Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-11-20
Wersja aktualna od 2023-11-20
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
z dnia 3 października 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 181, poz. 1773)
t.j. z dnia 20 listopada 2023 r. (Dz.U. z 2023 r., poz. 2513)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, o którym mowa w § 15 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
§ 1a. [Miód piekarniczy (przemysłowy)] Użyte w rozporządzeniu określenie „miód piekarniczy (przemysłowy)" oznacza miód:
1) odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych;
2) który może:
a) posiadać obcy smak lub zapach,
b) zaczynać fermentować lub być sfermentowany,
c) być przegrzany.
§ 2. [Rodzaje miodu] Rozróżnia się:
1) główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
- kwiatowy lub nektarowy - otrzymany z nektaru roślinnego,
- spadziowy - uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
- sekcyjny - zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
- z plastrami - zawierający jedną lub więcej części plastra,
- odsączony - uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
- odwirowany - otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
- wytłoczony - uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
- przefiltrowany - uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
§ 3. [Odmiany miodu] Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,
b) wielokwiatowy - pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
§ 4. [Wymagania organoleptyczne] Miód powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:
1) barwa - od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;
2) konsystencja - płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;
3) smak - zmienny, w zależności od odmiany;
4) zapach - zmienny, w zależności od odmiany.
§ 5. [Wymagania w zakresie jakości handlowej] Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:
1) nie zawiera:
a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,
b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,
c) oznak fermentacji;
2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;
3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;
4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;
5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
§ 7.[Wymagania fizykochemiczne miodu] Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 8. [Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 października 2003 r. (Dz. U. z 2023 r. poz. 2513)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
Wyszczególnienie | Kryteria |
1 | 2 |
Zawartość wody | nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż: 1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; 2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy) | nie mniej niż: 1) 60 g/100 g - w miodzie nektarowym, 2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym |
Zawartość sacharozy | nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.; 2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis) |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym |
Przewodność właściwa | nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.) |
Wolne kwasy | nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg - w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Liczba diastazowa (wg skali Schade) | nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg |
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) | nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów |