Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1963/79
z dnia 6 września 1979 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 590/79(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2749/78 z dnia 23 listopada 1978 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją(3),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnych do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych(4), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
mechanizmy kontrolne przewidziane w art. 8 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 muszą gwarantować przyznawanie refundacji produkcyjnych jedynie w odniesieniu do oliwy z oliwek spełniającej warunki ustanowione w niniejszym rozporządzeniu i w rozporządzeniu (EWG) nr 591/79; refundacje produkcyjne są co do zasady przyznawane wyłącznie po przeprowadzeniu takiej kontroli;
jeżeli kontrole mają być przeprowadzane należycie, wniosek o przeprowadzenie kontroli powinien być złożony w odpowiednim terminie i zawierać niektóre podstawowe informacje; w tym celu należy zobowiązać producentów konserw rybnych i konserw warzywnych do prowadzenia rachunków stanu zapasów wykazujących ilości i pochodzenie wykorzystanej oliwy z oliwek;
kontrola powinna obejmować okres, który umożliwi przetwórcom zaplanować produkcję w świetle cen nabycia oraz otrzymywania dostaw oliwy z oliwek; przyznawana refundacja powinna, z tego samego powodu, być refundacją obowiązującą w dniu, w którym został złożony wniosek o przeprowadzenie kontroli;
w celu umożliwienia stronom zainteresowanym nabywanie potrzebnej im oliwy z oliwek, Państwa Członkowskie winny mieć możliwość wypłacania kwot refundacji produkcyjnych z góry, pod warunkiem złożenia zabezpieczenia;
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 615/71(5) powinno zostać uchylone;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. olejów i tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Do celów refundacji produkcyjnej, producenci konserwowanych środków spożywczych z ryb i z warzyw, określonych w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 prowadzą, w odniesieniu do takich konserwowanych środków spożywczych, dzienne rachunki stanu zapasów zawierające co najmniej następujące informacje:
a) ilość oliwy z oliwek, w podziale według pochodzenia i daty wprowadzenia na teren zakładu;
b) ilość oliwy z oliwek, w podziale według pochodzenia, wykorzystaną w produkcji odpowiednich konserwowanych środków spożywczych;
c) w odniesieniu do każdej dostarczonej partii oliwy z oliwek, numer faktury, potwierdzenia odbioru lub jakiegokolwiek innego równoważnego dokumentu;
d) masę netto wyprodukowanych konserwowanych środków spożywczych, ze wskazaniem średniej masy oliwy z oliwek wykorzystanej w każdym z poszczególnych rodzajów produkcji.
Artykuł 2
1. W celu kwalifikowania się do otrzymania refundacji produkcyjnej, producent musi przedłożyć właściwemu organowi wniosek o przeprowadzenie kontroli nie później niż pięć dni roboczych przed przewidywaną datą rozpoczęcia działalności wytwórczej. Wniosek taki nie może zostać przedłożony właściwemu organowi, dopóki oliwa z oliwek nie znajdzie się na terenie zakładu produkcyjnego.
2. Wniosek musi zawierać co najmniej następujące informacje:
a) nazwę i adres producenta;
b) datę rozpoczęcia i zakończenia produkcji;
c) ilość i rodzaj konserwowanych środków spożywczych, które mają być wyprodukowane;
d) przewidywaną ilość oliwy z oliwek, która zostanie wykorzystania w produkcji, oraz pochodzenie oliwy.
3. Wniosek o przeprowadzenie kontroli jest ważny jedynie w odniesieniu do procesu produkcyjnego, który zostanie zakończony w terminie upływającym nie później niż ostatniego dnia trzeciego miesiąca następującego po miesiącu, w którym wiosek ten został złożony.
Jeżeli w przypadku okoliczności siły wyższej działalność wytwórcza nie może być przeprowadzona w tym terminie, właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, na wniosek producenta, przedłuża ten termin w zakresie niezbędnym uwzględniając przywołane okoliczności.
Artykuł 3
Państwa Członkowskie sprawdzają:
a) prowadzenie przez producenta rejestru stanu zapasów zgodnie z art. 1;
b) czy oliwa wskazana we wniosku o przeprowadzenie kontroli znajdowała się na terenie zakładu w momencie składania wniosku.
Artykuł 4
1. Refundacja produkcyjna jest przyznawana na wniosek przedłożony przez producenta w Państwie Członkowskim, na którego terytorium wyprodukowano dane konserwowane środki spożywcze.
2. Wniosek określony w ust. 1 musi zawierać szczegółowe dane dotyczące ilości oliwy wykorzystanej w produkcji konserwowanych środków spożywczych oraz jej pochodzenie. Wniosek musi być przedłożony przez stronę zainteresowaną w terminie sześciu miesięcy od dnia, w którym wykorzystano oliwę.
Artykuł 5
Refundacja jest wypłacana po stwierdzeniu przez zainteresowane Państwo Członkowskie, że ilość oliwy wskazana we wniosku określonym w art. 4 oraz ilość i pochodzenie oliwy wykorzystanej w produkcji odpowiednich konserwowanych środków spożywczych zgadzają się.
Jednakże, na wniosek strony zainteresowanej, refundacja może zostać wypłacona wcześniej, niezwłocznie po przeprowadzeniu kontroli określonej w art. 3, pod warunkiem, że złożono zabezpieczenie gwarantujące wykorzystanie danej oliwy we wskazanych celach.
Artykuł 6
Do celów kontroli określonej w art. 5 ust. 1, dane Państwo Członkowskie dokonuje, między innymi, kontroli rachunków stanu zapasów określonych w art. 1.
Artykuł 7
W przypadku, gdy ilość oliwy z oliwek wskazana we wniosku określonym w art. 4 nie odpowiada ilości oliwy ustalonej w wyniku kontroli określonej w art. 5 jako wykorzystanej w produkcji, zainteresowane Państwo Członkowskie określa ilość oliwy z oliwek, na którą wypłaca się refundację.
Artykuł 8
Refundacją przyznawaną jest refundacja obowiązująca w dniu, w którym przedłożono wniosek o przeprowadzenie kontroli określony w art. 2.
Artykuł 9
Kwota określona w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 wynosi 0,750 ECU. Jednakże, w przypadku, gdy średnia arytmetyczna, określona w art. 4 ust. 1 akapit pierwszy wyżej wymienionego rozporządzenia, wynosi zero, refundację ustala się na zero.
Artykuł 10
Rozporządzenie (EWG) nr 615/71 traci moc.
Artykuł 11
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 10 września 1979 r.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się do oliwy z oliwek, w stosunku do której wnioski określone w art. 2 przedkłada się w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia lub po tej dacie. W odniesieniu do oliwy, w stosunku do której wnioski określone w art. 2 są przedkładane przed tą datą, stosuje się nadal rozporządzenie (EWG) nr 615/71.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 września 1979 r.
W imieniu Komisji | |
Finn GUNDELACH | |
Wiceprzewodniczący |
(1) Dz.U. nr 172 z 30.09.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. nr L 78 z 30.03.1979, str. 1.
(3) Dz.U. nr L 331 z 28.11.1978, str. 1.
(4) Dz.U. nr L 78 z 30.03.1979, str. 2.
(5) Dz.U. nr L 71 z 25.03.1971, str. 12.