt ten jest preparatem do wyrobu sosów, a nieprzyprawionym serem tartym lub w proszku.

4. Płynna mieszanina węglowodorów składająca się w około 87% wagowo z parafin liniowych, posiadających 8-16 atomów węgla i w około 13% wagowo z alkilobenzenów, posiadających łańcuch boczny zawierający 10-12 atomów węgla

2710 00 59

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2710 i 2710 00 59.

Klasyfikacja jako nafty oświetleniowej jest wyłączona ze względu na zawartość alkilobenzenów

5. Produkt używany jako składnik smarów, złożony z poli(alfa)olefinów izoparafinowych syntetycznych, o następujących cechach analitycznych:

— Wygląd: ciecz bezbarwna, przezroczysta, o małej lepkości, oleista

— Współczynnik

refrakcji do

20 °C: 1,4563

— Popioły: brak

— Heteroatomy: siarka, halogen, azot i fosfor ujemny

— Brom

wskaźnik: 0,3

3902 90 00

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagami 3 lit. a) i 6 lit. a) do działu 39 i treścią kodów CN 3902 i 3902 90 00

— Destylacja początek

próżniowa wrzenia

(1,5 mbar): po przekroczeniu 121 oC (odpowiednik 300 oC przy 1 013 mbarach)

— Widmo

podczerwieni: wykazuje głównie pasma węglowodorów alifatycznych nasyconych

— Gęstość przy

20 °C: 0,8225 k/l

6. Arkusze komórkowe składające się w 60% z kopolimeru etylenu i octanu winylu (tworzywo syntetyczne nasycone) i w 40% z wypełniaczy i pigmentów, w formie prostokąta i o grubości zmiennej 4-16 mm

3921 19 90

Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 4 lit. a) do działu 40 i treścią kodów CN 3921, 3921 19 i 3921 19 00.

Kopolimer etylenu i octan winylu są substancjami nasyconymi, które nie mogą być wulkanizowane siarką. W związku z tym nie spełniają warunków określonych w uwadze 4 lit. a) do działu 40.


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00