Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA RADY
z dnia 20 czerwca 1989 r.
ustanawiająca szczegółowe warunki przeprowadzania kontroli w celu zapewnienia przestrzegania punktu zamarzania mleka niepoddanego obróbce określonego w załączniku A dyrektywy 85/397/EWG
(89/384/EWG)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 85/397/EWG z dnia 5 sierpnia 1985 r. w sprawie zdrowia i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy mlekiem nie poddanym obróbce termicznej(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85(2), w szczególności jej art. 11 ust. 6,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
w załączniku A dyrektywy 85/397/EWG rozdział VI pkt D określa normy, jakich należy przestrzegać przy przekazywaniu mleka nie poddanego obróbce do mleczarni, skupu lub centrum standaryzacji;
w celu uwzględniania różnic w skupie, należy ustanowić przepis określający etap, na którym należy przeprowadzać kontrolę punktu zamarzania w celu upewnienia się, że wymóg ten jest jednakowo stosowany,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Państwa Członkowskie zapewnią, aby kontrole przewidziane w załączniku A do dyrektywy 85/397/EWG rozdział VI lit. D w sprawie punktu zamarzania mleka nie poddanego obróbce były przeprowadzane według następujących szczegółowych warunków:
1. mleko nie poddane obróbce z każdego gospodarstwa jest regularnie kontrolowane przez pobieranie próbek losowych.
W przypadku, gdy mleko z pojedynczego gospodarstwa jest dostarczane bezpośrednio do zakładów wstępnej obróbki, próbki te są pobierane, gdy mleko jest pobierane z gospodarstwa przy zachowaniu środków ostrożności uniemożliwiających nadużycia podczas transportu, lub przed rozładowaniem w mleczarni, lub, kiedy mleko jest dostarczone do niej bezpośrednio przez rolnika.
W przypadku, gdy rezultaty kontroli wzbudzą podejrzenia właściwych władz o dodanie wody do mleka, właściwe władze pobierają autentyczną próbę na terenie gospodarstwa. Przez autentyczną próbę rozumie się próbę reprezentatywną dla mleka z jednego szczegółowo nadzorowanego udoju rannego lub wieczornego, rozpoczętego nie wcześniej niż jedenaście godzin lub po trzynastu godzinach od poprzedniego udoju.
W przypadku, gdy mleko jest dostarczane z kilku gospodarstw, próbki należy pobierać tylko, jeśli mleko nie poddane obróbce przekroczy teren mleczarni lub skupu, lub centrum standaryzacji, włącznie z przeprowadzeniem kontroli na miejscu w gospodarstwach.
W przypadku, gdy rezultaty kontroli wykażą przekroczenie normy określonej w załączniku A do dyrektywy 85/397/EWG rozdział VI lit. D, próbki są pobierane we wszystkich gospodarstwach, które dostarczyły dane mleko nie poddane obróbce.
Jeżeli to niezbędne właściwe władze pobierają autentyczne próbki w rozumieniu ust. 1 akapit trzeci;
2. Jeżeli rezultaty kontroli nie wykażą obecności wody dodanej do mleka, mleko nie poddane obróbce może być zastosowane do produkcji mleka poddanego obróbce cieplnej.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne konieczne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 1 lipca 1990 r.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 20 czerwca 1989 r.
W imieniu Rady | |
C. Romero HERRERA | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. nr L 226 z 24.08.1985, str. 13.
(2) Dz.U. nr L 362 z 31.12.1985, str. 8.