Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1985 nr 368 str. 3
Wersja aktualna
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1985 nr 368 str. 3
Wersja aktualna
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3812/85

z dnia 20 grudnia 1985 r.

dostosowujące niektóre rozporządzenia w sprawie mleka i przetworów mlecznych w następstwie przystąpienia Hiszpanii

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając Akt Przystąpienia Hiszpanii i Portugalii(1), w szczególności jego art. 396,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 2 ust. 3 Traktatu o Przystąpieniu instytucje Wspólnot Europejskich mogą przed przystąpieniem zatwierdzać środki wskazane w art. 396 Aktu, przy czym takie środki wchodzą w życie pod warunkiem i w dniu wejścia w życie Traktatu;

należy zmienić następujące rozporządzenia w sprawie mleka i przetworów mlecznych:

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1098/68 z dnia 27 lipca 1968 r. w sprawie szczegółowych zasad stosowania refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2283/81(3),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1282/72 z dnia 21 czerwca 1972 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonej cenie armii i podobnym jednostkom(4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3474/80(5),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1717/72 z dnia 8 sierpnia 1972 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonej cenie instytucjom i organizacjom niedochodowym(6), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) 3474/805,

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1624/76 z dnia 2 lipca 1976 r. dotyczące szczególnych uzgodnień w zakresie wypłacania pomocy do mleka odtłuszczonego w proszku denaturowanego lub przetwarzanego na mieszanki paszowe na terytorium innego Państwa Członkowskiego(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 100/85(8),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 368/77 z dnia 23 lutego 1977 r. w sprawie sprzedaży w drodze przetargu mleka odtłuszczonego w proszku przeznaczonego do żywienia świń i drobiu(9), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 906/85(10),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 443/77 z dnia 2 marca 1977 r. w sprawie sprzedaży po stałej cenie odtłuszczonego mleka w proszku przeznaczonego do żywienia świń i drobiu i zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 1687/76 i nr 368/77(11), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1454/85(12),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 776/78 z dnia 18 kwietnia 1978 r. w sprawie stosowania najniższej stawki refundacji na wywóz produktów mleczarskich oraz uchylające i zmieniające niektóre rozporządzenia(13), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1475/80(14),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 262/79 z dnia 12 lutego 1979 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach w celu przetworzenia na wyroby cukiernicze, lody i inne środki spożywcze(15), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3021/85(16),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1725/79 z dnia 26 lipca 1979 r. w sprawie zasad przyznawania pomocy w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku przetwarzanego na mieszanki paszowe i odtłuszczonego mleka w proszku przeznaczonego na paszę dla cieląt(17), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2859/85(18),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2967/79 z dnia 18 grudnia 1979 r. ustanawiające warunki, na których niektóre sery korzystające z preferencyjnego traktowania w przywozie mają zostać przetworzone(19), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3474/80,

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1932/81 z dnia 13 lipca 1981 r. w sprawie przyznawania pomocy w odniesieniu do masła i koncentratu masła przeznaczonego do wykorzystania w produkcji wyrobów cukierniczych, lodów lub innych środków spożywczych(20), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 453/85(21),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2191/81 z dnia 31 lipca 1981 r. w sprawie przyznawania pomocy na zakup masła przez instytucje i organizacje niedochodowe(22), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1365/85(23),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2192/81 z dnia 31 lipca 1981 r. w sprawie przyznawania pomocy na zakup masła przez armię i podobne jednostki Państw Członkowskich(24), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1365/85,

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2729/81 z dnia 14 września 1981 r. ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzania systemu pozwoleń na przywóz i wywóz oraz wcześniejszego wyznaczania refundacji w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych(25), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 369/85(26),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1953/82 z dnia 6 lipca 1982 r. ustanawiające specjalne warunki dla wywozu niektórych serów do państw trzecich(27), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3110/85(28),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1354/83 z dnia 17 maja 1983 r. ustanawiające ogólne zasady pozyskiwania i dostaw odtłuszczonego mleka w proszku, masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego jako pomocy żywnościowej(29), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1886/83(30),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 442/84 z dnia 21 lutego 1984 r. w sprawie przyznawania pomocy w odniesieniu do masła ze składów prywatnych przeznaczonego do produkcji wyrobów cukierniczych, lodów i innych artykułów spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1245/83(31),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3714/84 z dnia 21 grudnia 1984 r. ustanawiające szczegółowe zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do wykorzystywania w paszach częściowo odtłuszczonego mleka i częściowo odtłuszczonego mleka w proszku(32), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2445/85(33),

— rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3143/85 z dnia 11 listopada 1985 r. w sprawie sprzedaży po obniżonych cenach masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w postaci koncentratu masła(34),



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. W załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 1098/68 skreśla się strefę przeznaczenia D.

2. W art. 4 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1282/72 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla de intervención vendida a las Fuerzas Armadas – Reglamento (CEE) nº 1282/72”.

3. W art. 5 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1717/72 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla de intervención vendida de acuerdo conlo establecido en el Reglamento (CEE) nº 1717/72”.

4. W art. 2 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 1624/76 dodaje się, co następuje:

„Destinada a ser sometida a control y a ser objeto de la constitución de una fianza (Reglamento (CEE) nº 1624/76)”.

5. W art. 15 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 368/77 dodaje się, co następuje:

„Para ser desnaturalisada (Reglamento (CEE) nº 368/77)”.

6. W art. 7 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 443/77 dodaje się, co następuje:

„Para ser desnaturalizada (Reglamento (CEE) nº 443/77)”.

7. W załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 776/78, w kolumnie „Miejsce przeznaczenia” skreśla się odniesienie do strefy D.

8. W rozporządzeniu (EWG) nr 262/79 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 6 akapit drugi dodaje się, co następuje:

„Mantequilla concentrada destinada exclusivamente a la transformación en uno de los productos contemplados en el articulo 4 del Reglamento (CEE) nº 262/79”.

2. W art. 20 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla destinada a la transformación (Reglamento (CEE) nº 262/79)”.

9. W rozporządzeniu (EWG) nr 1725/79 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 4 ust. 4 lit. b) akapit pierwszy dodaje się, co następuje:

„Mezcla destinada a la fabricación de piensos compuestos (Reglamento (CEE) nº 1725/79)”.

2. W art. 7 ust. 2 dodaje się, co następuje:

„Applicación del Reglamento (CEE) nº 1725/79 – piensos, compuestos para an imales destinados a la explotacion agraria o de cria o de engorde que lo utilicen”.

10. W art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/79 dodaje się, co następuje:

„destino especifico: Reglamento (CEE) nº 1535/77 y Reglamento (CEE) nr 2967/79”.

11. W sekcji 104 załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 1932/81 dodaje się co następuje:

„Mantequilla concentrada destinada a transformación (Reglamento (CEE) nº 1932/81).”

„Producto intermedio destinado a la transformación en .......... (nombre y dirección del establecimiento) (Reglamento (CEE) nº 1932/81 articulo 10 ust. 2)”.

12. W rozporządzeniu (EWG) nr 2191/81 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 4 ust. 1 dodaje się, co następuje:

„- Mantequilla a precio reducido en base al Reglamento (CEE) nº 2191/81”.

2. W art. 4ust. 2 dodaje się, co następuje:

„- Reventa prohibida”.

13. W rozporządzeniu (EWG) nr 2192/81 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 4 ust. 1 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla a precio reducido destinada a las Fuerzas Armadas”.

2. W art. 4 ust. 2 dodaje się, co następuje:

„Reventa Prohibida”.

14. W rozporządzeniu (EWG) nr 2729/81 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 6 ust. 1 dodaje się, co następuje:

„Exportación especial (Reglamento (CEE) nº …”.

2. W art. 6 ust 2 dodaje się, co następuje:

„- A exportar sin restitución”.

3. W art. 13 ust. 2 dodaje się, co następuje:

— „Fijación previa limitada al componente leche”

lub

— „Fijación previa limitada al elemento azucar”.

4. W art. 16 ust. 1 dodaje się, co następuje:

„Candidad indicativa”.

5. W art. 16 ust. 2 dodaje się, co następuje:

„Certificado complementar”.

6. W kolumnie „Miejsce przeznaczenia” w załączniku I miejsca przeznaczenia naprzeciw pozycji WTC nr 04.04 zmienia się na:

„Austria, Andora”.

15. W rozporządzeniu (EWG) nr 1953/82 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 skreśla się wyraz „Hiszpania”.

2. W art. 2 skreśla się ust. 4 i 5.

3. W art. 6 ust. 2 skreśla się wyrazy „lub Hiszpania”.

4. Skreśla się załączniki IIIA, IIIB, IIIC i V.

16. W art. 22 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 1354/83 wprowadza się następującą zmianę:

„Destinado a ser exportado como ayuda alimentaria (Reglamento (CEE) nº 1354/83)”.

17. W rozporządzeniu (EWG) nr 442/84 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 7 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla de almacenamiento privado destinada a transformación (Reglamento (CEE) nº 442/84)”.

2. W Załączniku dodaje się następujące adnotacje:

— w A lit. a), sekcja 104:

„Destinada a concentración y transformación ulterior (Reglamento (CEE) nº 442/84)”;

— w A lit. b), sekcja 104:

„mantequilla concentrada destinada a transformación (Reglamento (CEE) nº 442/84)”

lub

„Producto intermedio destinado a transformación:..... (nombre y direccion del establecimiento). (Reglamento (CEE) nº 442/84, art. 6 parrafo 2)”;

— w B, sekcja 104:

„Destinada a transformación directa (Reglamento (CEE) nº 442/84)”.

18. W sekcji 104 załącznika IV do rozporządzenia (EWG) nr 3143/84 dodaje się, co następuje:

„Leche en polvo parcialmente desnatada destinada a ser utilizada segǔn el reglamento (CEE) nº 1725/79 (Reglamento (CEE) nº 3714/84)”.

19. W rozporządzeniu (EWG) nr 3145/85 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 3 ust. 2 dodaje się, co następuje:

„Mantequilla destinada a la transformación en mantequilla concentrada (Reglamento (CEE) nº 3143/85)”.

2. W art. 5 ust. 4 dodaje się, co następuje:

— „Mantequilla concentrada” ó „mantequilla concentrada para la cocina” ó „mantequilla concentrada para la cocina y la pasteleria”

— „Ghee obtenido de mantequilla”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1986 r. pod warunkiem wejścia w życie Traktatu o przystąpieniu Hiszpanii i Portugalii.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 1985 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący



(1) Dz.U. nr L 302 z 15.11.1985, str. 1.

(2) Dz.U. nr L 184 z 29.7.1968, str. 10.

(3) Dz.U. nr L 223 z 8.8.1981, str. 10.

(4) Dz.U. nr L 142 z 22.6.1972, str. 14.

(5) Dz.U. nr L 363 z 31.12.1980, str. 50.

(6) Dz.U. nr L 181 z 9.8.1972, str. 11.

(7) Dz.U. nr L 180 z 6.7.1976, str. 9.

(8) Dz.U. nr L 13 z 16.1.1985, str. 10.

(9) Dz.U. nr L 52 z 24.2.1977, str. 19.

(10) Dz.U. nr L 97 z 4.4.1985, str. 27.

(11) Dz.U. nr L 58 z 3.3.1977, str. 16.

(12) Dz.U. nr L 144 z 1.6.1985, str. 68.

(13) Dz.U. nr L 105 z 19.4.1978, str. 5.

(14) Dz.U. nr L 147 z 13.6.1980, str. 15.

(15) Dz.U. nr L 14 z 16.2.1979, str. 1.

(16) Dz.U. nr L 289 z 31.10.1985, str. 14.

(17) Dz.U. nr L 199 z 7.8.1979, str. 1.

(18) Dz.U. nr L 274 z 15.10.1985, str. 27.

(19) Dz.U. nr L 336 z 29.12.1979, str. 23.

(20) Dz.U. nr L 191 z 14.7.1981, str. 6.

(21) Dz.U. nr L 52 z 22.2.1985, str. 40.

(22) Dz.U. nr L 213 z 1.8.1981, str. 20.

(23) Dz.U. nr L 139 z 27.5.1985, str. 20.

(24) Dz.U. nr L 213 z 1.8.1981, str. 24.

(25) Dz.U. nr L 272 z 26.9.1981, str. 19.

(26) Dz.U. nr L 44 z 14.2.1985, str. 11.

(27) Dz.U. nr L 212 z 21.7.1982, str. 5.

(28) Dz.U. nr L 296 z 8.11.1985, str. 33.

(29) Dz.U. nr L 142 z 1.6.1983, str. 1.

(30) Dz.U. nr L 187 z 12.7.1983, str. 29.

(31) Dz.U. nr L 52 z 23.2.1984, str. 12.

(32) Dz.U. nr L 341 z 29.12.1984, str. 65.

(33) Dz.U. nr L 232 z 30.8.1985, str. 17.

(34) Dz.U. nr L 298 z 12.11.1985, str. 9.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00