Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3470/89
z dnia 16 listopada 1989 r.
dotyczące metody analizy używanej w celu zastosowania uwagi dodatkowej 2 do działu 7 Nomenklatury Scalonej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem EWG nr 3769/89(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie przepisów dotyczących zastosowania uwagi dodatkowej 2 do działu 7 Nomenklatury Scalonej;
na podstawie przeprowadzonych badań, metoda analizy opisana w Załączniku do niniejszego rozporządzenia wydaje się właściwa;
Komitet ds. Nomenklatury nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Metoda analizy używana w celu zastosowania uwagi dodatkowej 2 do Nomenklatury Scalonej zawarta jest w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1990 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 listopada 1989 r.
W imieniu Komisji | |
Christiane SCRIVENER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 337 z 21.11.1989, str. 5.
ZAŁĄCZNIK
METODA ANALIZY W CELU ZASTOSOWANIA UWAGI DODATKOWEJ 2 DO DZIAŁU 7 NOMENKLATURY SCALONEJ
1. Zasada
Rozpuścić odważoną ilość granulek w zimnej wodzie, bez podejmowania jakichkolwiek fizycznych oddziaływań mogących doprowadzić do zmniejszenia ich rozmiaru lub do jakiejkolwiek zmiany strukturalnej. Otrzymany produkt wypłukać używając dużej ilości zimnej wody, pozostałość zatrzymaną na sicie wysuszyć i zważyć.
Ilość produktu (Z), która przechodzi przez sito, wyrażona jako odsetek masy próbki, jest korygowana z uwzględnieniem stopnia wilgotności.
2. Przyrządy
2.1. waga analityczna;
2.2. zlewka, 1 L;
2.3. sito z siatki metalowej z oczkami o średnicy 2 mm;
2.4. bibuła filtracyjna;
2.5. piec suszarniczy 40 ºC;
2.6. piec suszarniczy 103 ºC.
3. Procedura
Zważyć co najmniej 100 g granulek ± 0,1 g reprezentatywnej próbki w zlewce (2.2). Dodać 800 ml zimnej wody i pozostawić mieszaninę na co najmniej 16 godzin, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
Wylać zawartość zlewki na sito (2.3.) i spłukać dużą ilością zimnej wody. Pozostałość zatrzymaną przez sito wysypać na bibułę filtracyjną (2.4), umieścić w piecu suszarniczym (2.5) i pozostawić na noc do suszenia w temperaturze 40 ºC. Następnie suszyć pozostałość w piecu suszarniczym (2.6) w temperaturze 103 ºC aż do uzyskania stałej masy.
4. Obliczenie i przedstawienie wyników
Z = 100 -
gdzie:
r masa wypłukanej i wysuszonej pozostałości w gramach
i masa próbki w gramach
v stopień wilgotności próbki oznaczony według metody opisanej w sekcji 1 Załącznika do dyrektywy Komisji 71/393/EWG(1).
(1) Dz.U. nr L 279 z 20.12.1971, str. 7.