Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-02-16
Wersja aktualna od 2024-02-16
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 24 listopada 2003 r.
w sprawie norm wyżywienia, przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie, oraz wysokości tego równoważnika
z dnia 24 listopada 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 204, poz. 1982)
t.j. z dnia 11 września 2013 r. (Dz.U. z 2013 r., poz. 1057)
t.j. z dnia 16 lutego 2024 r. (Dz.U. z 2024 r., poz. 196)
Na podstawie art. 89 ust. 2 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. z 2023 r. poz. 1136, 1834 i 1860) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Definicje] Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) jednostka organizacyjna - jednostkę organizacyjną, o której mowa w statucie Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
2) kierownik jednostki organizacyjnej - dyrektora departamentu, biura i innej równorzędnej jednostki organizacyjnej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, zwanej dalej „ABW”;
3) norma podstawowa - ilość środków spożywczych przysługujących funkcjonariuszowi ABW, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, w ciągu doby;
4) norma dodatkowa - ilość środków spożywczych lub napojów przysługujących funkcjonariuszowi w ciągu doby jako dodatek do normy podstawowej albo jako odrębny posiłek lub napój.
§ 2. [Rodzaje norm wyżywienia] 1. Ustala się następujące rodzaje norm wyżywienia, które przysługują funkcjonariuszowi w czasie wykonywania zadań służbowych:
1) podstawową;
2) dodatkowe I-V.
2. Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wymiar rzeczowy poszczególnych norm wyżywienia stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.
4. Funkcjonariusz, któremu przysługuje bezpłatne wyżywienie jednocześnie z kilku tytułów, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu według jednej normy podstawowej wraz z najkorzystniejszą normą dodatkową przysługującą jako dodatek do normy podstawowej.
§ 3. [Wyżywienie według normy podstawowej] 1. Wyżywienie według normy podstawowej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi:
1) skoszarowanemu;
2) będącemu słuchaczem ośrodka szkolenia w czasie całodobowego pobytu w tym ośrodku oraz na praktykach poza miejscem stałego zamieszkania;
3) uczestniczącemu w szkoleniach, naradach lub odprawach trwających powyżej 8 godzin;
4) biorącemu udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeżeli zajęcia trwają powyżej 8 godzin;
5) Wydziału Działań Antyterrorystycznych i Zabezpieczenia Realizacji [1] oraz funkcjonariuszom delegatur ABW wspierającym zadania tego wydziału w czasie przebywania na obozie kondycyjnym lub zgrupowaniu szkoleniowym;
6) biorącemu udział w zawodach sportowych lub spartakiadach oraz przebywającemu na obozie kondycyjnym i zgrupowaniu szkoleniowym przed tymi zawodami, jeżeli te formy zajęć trwają powyżej 8 godzin;
7) skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, jeżeli czynności te trwają powyżej 8 godzin.
2. Funkcjonariuszowi nieskoszarowanemu uczestniczącemu w szkoleniach, naradach lub odprawach trwających poniżej 8 godzin, ale nie krócej niż 6 godzin, przysługuje 50% normy podstawowej.
§ 4. [Wyżywienie według normy podstawowej w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby w danej jednostce organizacyjnej] Wyżywienie według normy podstawowej w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby w danej jednostce organizacyjnej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi jednostki organizacyjnej prowadzącej stołówkę zajmującemu stanowisko lub pełniącemu funkcję:
1) związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;
2) kierownika stołówki;
3) lekarza kontrolującego jakość posiłków;
4) funkcjonariusza wyznaczonego do pełnienia całodobowej służby, z wyjątkiem etatowej służby dyżurnej.
§ 5. [Uroczysty oraz promocyjny posiłek] 1. Wyżywienie według normy podstawowej przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia lub diety z tytułu podróży służbowej, biorącemu udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.
2. Uroczysty posiłek można organizować z okazji:
1) wręczania jednostce organizacyjnej sztandaru;
2) rozwiązania jednostki organizacyjnej;
3) inauguracji kursu stacjonarnego trwającego co najmniej 4 miesiące;
4) ślubowania funkcjonariusza będącego na szkoleniu na pierwszy stopień podoficerski, zakończenia szkolenia na pierwszy stopień chorążych lub pierwszy stopień oficerski.
3. (uchylony).
§ 6. [Wyżywienie według normy dodatkowej l] Wyżywienie według normy dodatkowej I przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi biorącemu udział w:
1) rocznych odprawach służbowych organizowanych przez kierownika jednostki organizacyjnej;
2) sympozjach naukowych i posiedzeniach zespołów problemowych zwoływanych przez Szefa ABW lub kierownika jednostki organizacyjnej.
§ 7. [Wyżywienie według normy dodatkowej II] 1. Wyżywienie według normy dodatkowej II przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi Wydziału Działań Antyterrorystycznych i Zabezpieczenia Realizacji oraz jego odpowiednikom w delegaturach ABW w dniach:
1) pełnienia służby, z wyjątkiem dni, w których funkcjonariusz korzysta z wyżywienia według normy podstawowej wraz z innymi normami dodatkowymi;
2) wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych związanych z dużym wysiłkiem fizycznym - jako dodatek do normy podstawowej.
2. Norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszowi komórki zabezpieczenia zajmującemu stanowisko administracyjno-gospodarcze.
§ 8.[Wyżywienie według normy dodatkowej III] Wyżywienie według normy dodatkowej III przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 i 6, w przypadku gdy zawody i spartakiady sportowe mają rangę mistrzostw ABW.
§ 9.[Wyżywienie według normy dodatkowej IV] Wyżywienie według normy dodatkowej IV przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi komórki zabezpieczenia podczas skoszarowania lub przebywania na obozie kondycyjnym i zgrupowaniu szkoleniowym.
§ 10. [Wyżywienie według normy dodatkowej V] 1. Wyżywienie według normy dodatkowej V przysługuje bezpłatnie funkcjonariuszowi, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 6, w przypadku gdy zawody sportowe i spartakiady posiadają rangę mistrzostwa jednostki organizacyjnej.
2. Dodatkowa norma wyżywienia V przysługuje także, jako posiłek profilaktyczny, funkcjonariuszowi pełniącemu w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 marca służbę na wolnym powietrzu, co najmniej przez 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariusza korzystającego w tym czasie z diety z tytułu podróży służbowej lub innych norm wyżywienia.
§ 11. [Norma napojów] 1. Funkcjonariuszowi przysługują bezpłatnie napoje w przypadku pełnienia służby:
1) w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C;
2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;
3) związanej z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. Funkcjonariuszowi zapewnia się napoje zimne lub gorące w zależności od warunków, o których mowa w ust. 1, w ilości zaspokajającej jego potrzeby.
§ 12.[Wyżywienie funkcjonariusza w placówkach gastronomicznych] W przypadku braku możliwości zapewnienia wyżywienia w obiektach ABW dopuszcza się wyżywienie funkcjonariusza w placówkach gastronomicznych według przysługującej normy wyżywienia - w wymiarze do 300% tej normy.
§ 13. [Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie] 1. Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie otrzymuje funkcjonariusz, któremu rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia oraz w przypadku gdy nie ma możliwości żywienia funkcjonariusza ze względów techniczno-organizacyjnych.
2. Równoważnik pieniężny, o którym mowa w ust. 1, wypłaca się za okres przysługiwania wyżywienia, w wysokości 100% obowiązującej w tym czasie normy wyżywienia.
3. Funkcjonariusz nie otrzymuje równoważnika pieniężnego w zamian za napoje.
§ 13a. [Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie] 1. Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie wynosi:
1) za normę podstawową - 75% kwoty diety określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2023 r. poz. 1465), zwanej dalej „dietą”;
2) za normę dodatkową I - 20% diety;
3) za normę dodatkową II - 35% diety;
4) za normę dodatkową III - 30% diety;
5) za normę dodatkową IV - 25% diety;
6) za normę dodatkową V - 18% diety.
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach kierownik jednostki organizacyjnej, za zgodą Szefa ABW, może zwiększyć normę podstawową do 130% jej wartości.
§ 14. [Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.1)
1) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M.P. poz. 699) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P. poz. 687), zachowanych w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. poz. 676).
Załączniki do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów
z dnia 24 listopada 2003 r. (Dz. U. z 2024 r. poz. 196)
Załącznik nr 1
ILOŚĆ ORAZ RODZAJ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W NORMACH WYŻYWIENIA
Lp. | Nazwa grupy artykułów żywnościowych | Jedn. miary | Norma wyżywienia - dziennie w gramach na osobę | |||||
podstawowa | dodatkowa | |||||||
I | II | III | IV | V | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
1 | Pieczywo | g | 670 | 135 | 65 | 50 | 35 | 25 |
2 | Przetwory zbożowe i strączkowe | g | 100 | 20 | - | - | - | - |
3 | Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach | g | 290 | 60 | 100 | 85 | 60 | 40 |
4 | Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb | g | 40 | 8 | - | - | - | - |
5 | Masło naturalne | g | 40 | 8 | 25 | 20 | 15 | 10 |
6 | Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec | g | 30 | 6 | - | - | - | - |
7 | Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste | g | 400 | 80 | 190 | 150 | 105 | 70 |
8 | Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty | g | 60 | 15 | 50 | 40 | 30 | 20 |
9 | Jaja | szt. | 0,5 | - | 0,5 | 0,5 | 0,5 | - |
10 | Ziemniaki | g | 700 | 140 | - | - | - | - |
11 | Warzywa | g | 340 | 70 | - | - | - | - |
12 | Owoce | g | 280 | 80 | 320 | 250 | 170 | 110 |
13 | Soki z owoców | g | - | - | 320 | 250 | 175 | 110 |
14 | Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem | g | 15 | 3 | - | - | - | - |
15 | Cukier | g | 60 | 12 | 25 | 20 | 15 | 15 |
16 | Herbata | g | 1 | 1 | - | - | - | - |
17 | Kakao | g | 2 | - | - | 2 | - | - |
18 | Kawa zbożowa | g | 6 | - | - | - | - | - |
19 | Kawa naturalna | g | - | 2 | 8 | 8 | 4 | 4 |
20 | Sól i przyprawy | g | 41 | 8 | - | - | - | 1 |
Załącznik nr 2
(uchylony)
[1] Obecnie Wydział Antyterrorystyczny.