Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1984 nr 20 str. 21
Wersja aktualna od 1983-12-23 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1984 nr 20 str. 21
Wersja aktualna od 1983-12-23 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 23 grudnia 1983 r.

w sprawie wykazu zakładów w Islandii, które otrzymały zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty (84/24/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 83/91/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1, art. 17 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty o ile nie spełnią ogólnych i szczególnych warunków określonych w dyrektywie 72/462/EWG;

Islandia przekazała, zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, wykaz zakładów, które otrzymały zezwolenie na wywóz do Wspólnoty;

wizytacje z ramienia Wspólnoty wykazały, że normy higieny trzech z tych zakładów są wystarczające i mogą one wobec tego zostać umieszczone na pierwszym wykazie zakładów, ustalonym zgodnie z art. 4 ust. 1 dyrektywy, z których przywóz świeżego mięsa może być zatwierdzony;

sprawa innych zakładów wnioskowanych przez Islandię musi zostać rozpatrzona ponownie na podstawie dodatkowych informacji dotyczących ich norm higieny i zdolności do szybkiego dostosowania się do ustawodawstwa wspólnotowego;

tymczasem w celu uniknięcia jakiegokolwiek nagłego zatrzymania strumienia handlu, zakłady te mogą otrzymać tymczasowe zezwolenia na kontynuowanie wywozu świeżego mięsa do tych Państw Członkowskich, które są gotowe je zaakceptować;

konieczne będzie wobec tego ponowne zbadanie i w razie potrzeby zmiana niniejszej decyzji w świetle środków podjętych w tym celu i dokonanych ulepszeń;

warunki przywozu świeżego mięsa z zakładów uwzględnionych w wykazie załączonym do niniejszej decyzji podlegają w dalszym ciągu przepisom określonym odrębnie oraz ogólnym postanowieniom Traktatu; w szczególności przywóz z państw trzecich i ponowny wywóz do innych Państw Członkowskich niektórych kategorii mięsa, takich jak mięso ważące poniżej trzech kilogramów lub mięso zawierające pozostałości niektórych substancji, które nie są jeszcze objęte zharmonizowanymi przepisami wspólnotowymi, podlegają w dalszym ciągu przepisom zdrowotnym importującego Państwa Członkowskiego;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

1. Zakłady w Islandii wymienione w Załączniku otrzymują niniejszym zezwolenie na przywóz świeżego mięsa do Wspólnoty zgodnie z tym Załącznikiem.

2. Przywóz z zakładów określonych w ust. 1 podlega w dalszym ciągu wspólnotowym przepisom weterynaryjnym określonym odrębnie, w szczególności tym, które dotyczą wymogów ochrony zdrowia.

Artykuł 2

1. Bez uszczerbku dla przepisów ust. 2, Państwa Członkowskie zakazują przywozu świeżego mięsa pochodzącego z zakładów innych niż te, które wymieniono w Załączniku.

2. Państwa Członkowskie mogą dopuszczać w dalszym ciągu, do dnia 31 sierpnia 1984 r., przywóz świeżego mięsa pochodzącego z zakładów, które nie są wymienione w Załączniku, ale które zostały oficjalnie zatwierdzone i wnioskowane przez władze islandzkie na dzień 1 października 1983 r. zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, o ile przed dniem 1 września 1984 r. nie zostanie podjęta decyzja stanowiąca inaczej zgodnie z art. 4 ust. 1 wyżej wskazanej dyrektywy.

Komisja przekazuje wykaz tych zakładów Państwom Członkowskim.

Artykuł 3

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 lutego 1984 r.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja zostanie poddana przeglądowi i w razie potrzeby zmieniona przed dniem 1 grudnia 1984 r.

Artykuł 5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji




(1) Dz.U. nr L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. nr L 59 z 5.3.1983, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZAKŁADÓW

MIĘSO OWCZE

Rzeźnie

Zakład nr

Adres

2

Borgarnes

31

Hùsavik

50

Saudàrkrokur




* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00