Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 23 czerwca 1982 r.
ustanowiająca kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych (82/475/EWG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą;
uwzględniając dyrektywę Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu mieszanek paszowych(1), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 80/695/EWG(2), w szczególności jej art. 10 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
wyżej wymieniona dyrektywa stanowi, iż Państwa Członkowskie mogą wymagać lub zezwolić na to, aby składniki używane do produkcji mieszanek paszowych były deklarowane; do czasu przyjęcia przepisów wspólnotowych, Państwa Członkowskie mogą zezwolić na to, aby deklaracja składników została zastąpiona deklaracją kategorii składającej się z wielu składników;
przepisy krajowe w niektórych Państwach Członkowskich zezwalają na grupowanie składników w różnych kategoriach; z tego względu powinny zostać ustanowione identyczne przepisy dotyczące etykietowania w celu ułatwienia handlu między Państwami Członkowskimi;
zasady te powinny mieć zastosowanie wyłącznie do mieszanek paszowych dla zwierząt domowych;
zasady dotyczące etykietowania mieszanek paszowych muszą głównie zapewniać odpowiednie informacji dla użytkowników tych produktów;
kategoria może być wskazana jedynie w przypadku gdy użyty składnik lub składniki są objęte definicją danej kategorii;
przez analogię do przepisów ustanowionych dla deklaracji składników, powinien być podany wykaz kategorii, w zależności o przepisów ustanowionych przez Państwa Członkowskie, albo przez wskazanie informacji o ilości każdej z obecnych kategorii lub w porządku malejącym udziałów wagowych w mieszance paszowej;
jednakże nie jest możliwe ustalenie kategorii obejmujących wszystkie składniki mieszanek paszowych; z tego względu wytwórca musi dodatkowo wskazać wszelkie składniki, nienależące do żadnej z kategorii wymienionych w Załączniku;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Zgodnie z art. 5 ust. 7 dyrektywy 79/373/EWG, krajowe przepisy Państw Członkowskich stanowią, iż wskazanie składników może być zastąpione wskazaniem kategorii składających się z wielu składników, tylko kategorie wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy mogą być wskazane na opakowaniu, pojemniku lub etykiecie mieszanki paszowej dla zwierząt domowych.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 1 stycznia 1985 r. Niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 czerwca 1982 r.
W imieniu Komisji | |
Poul DALSAGER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. nr L 86 z 6.4.1979, str. 30.
(2) Dz.U. nr L 188 z 22.7.1980, str. 23.
ZAŁĄCZNIK
Kategorie składników, które mogą być określone w miejsce składników indywidualnych
Wyszczególnienie kategorii | Definicja |
1. Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego | Wszystkie mięsne części, poddanych ubojowi stałocieplnych zwierząt lądowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz wszelkie produkty i pochodne rozbioru tuszy lub części tuszy stałocieplnych zwierząt lądowych |
2. Mleko i produkty pochodne mleka | Wszystkie przetwory mleczne, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia |
3. Jaja oraz produkty pochodne z jaj | Wszystkie produkty z jaj, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia |
4. Oleje i tłuszcze | Wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne |
5. Drożdże | Wszelkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone |
6. Ryby i produkty pochodne z ryb | Ryby lub części ryb, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz produkty pochodne ich przetworzenia |
7. Zboża | Wszystkie rodzaje zbóż, niezależnie od ich wyglądu, lub produkty skrobiowe otrzymane z bielma |
8. Warzywa | Wszystkie rodzaje warzyw i roślin strączkowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie |
9. Produkty pochodzenia roślinnego | Produkty pochodne otrzymane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzywa, roślin strączkowych oraz nasion roślin oleistych |
10. Roślinne ekstrakty białkowe | Wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przy użyciu odpowiedniego procesu osiągnięto koncentrację białka w wysokości, co najmniej 50% surowego białka, w stosunku do suchej masy |
11. Minerały | Wszystkie nieorganiczne substancje nadające się do zastosowania w paszy dla zwierząt |
12. Różne cukry | Wszystkie rodzaje cukrów |
13. Owoce | Wszystkie rodzaje owoców, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetwożenie |
14. Orzechy | Wszystkie ziarna w łupinach |
15. Nasiona | Wszystkie rodzaje nasion w postaci naturalnej lub grubo zmielone |
16. Glony | Glony, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie |
17. Mięczaki i skorupiaki | Wszystkie rodzaje mięczaków i skorupiaków, świeże lub zakonserwowane przy użyciu odpowiedniego procesu i produkty pochodne ich przetwarzania |
18. Owady | Wszelkiego rodzaju owady oraz ich stadia rozwoju |
19. Produkty przemysły piekarskiego | Pieczywo, ciasta, suchary i makarony |