Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 9 kwietnia 1986 r.
określająca metodę obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (86/174/EWG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu mieszanek paszowych(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 82/957/EWG(2), w szczególności jej art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
do czasu wprowadzenia metod wspólnotowych, Państwa Członkowskie nie mogą, na mocy dyrektywy 79/373/EWG, wymagać lub dopuszczać, aby wartość energetyczna mieszanek paszowych była oznaczona, za wyjątkiem przypadku gdy takie oznaczenie było wymagane lub dozwolone na ich terytorium a oficjalne metody obliczania były już stosowane w czasie, gdy wymieniona dyrektywa została przyjęta;
przy obecnym stanie wiedzy naukowej i technicznej wartość energetyczna mieszanek paszowych dla drobiu może być obliczana za pomocą jednolitej metody we wszystkich Państwach Członkowskich; w związku z tym, należy przyjąć i stosować tę metodę nie tylko w Państwach Członkowskich, które wymagają lub dopuszczają oznaczanie wartości energetycznej na etykietach mieszanek paszowych dla drobiu, lecz również w tych Państwach Członkowskich, które musiały czekać na przyjęcie wspólnotowej metody przed wprowadzeniem wymogu lub dopuszczeniem takiego oznaczenia;
w przypadku różnic między wynikami uzyskiwanymi podczas oficjalnego badania wartości energetycznej, a wartością podaną przez producenta, wskazane jest dopuszczenie minimalnej tolerancji uwzględniającej odchylenia z powodu metody zastosowanej do pobierania próbek mieszanki paszowej, procesu produkcyjnego lub odchyleń pomiarowych;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
W zakresie, wynikającym z przepisów art. 5 ust. 4 i 6 dyrektywy 79/373/EWG, w jakim podawana jest wartość energetyczna mieszanki paszowej dla drobiu, Państwa Członkowskie wymagają, aby wymieniona wartość była obliczana zgodnie z metodą określoną w Załączniku do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie najpóźniej do dnia 30 czerwca 1987 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 1986 r.
W imieniu Komisji | |
Frans ANDRIESSEN | |
Wiceprzewodniczący |
(1) Dz.U. nr L 86 z 6.4.1979, str. 30.
(2) Dz.U. nr L 386 z 31.12.1982, str. 42.
ZAŁĄCZNIK
METODA OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ PASZ DLA DROBIU
1. Metoda obliczania i wyrażania wartości energetycznej
Wartość energetyczna mieszanek paszowych dla drobiu musi być obliczana zgodnie ze wzorem określonym poniżej, na podstawie procentowej zawartości niektórych składników analitycznych paszy. Wartość ta ma być wyrażana w megadżulach (MJ) energii metabolicznej (EM), skorygowanej azotem, na kilogram mieszanki paszowej:
MJ/kg EM = 0,1551 ´% białka surowego + 0,3431 ´% tłuszczu + 0,1669 ´% skrobi + 0,1301 ´% całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza)
2. Tolerancje mające zastosowanie do podawanych wartości
Jeżeli inspekcja urzędowa przewidziana w art. 12 wykazuje rozbieżność (wyższą lub niższą wartość energetyczną paszy) między wynikiem inspekcji a podaną wartością energetyczną, dopuszczalna jest tolerancja minimalna wynosząca 0,4 MJ/kg EM.
3. Wyrażanie wyniku
Wynik otrzymany po zastosowaniu podanego powyżej wzoru musi być podawany z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
4. Pobieranie próbek i metody analizy
Pobieranie próbek mieszanki paszowej oraz określanie zawartości składników analitycznych wskazanych w metodzie obliczania musi odbywać się, odpowiednio, zgodnie ze wspólnotowymi metodami pobierania próbek oraz metodami analizy dla urzędowej kontroli pasz.
Należy stosować następujące metody:
— do oznaczania zawartości tłuszczu surowego: metoda B, zmieniona dyrektywą Komisji 84/4/EWG(1),
— do oznaczania zawartości skrobi: metoda polarymetryczna określona w dyrektywie Komisji 72/199/EWG(2).
(1) Dz.U. nr L 15 z 18.1.1984, str. 28.
(2) Dz.U. nr L 123 z 29.5.1972, str. 6.