ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EURATOM) NR 944/89
z dnia 12 kwietnia 1989 r.
ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku zdarzenia radiacyjnego
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 1989 r., Nr 101, poz. 17)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Energii Atomowej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (Euratom) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r., ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z rozporządzeniem (Euratom) nr 3954/87, Komisja przyjmuje wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu, wraz z maksymalnymi dozwolonymi poziomami skażenia radioaktywnego, które będą wobec nich stosowane;
przeprowadzono konsultacje z grupą ekspertów, wyznaczoną przez Komitet Naukowo- Techniczny zgodnie z art. 31 Traktatu Euratom;
środki spożywcze brane pod uwagę to środki o mniejszym znaczeniu w diecie, mające jedynie marginalny wkład w całkowitą konsumpcję żywności przez ludność;
środki spożywcze umieszczane w wykazie mniej istotnych środków spożywczych muszą być oznaczone przy pomocy oznaczenia kodowego Nomenklatury Scalonej (NS) oraz opisu, określonego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 3174/88 z dnia 21 września 1988 r., zmieniającym załącznik 1 do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(2);
Komitet doraźny, powołany rozporządzeniem Rady (Euratom) nr 3954/87, nie przedstawił swej opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] Wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu, ustalony zgodnie z art. 7 rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87, zamieszczony jest w Załączniku.
Artykuł 2
Dla środków spożywczych o mniejszym znaczeniu wymienionych w Załączniku maksymalne dozwolone poziomy stanowią 10-krotność poziomów mających zastosowanie do „innych środków spożywczych z wyłączeniem środków spożywczych o mniejszym znaczeniu”, wymienionych w Załączniku do rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87 lub zgodnie z rozporządzeniami przyjętymi na podstawie art. 3 tego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 1989 r.
| W imieniu Komisji |
Carlo RIPA DI MEANA | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 371 z 30.12.1987, str. 11.
(2) Dz.U. nr L 298 z 31.10.1988, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu
Kod CN | Wyszczególnienie |
0703 20 00 | Czosnek (świeży lub chłodzony) |
0709 52 00 | Trufle (świeże lub chłodzone) |
0709 90 40 | Kapary (świeże lub chłodzone) |
0711 30 00 | Kapary (tymczasowo zakonserwowane, ale w tej postaci nienadające się do bezpośredniego spożycia) |
0712 30 00 | Trufle (suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone) |
0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o wysokiej zawartości skrobi lub inuliny, świeże lub suszone, w całości, plastrach lub w postaci śrutu; rdzeń sagowca |
0814 00 00 | Skórka owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeża, mrożona, suszona lub tymczasowo zakonserwowana w solance, wodzie siarczanej lub innych roztworach konserwujących |
0903 00 00 | Yerba mate |
0904 | Pieprz, rodzaju Piper; suszone lub kruszone owoce rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta |
0905 00 00 | Wanilia |
0906 | Cynamon i kwiat cynamonowca cejlońskiego |
0907 00 00 | Goździki (cały owoc, goździki i szypułki) |
0908 | Gałka muszkatołowa, kardamon |
0909 | Nasiona anyżku, anyżku chińskiego (badian), kopru włoskiego, kolendry, kminku; jagody jałowca |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek pospolity, liście laurowe, curry i inne przyprawy |
1106 20 | Mąka i mączka skrobiowa, korzenie i bulwy, wymienionych w pozycji nr 0714 |
1108 14 00 | Skrobia manioku (cassava) |
1210 | Szyszki chmielu, świeże lub suszone, również zmielone, sproszkowane lub w formie śrutu; lupulin |
1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) używane głownie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych i podobnych, świeże lub suszone, również cięte, kruszone lub w proszku |
1301 | Szelak; guma naturalna, żywice, gumożywice i balsamy gumowe |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar - agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie pochodzenia roślinnego |
1504 | Tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, uzyskane z ryb i ssaków morskich, również rafinowane, ale nie zmodyfikowane chemicznie |
1604 30 | Kawior i substytuty kawioru |
1801 00 00 | Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
1802 00 00 | Łuski, skórki i inne odpady kakaowe |
1803 | Pasta kakaowa, również odtłuszczona |
2003 20 00 | Trufle (przygotowane lub konserwowane w sposób inny niż w occie lub kwasie octowym) |
2006 00 | Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane) |
2102 | Drożdże (aktywne i nieaktywne); inne organizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek, objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia |
2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne lub syntetyczne (włącznie z koncentratami naturalnymi); ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz ich mieszanki, również w roztworach z dowolnym rozpuszczalnikiem |
3301 | Olejki eteryczne (również bezterpenowe), włącznie z cukrzycami i bezwodnikami; rezinoidy, koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, w nielotnych olejkach, woskach i temu podobnych, otrzymane na drodze nawaniania lub maceracji; terpentynowe produkty uboczne deterpentynacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych |
[1] Tytuł rozporządzenia w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (Euratom) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia 1989 r. ustanawiającego maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz.Urz.UE L 101 z 13.05.1989, str. 17).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00