Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-09-25
Wersja aktualna od 2023-09-25
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 6 lutego 2018 r.
w sprawie otrzymywania przez funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej wyżywienia lub równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie
z dnia 6 lutego 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 348)
t.j. z dnia 17 lutego 2022 r. (Dz.U. z 2022 r., poz. 410)
t.j. z dnia 25 września 2023 r. (Dz.U. z 2023 r., poz. 1978)
Na podstawie art. 213 ust. 2 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 615, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) normy wyżywienia, o którym mowa w art. 213 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej, zwanego dalej „wyżywieniem";
2) przypadki, w których funkcjonariusz Służby Celno-Skarbowej, zwany dalej „funkcjonariuszem", otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie, zwany dalej „równoważnikiem";
3) wysokość równoważnika;
4) sposób ustalania wartości pieniężnej równoważnika;
5) warunki i tryb wypłacania równoważnika;
6) organy właściwe w sprawach wypłaty równoważnika.
§ 2. [Normy wyżywienia] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia, które otrzymuje funkcjonariusz w czasie wykonywania zadań służbowych:
1) zasadniczą, zwaną dalej „normą Z";
2) dodatkową:
a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą U",
b) napojów.
2. Zasadnicza norma wyżywienia określa rodzaj i ilość produktów żywnościowych przysługujących jednemu funkcjonariuszowi w ciągu doby.
3. Dodatkowa norma wyżywienia określa rodzaj i ilość produktów żywnościowych przysługujących jednemu funkcjonariuszowi w ciągu doby, jako uzupełnienie do zasadniczej normy wyżywienia lub jako norma samoistna, w formie osobnego posiłku lub napoju.
4. Rodzaj i ilość produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia określa załącznik do rozporządzenia.
§ 3. [Wyżywienie według normy Z] 1. Wyżywienie według normy Z otrzymuje funkcjonariusz:
1) będący uczestnikiem całodniowych narad, kursów, warsztatów lub innych form szkolenia organizowanych przez jednostki organizacyjne Krajowej Administracji Skarbowej;
2) w dniach składania egzaminów przeprowadzanych całodniowo w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej;
3) skierowany do pełnienia służby w systemie nadzwyczajnym;
4) skierowany do pełnienia służby na jednostce pływającej Krajowej Administracji Skarbowej na czas powyżej 8 godzin;
5) biorący udział w zawodach sportowych;
6) przebywający na obozie kondycyjnym;
7) skierowany do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby, jeżeli czynności te trwają powyżej 12 godzin;
8) w czasie konwoju lub strzeżenia towarów, jeżeli czynności te trwają powyżej 8 godzin.
2. Całodniowe narady, kursy, warsztaty lub inne formy szkolenia albo egzaminy przeprowadzane całodniowo, o których mowa w ust. 1, oznaczają narady, kursy, warsztaty lub inne formy szkolenia albo egzaminy trwające w ustalonym dla funkcjonariusza w tym dniu pełnym czasie pełnienia służby.
§ 4. [Wyżywienie według normy U] Wyżywienie według normy U w wymiarze 100% otrzymuje:
1) funkcjonariusz wykonujący:
a) zadania służbowe w oddziale celnym urzędu celno-skarbowego usytuowanym na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej,
b) czynności kontrolne na drogach publicznych
- w czasie pełnienia służby trwającej co najmniej 12 godzin;
2) jako dodatek do normy Z, funkcjonariusz:
a) uczestniczący w zawodach sportowych organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw finansów publicznych, organy Krajowej Administracji Skarbowej lub jednostki organizacyjne Krajowej Administracji Skarbowej,
b) przebywający na obozie kondycyjnym.
§ 5. [Wyżywienie według normy U w wymiarze 50%] 1. Wyżywienie według normy U w wymiarze 50% otrzymuje, jako dodatek do normy Z, funkcjonariusz:
1) skierowany do pełnienia służby w systemie nadzwyczajnym podczas służby trwającej ponad 8 godzin - w czasie pełnienia służby;
2) będący słuchaczem ośrodka szkoleniowego realizującego zadania w zakresie tresury psów służbowych - w dniach zajęć terenowych związanych z praktycznym szkoleniem psów, jeżeli zajęcia te trwają co najmniej 4 godziny dziennie i wymagają zwiększonego wysiłku fizycznego.
2. Wyżywienie według normy U w wymiarze 50% otrzymuje, jako posiłek profilaktyczny, funkcjonariusz pełniący służbę w okresie zimowym na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariusza korzystającego w tym czasie z całodziennego wyżywienia w naturze lub normy U w wymiarze większym niż 50%.
3. Okresem zimowym, o którym mowa w ust. 2, jest okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
§ 6. [Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów] 1. Dodatkową normę wyżywienia w postaci napojów otrzymuje funkcjonariusz pełniący służbę:
1) w warunkach mikroklimatu gorącego charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C;
2) w warunkach mikroklimatu zimnego charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000;
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C;
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu dnia służby efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet;
5) na stanowisku służby, na którym temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
2. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, funkcjonariusz otrzymuje napoje w niezbędnej ilości, w temperaturze odpowiedniej do warunków pełnienia służby, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
§ 7.[Wyżywienie według odrębnych norm kalkulacyjnych] Wyżywienie według norm, o których mowa w § 2 ust. 1, nie przysługuje w przypadkach, gdy organizator narad, kursów, warsztatów, egzaminów lub innych form szkolenia oraz zawodów sportowych zapewnia wyżywienie według odrębnych norm kalkulacyjnych.
§ 8.[Wyżywienie tylko z jednego tytułu] Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie z kilku tytułów, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie normy wyżywienia.
§ 9.[Norma wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do otrzymania wyżywienia w danej jednostce organizacyjnej] W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej normy wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do otrzymania wyżywienia w danej jednostce organizacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej.
§ 10. [Równoważnik] 1. Funkcjonariusz, któremu rodzaj i warunki pełnienia służby lub względy techniczno-organizacyjne uniemożliwiają korzystanie z przysługującego wyżywienia, otrzymuje równoważnik.
2. Równoważnik jest wypłacany za okres, za który przysługuje wyżywienie. Wypłata równoważnika następuje raz w miesiącu z dołu, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 28 dni następnego miesiąca kalendarzowego. Równoważnik wypłaca kierownik jednostki organizacyjnej, w której funkcjonariusz pełni służbę.
3. Podstawę obliczania równoważnika stanowi wartość pieniężna normy wyżywienia przysługującej funkcjonariuszowi.
4. Wysokość równoważnika wynosi:
1) za normę Z – 18,00 zł;
2) za normę U – 10,00 zł;
3) za normę U w wymiarze 50% – 8,00 zł.
5. Funkcjonariusz nie otrzymuje równoważnika w zamian za napoje.
§ 11.[Równoważnik powiększony] W przypadku, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, funkcjonariusz otrzymuje równoważnik w wysokości określonej w § 10 ust. 4 pkt 1 powiększony o kwotę do 100% wysokości tego równoważnika, jeżeli nie można zapewnić wyżywienia w naturze albo zlecić wyżywienia w placówkach gastronomicznych. Decyzję w sprawie wysokości powiększonego równoważnika podejmuje kierownik jednostki organizacyjnej, o którym mowa w § 10 ust. 2, na wniosek kierownika jednostki organizacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej organizującej kurs lub szkolenie.
§ 12. [Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 kwietnia 2022 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. poz. 939)..
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 23 października 2009 r. w sprawie otrzymywania przez funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej wyżywienia lub równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie (Dz. U. poz. 1406 oraz z 2017 r. poz. 612), które utraciło moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 256 pkt 3 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. poz. 1948 i 2255 oraz z 2017 r. poz. 379, 1537, 1926 i 2409).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 6 lutego 2018 r. (Dz. U. z 2023 r. poz. 1978)
RODZAJ I ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA: Z I U
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia [dziennie w gramach na osobę] | |
Z | U | ||
1 | Strączkowe | 27 | - |
2 | Zbożowe | 73 | - |
3 | Pieczywo | 670 | 100 |
4 | Mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 85 |
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | - |
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | - |
7 | Mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 400 |
8 | Masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 20 |
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 25/0,5 |
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich | 58 | - |
11 | Ziemniaki | 700 | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 100 |
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 100 |
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 400 |
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 20 |