Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2275/88
z dnia 25 lipca 1988 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2013 r., Nr 130, poz. 1) Pokaż wszystkie zmiany
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1858/88/WE(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do niniejszego rozporządzenia, niezbędne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określiło ogólne zasady wykładni Nomenklatury Scalonej i te zasady stosuje się także do każdej innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź która dodaje do niej inne dodatkowe podpodziały, i która została ustanowiona na podstawie szczególnych przepisów wspólnotowych, z uwzględnieniem stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;
zgodnie z wyżej wymienionymi ogólnymi zasadami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;
Komitet ds. nomenklatury nie wydał opinii w terminie określonym przez przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane w ramach odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 tej tabeli.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 1988 r.
(1) Dz.U. nr L 256 z 7.09.1987, str. 1.
(2) Dz.U. nr L 166 z 1.07.1988, str. 10.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
KLASYFIKACJA NIEKTÓRYCH TOWARÓW WEDŁUG NOMENKLATURY SCALONEJ [1]
Wyszczególnienie | Klasyfikacja kod CN | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Ziarna Zizania aquatica („dziki ryż”), niełuskane, podobne do igieł sosnowych, w kolorze brązowym | 1008 90 00 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 oraz tekstem kodów CN 1008 i 1008 90 00. Zewnętrzna zielona warstwa została zdjęta z produktu, ale pozostawiono czarną owocnię. Produkt nie może być dlatego sklasyfikowany jako ziarno łuskane o kodzie CN 1104 29 17. |
2. (skreślona) |
|
|
3. Przetwór mleczny składający się z odtłuszczonego mleka w proszku zawierającego 50-100 milionów żywych bakterii jogurtowych (Lactobacillus bulgaricus i Streptococus thermophilus) na 1 gram, z zawartością tłuszczu nieprzekraczającą 3% | 0403 10 11 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 oraz tekstem kodów CN 0403, 0403 10 i 0403 10 11. Produkt jest zasadniczo przetworem mlecznym o kodzie CN 3002, aniżeli kulturą bakteryjną o kodzie CN 3002. |
4. Produkt otrzymywany w wyniku procesu turboseparacji mąki pszennej i posiadający następujące analityczne właściwości (ciężar w substancji suchej): - zawartość skrobi: 83% według zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa, - zawartość popiołu: 0,4%, - zawartość białka: około 4,5%. | 1101 00 11 lub 1101 00 15 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 oraz tekstem kodów CN 1101 00 11 lub 1101 00 15 i uwagą 2 do rozdziału 11. Produkt ten posiada właściwości mąki pszennej. Pomimo, że jest on wzbogacony skrobią, posiada zredukowaną zawartość białka i nie odpowiada on kryteriom analitycznym pozwalającym na sklasyfikowanie go jako skrobi pszenicznej o kodzie CN 1108 1100. |
5. (skreślona) |
|
|
6. Preparat używany jako surowiec w produkcji kosmetyków, o następującym składzie: - wyciąg z łożyska zwierzęcego: około 10% wagi, - olej z zarodków kukurydzy: około 90% wagi. | 3824 90 97 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 oraz tekstem kodów CN 3824 i 3824 90 97. Produkt nie może być uznany za substancję białkową o kodzie CN 3504. Produkt jest objęty drugą częścią tekstu kodu CN 3824. Jest to produkt pośredni niemający jeszcze cech preparatu kosmetycznego. |
7. Preparat używany jako surowiec w produkcji kosmetyków, o następującym składzie: - kolagen: około 3% wagi, - gliceryna: około 44% wagi, - woda: około 53% wagi. | 3824 90 97 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych zasad 1 i 6, jak również tekstem kodów CN 3824 i 3824 90 97. Produkt nie może być uznany za substancję białkową określoną kodem CN 3504. Produkt jest wskazany przez drugą część tekstu kodu 3824. Jest to produkt pośredni niemający jeszcze cech preparatu kosmetycznego. |
8. Preparat używany jako surowiec w przemyśle kosmetycznym, o następującym składzie: - elastyna: około 5% wagi, - propan-1,2-diol: około 45% wagi, - woda: około 50% wagi. | 3824 90 97 | Klasyfikacja ustalona przepisami ogólnych reguł 1 i 6 oraz tekstem kodów CN 3824 i 3824 90 97. Produkt nie może być uznany za substancję białkową o kodzie CN 3504. Produkt jest objęty drugą częścią tekstu kodu 3824. Jest to produkt pośredni niemający jeszcze cech preparatu kosmetycznego. |
9. (skreślony) |
|
|
10. (skreślona) |
|
|
11. (skreślona) |
|
|
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury scalonej (Dz.Urz.UE L 130 z 15.05.2013, str. 1). Zmiana weszła w życie 4 czerwca 2013 r.