Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 314/90
z dnia 5 lutego 1990 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3945/89(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;
na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;
Komitet ds. nomenklatury nie dostarczył opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego, odnośnie produktu nr 4 określonego w załączonej tabeli;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury, odnośnie produktów nr 1, 2, 3, 5 i 6 określonych w załączonej tabeli,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 lutego 1990 r.
W imieniu Komisji |
Christiane SCRIVENER |
Członek Komisji |
(1)Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(2)Dz.U. nr L 374 z 22.12.1989, str. 2.
ZAŁĄCZNIK
Wyszczególnienie towarów | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
1 | 2 | 3 |
1. Mrożone bloki surowych filetów z piersi kurczaków, znajdujące się w bulionie sporządzonym z wody, tuszek drobiowych, warzyw i bulionu w proszku. Bloki ważą około 15 kg i zawierają w przybliżeniu równe porcje filetów i bulionu | 1602 39 30 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i tekstem kodów CN 1602, 1602 39 i 1602 39 30. Fakt, że filety znajdują się w bulionie wyłącza objęcie ich działem 2 (patrz: uwagi wyjaśniające Zharmonizowanego Systemu, dział 2 „Rozróżnienie między mięsem i podrobami mięsnymi objętymi niniejszym działem a objętymi działem 16”, akapit pierwszy). Produkt ten nie jest przetworem przeznaczonym do robienia zup lub bulionów, ani zupą lub bulionem w znaczeniu treści kodu CN 2104 10 00 (patrz; uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego, pozycja 2104 A, akapit pierwszy). |
2. Preparat spożywczy na bazie pomidorów, z zawartością małej ilości widocznych kawałków pomidorów, syropu glukozowego, oleju roślinnego, ziół i przypraw. Produkt występuje w formie sosu i jest zapakowany do sprzedaży detalicznej | 2103 20 00 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2103 i 2103 20 00. Produkt występuje jako sos, z zawartością małej ilości widocznych kawałków pomidorów, nie może być zatem uznany za przetwór z warzyw objęty działem 20 Nomenklatury Scalonej (patrz; uwagi wyjaśniające Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2103 A, akapit drugi). |
3. Preparat w formie proszku, przeznaczony do wyrobu sosów do makaronów, tylko przez dodanie mleka lub wody. Skład: — 48% wagowo sera w proszku, — 20% wagowo serwatki w proszku, — 8% wagowo różnych przypraw i ziół kuchennych, — 6% wagowo maślanki w proszku, — 6% wagowo skrobi modyfikowanej, — 4% wagowo śmietany z mleka w proszku, — 4% wagowo mąki pszennej, — 4% wagowo różnych substancji aromatyzujących, w tym sól kuchenna, | 2103 90 90 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2103, 2103 90 i 2103 90 90. Ze względu na obecność mąki i skrobi, służących jako zagęszczacze, produkt ten jest preparatem do wyrobu sosów, a nieprzyprawionym serem tartym lub w proszku. |
4. Płynna mieszanina węglowodorów składająca się w około 87% wagowo z parafin liniowych, posiadających 8-16 atomów węgla i w około 13% wagowo z alkilobenzenów, posiadających łańcuch boczny zawierający 10-12 atomów węgla | 2710 00 59 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 2710 i 2710 00 59. Klasyfikacja jako nafty oświetleniowej jest wyłączona ze względu na zawartość alkilobenzenów |
5. Produkt używany jako składnik smarów, złożony z poli(alfa)olefinów izoparafinowych syntetycznych, o następujących cechach analitycznych: — Wygląd: ciecz bezbarwna, przezroczysta, o małej lepkości, oleista — Współczynnik refrakcji do 20 °C: 1,4563 — Popioły: brak — Heteroatomy: siarka, halogen, azot i fosfor ujemny — Brom wskaźnik: 0,3 | 3902 90 00 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagami 3 lit. a) i 6 lit. a) do działu 39 i treścią kodów CN 3902 i 3902 90 00 |
— Destylacja początek próżniowa wrzenia (1,5 mbar): po przekroczeniu 121 oC (odpowiednik 300 oC przy 1 013 mbarach) — Widmo podczerwieni: wykazuje głównie pasma węglowodorów alifatycznych nasyconych — Gęstość przy 20 °C: 0,8225 k/l | ||
6. Arkusze komórkowe składające się w 60% z kopolimeru etylenu i octanu winylu (tworzywo syntetyczne nasycone) i w 40% z wypełniaczy i pigmentów, w formie prostokąta i o grubości zmiennej 4-16 mm | 3921 19 90 | Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagą 4 lit. a) do działu 40 i treścią kodów CN 3921, 3921 19 i 3921 19 00. Kopolimer etylenu i octan winylu są substancjami nasyconymi, które nie mogą być wulkanizowane siarką. W związku z tym nie spełniają warunków określonych w uwadze 4 lit. a) do działu 40. |