Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1987 nr 228 str. 43
Wersja aktualna od 1987-07-16 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1987 nr 228 str. 43
Wersja aktualna od 1987-07-16 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 14 lipca 1987 r.

w sprawie wykazu zakładów w Meksykańskich Stanach Zjednoczonych, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty (87/424/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 87/64/EWG(2) w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty o ile nie spełnią ogólnych i szczególnych warunków określonych w dyrektywie 72/462/EWG;

na podstawie dwóch kontroli przeprowadzonych w 1983 r. i 1984 r., żadne zakłady nie zostały uznane za zadawalające i decyzją Komisji 83/470/EWG(3) zakazano Państwom Członkowskim, na podstawie prawa wspólnotowego, przywożenia świeżego mięsa z zakładów w Meksyku, zezwalając jednak Państwom Członkowskim, których prawo krajowe to dopuszcza, na niezakłócanie istniejących obrotów handlowych z zakładami wskazanymi przez władze meksykańskie przez okres siedmiu miesięcy;

kolejna kontrola przeprowadzona na podstawie art. 5 dyrektywy 72/462/EWG i art. 2 ust. 1 decyzji Komisji 86/474/EWG z dnia 11 września 1986 r. w sprawie wprowadzenia w życie inspekcji na miejscu w odniesieniu do przywozu bydła i trzody chlewnej oraz świeżego mięsa z państw trzecich(4) wykazały, że normy higieny w jednym zakładzie uległy poprawie i mogą zostać uznane za zadawalające;

w tych okolicznościach zakład ten może być uwzględniony w wykazie zakładów, które otrzymały zezwolenie na przywóz do Wspólnoty, i wobec tego decyzja 83/470/EWG powinna zostać uchylona;

przywóz świeżego mięsa z zakładów wymienionych w Załączniku podlega w dalszym ciągu przepisom ustanowionym odrębnie i przepisom ogólnym Traktatu; w szczególności przywóz z państw trzecich i wysyłka do innych Państw Członkowskich niektórych kategorii mięsa, takich jak mięso zawierające pozostałości niektórych substancji, są objęte zharmonizowanymi zasadami wspólnotowymi, które nie są jeszcze w pełni wdrożone;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Zakład w Meksyku wymieniony w Załączniku otrzymuje niniejszym zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty zgodnie ze tym Załącznikiem.

2. Przywóz z zakładów wymienionych w Załączniku podlega w dalszym ciągu wspólnotowym przepisom weterynaryjnym określonym odrębnie.

Artykuł 2

Państwa Członkowskie zakazują przywozu świeżego mięsa pochodzącego z zakładów niewymienionych w Załączniku.

Artykuł 3

Decyzja 83/470/EWG traci moc.

Artykuł 4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 sierpnia 1987 r.

Artykuł 5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 14 lipca 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący



(1) Dz.U. nr L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. nr L 34 z 5.2.1987, str. 52.

(3) Dz.U. nr L 259 z 20.9.1983, str. 29.

(4) Dz.U. nr L 279 z 30.9.1986, str. 55.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZAKŁADÓW

Zgoda nr

Zakład / Adres

Kategoria1

RZ

ZR

CH

WO

O/K

WI

JK

US

E 30

Empacadora y Ganadera de Aguas Calientes SA, Aguas Calientes

x

x

x

1 RZ: Rzeźnia

ZR: Zakład rozbioru

CH: Chłodnia składowa

WO: Wołowina

O/K: Mięso owcze/ mięso kozie

WI: Wieprzowina

JK: Mięso jednokopytnych

US: Uwagi specjalne




* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00