Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1909/86
z dnia 16 czerwca 1986 r.
ustanawiające nadzór nad przywozem niektórych produktów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 113,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
Stany Zjednoczone Ameryki nałożyły ograniczenia na przywóz niektórych produktów pochodzących ze Wspólnoty;
środki te mogą spowodować szkodę w odniesieniu do danych producentów Wspólnoty;
w celu zabezpieczenia interesów Wspólnoty, niezbędne jest wprowadzenie nadzoru nad przywozem niektórych produktów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki;
niezbędne jest, aby Państwa Członkowskie niezwłocznie dostarczyły Komisji informacje w odniesieniu do przywozu faktycznie wykonanego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Przywóz do Wspólnoty produktów wymienionych w Załączniku i pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki stanowią przedmiot retrospektywnego nadzoru wspólnotowego opartego na zgłoszeniach przywozowych lub innych równoważnych dokumentach przywozowych wymaganych przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
1. Państwa Członkowskie przekażą Komisji, przed upływem pierwszych 10 dni każdego miesiąca, szczegółowe informacje dotyczące ilości i wartości statystycznej, w rozbiciu zgodnie z nomenklaturą NIMEXE, przywozu pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych Ameryki każdego z produktów wymienionych w Załączniku, faktycznie wykonanego w trakcie miesiąca poprzedzającego bezpośrednio poprzedzający miesiąc.
2. Pierwsze powiadomienie nastąpi nie później niż dnia 10 lipca 1986 r., obejmując przywóz wykonany w maju.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 16 czerwca 1986 r.
W imieniu Rady | |
H. van den BROEK | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
Pozycja WTC | Wyszczególnienie |
02.01 | Mięso i podroby jadalne zwierząt objętych pozycją 01.01, 01.02, 01.03 lub 01.04 świeże, schłodzone lub zamrożone: A Mięso: I. Końskie, z osła, z muła B. Podroby: II. Pozostałe: b) Wołowe: 2. Pozostałe |
04.06 | Miód naturalny |
06.04 | Liście, gałęzie i inne części (inne niż kwiaty i pączki) drzew, krzewów, krzaków i innych roślin oraz mchy, porosty, trawy, nadające się na bukiety i do celów ozdobnych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane B. Pozostałe: I. Świeże |
08.12 | Owoce, suszone, inne niż objęte pozycjami 08.01, 08.02, 08.03, 08.04 lub 08.05 |
12.01 | Nasiona oleiste i owoce oleiste, całe lub rozdrobnione: ex B. Pozostałe: — Ziarna słonecznika |
15.02 | Tłuszcz wołowy, owczy i kozi niestopiony, stopiony lub uzyskany z niestopionego tłuszczu za pomocą rozpuszczalników, w tym tłuszcz (włącznie z „premier jus”): B. Pozostałe: I. Niestopiony tłuszcz wołowy. stopiony lub uzyskany z niestopionego tłuszczu za pomocą rozpuszczalników (włącznie z „premier jus”) otrzymany z tego tłuszczu |
20.07 | Soki owocowe (w tym moszcz winny) lub warzywne, nawet z dodatkiem cukru, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu: B. O gęstości mniejszej lub równej 1,33 g/cm3 w 20 °C II. Pozostałe: |
a) O wartości przekraczającej 30 ECU za 100 kg netto: 1. Sok pomarańczowy 2. Sok grejpfrutowy 4. Sok ananasowy bb) Pozostałe | |
b) O wartości mniejszej lub równej niż 30 ECU za 100 kg netto: 1. sok pomarańczowy bb) Pozostałe 2. sok grejpfrutowy bb) Pozostałe | |
21.07 | Nigdzie indziej niewymienione przetwory spożywcze: |
A. Ziarna lub kłosy zbóż, wstępnie obgotowane lub przygotowane w inny sposób: | |
I. Kukurydza | |
G. Pozostałe: | |
I. Niezawierające lub zawierające mniej niż 1,5% wagowo tłuszczu z mleka: a) Niezawierające lub zawierające mniej niż 5% wagowo sacharozy (w tym cukier inwertowany wyrażony jako sacharoza): 1. Niezawierające lub zawierające mniej niż 5% wagowo skrobi | |
22.03 22.05 | Piwo otrzymywane ze słodu Wino ze świeżych winogron; moszcz winogronowy z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu. |