Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
PIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 26 lipca 1979 r.
ustanawiająca wspólnotowe metody analiz w celu badania niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (79/796/EWG)
Dziennik Urzędowy nr L 239 22/09/1979 s.24
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 73/437/EWG z dnia 11 grudnia 1973 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
art. 11 tej dyrektywy przewiduje, że skład niektórych cukrów podlega weryfikacji wspólnotowymi metodami analiz;
należy przyjąć pierwszą serię metod, w odniesieniu do których zakończono już badania;
metoda oznaczania rodzaju barwy dla cukru lub cukru białego oraz cukru rafinowanego; metoda pomiaru popiołu konduktometrycznego w cukrze rafinowanym, w roztworze cukru, roztworze cukru inwertowanego oraz syropie inwertowanym; metoda oznaczania barwy roztworu cukru rafinowanego i roztworu cukru zostały ustanowione w Załączniku do dyrektywy 73/437/EWG;
z drugiej strony, do czasu ustalenia dalszych wspólnotowych metod oznaczania cukrów redukujących należałoby przewidzieć możliwość dalszego zezwalania przez Państwa Członkowskie na stosowanie metody Lane’a i Eynona (metody 7 i 8 w załączniku II, III.3 i III.4) w miejsce metody Luff-Schoorla (metoda 6 w załączniku II, III.3 i III.4);
metody analizy przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
1. Państwa Członkowskie wymagają, aby analizy konieczne do sprawdzenia zgodności z kryteriami ustanowionymi w załączniku I były wykonywane zgodnie z metodami opisanymi w załączniku II do niniejszej dyrektywy.
2. Bez uszczerbku dla drugiego akapitu, metody Luff-Schoorla (załącznik II, metoda 6) używa się do oznaczania cukrów redukujących w następujących postaciach cukrów:
- roztwór cukru,
- roztwór cukru białego,
- roztwór cukru inwertowanego,
- roztwór białego cukru inwertowanego,
- syrop cukru inwertowanego,
- syrop glukozowy,
- syrop glukozowy w proszku,
- monohydrat dekstrozy,
- dekstroza bezwodna.
Jednakże Państwa Członkowskie mogą wymagać stosowania na swoim terytorium metody Lane’a i Eynona (załącznik II, metody 7 i/lub 8, odpowiednio) w celu oznaczania cukrów redukujących w jednej lub więcej spośród wyżej wymienionych postaci cukrów.
3. Jeżeli dane Państwo Członkowskie korzysta z możliwości przewidzianej w ust. 2 akapit drugi, niezwłocznie informuje o tym Komisję i inne Państwa Członkowskie.
Artykuł 2
Nie później niż 18 miesięcy od dnia notyfikacji niniejszej dyrektywy Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1979 r.
W imieniu Komisji
Étienne DAVIGNON
Członek Komisji
ZAŁĄCZNIK I
ZAKRES WSPÓLNOTOWYCH METOD ANALIZ NIEKTÓRYCH CUKRÓW PRZEZNACZONYCH DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
I. | Oznaczanie ubytku masy podczas suszenia dla:
cukru półbiałego
cukru lub cukru białego
cukru rafinowanego |
(przy wykorzystaniu metody 1, załącznik II) | |
II. |
Oznaczanie suchej masy dla:
|
| |
| II.1. | syropu glukozowego
sproszkowanego syropu glukozowego
monohydratu dekstrozy
bezwodnej dekstrozy
|
(przy wykorzystaniu metody 2, załącznik II) |
| II.2. | roztworu cukru lub roztworu cukru białego
roztworu cukru inwertowanego lub białego cukru inwertowanego
syropu z cukru inwertowanego lub z białego cukru inwertowanego
|
(przy wykorzystaniu metody 3, załącznik II) |
III. | Pomiar cukrów redukujących dla:
|
| |
| III.1. | cukru półbiałego | (przy wykorzystaniu metody 4, załącznik II) |
| III.2. | cukru lub cukru białego
cukru rafinowanego
|
(przy wykorzystaniu metody 5, załącznik II) |
| III.3. | roztworu cukru
roztworu cukru białego
roztworu cukru inwertowanego
roztworu białego cukru inwertowanego
syropu z cukru inwertowanego
syropu z białego cukru inwertowanego
|
(przy wykorzystaniu metody 6 lub 7, załącznik II) |
| III.4. | syropu glukozowego
sproszkowanego syropu glukozowego
monohydratu dekstrozy
dekstrozy bezwodnej
|
(przy wykorzystaniu metody 6 lub 8, załącznik II) |
IV. | Oznaczanie popiołu siarczanowego dla:
syropu glukozowego
sproszkowanego syropu glukozowego
monohydratu dekstrozy
dekstrozy bezwodnej
|
(przy wykorzystaniu metody 9, załącznik II) | |
V. | Oznaczanie polaryzacji dla:
cukru półbiałego
cukru lub cukru białego
cukru rafinowanego |
(przy wykorzystaniu metody 10, załącznik II) |