Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1971 nr 280 str. 9
Wersja archiwalna od 1971-12-22 do 2010-12-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 1971 nr 280 str. 9
Wersja archiwalna od 1971-12-22 do 2010-12-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie utraciło moc na podstawie komunikatu Komisji oficjalnie uznającego za przestarzałe niektóre akty prawa unijnego w zakresie rolnictwa (Dz.Urz.UE C 336 z 11.12.2010, str. 1). 

ROZPORZĄDZENIE (EWG) NR 2706/71 KOMISJI

z dnia 20 grudnia 1971 r.

w sprawie metody oznaczania aktywności peroksydazy w niektórych produktach przetworzonych ze zbóż

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 120/67/EWG z dnia 13 czerwca 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1550/71(2), w szczególności jego art. 16 ust. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

refundacje wywozowe muszą uwzględniać jakość produktów przetworzonych ze zbóż, które są uprawnione do ich uzyskania, aby zapobiec wydatkowaniu funduszy publicznych na wspieranie wywozu produktów niskiej jakości; w tym celu niezbędnym jest, aby w pewnych produktach przetworzonych ze zbóż peroksydaza została uznana za praktycznie nieaktywną; w celu zapewnienia jednolitego stosowania przepisów regulujących przyznawanie refundacji dla produktów spełniających ten wymóg, należy ustanowić obowiązującą na obszarze całej Wspólnoty metodę oznaczania aktywności peroksydazy;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Gdy do celów przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów przetworzonych ze zbóż ustala się, że peroksydaza powinna być praktycznie nieaktywna, nieaktywność tą sprawdzana jest zgodnie z metodą opisaną w Załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 1971 r.

W imieniu Komisji
Franco M. MALFATTI
Przewodniczący



(1) Dz.U. nr 117 z 19.06.1967, str. 2269/67.

(2) Dz.U. nr L 164 z 22.07.1971, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

Metoda oznaczania aktywności peroksydazy

Zgnieść 5 g próbki w moździerzu z dodatkiem niewielkiej ilości wody destylowanej. Przenieść mieszankę do kalibrowanej kolby okrągłodennej o pojemności 100 ml, a następnie wypełnić kolbę wodą destylowaną do wysokości znaku. Odczekać 30 minut, po czym przefiltrować mieszankę przez filtr karbowany.

Za pomocą pipety, przenieść 5 ml roztworu klarownego do probówki. Dodać 1 ml 10% roztworu krystalicznego gwajakolu i 96% etanolu oraz 1 ml 1% roztworu H2O2 (nadtlenku wodoru). Roztwory obydwu odczynników muszą być świeżo przygotowane. Sprawdzić stężenie roztworu nadtlenku wodoru. Po upływie pół godziny nie powinno być żadnej zmiany barwy lub jedynie nieznaczna, na czerwonawo - brązową, w porównaniu z próbą zerową przeprowadzoną równocześnie.

Próbę barwy przeprowadza się dwukrotnie.


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00