Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-10-05
Wersja aktualna od 2022-10-05
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1),2)
z dnia 12 września 2022 r.
w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania
Na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24, 138 i 1570) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego] Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego jest określona w odniesieniu do:
1) surowców pochodzenia niezwierzęcego - w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3) surowców pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4) produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce - w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 2.[Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny] 1. Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą ustalenie ilości żywności zbytej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera następujące informacje:
1) numer kolejnego wpisu;
2) datę zbycia żywności;
3) ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w dokumentacji, o której mowa w ust. 1, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
3. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Bartosik
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 10 lutego 2022 r. pod numerem 2022/81/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego (Dz. U. z 2022 r. poz. 138) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 września 2022 r. (Dz. U. poz. 1971)
Załącznik nr 1
MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO | |||
Lp. | Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcego | Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1) | Jednostka |
1 | Jęczmień jary | 8 | tona |
2 | Jęczmień ozimy | 9 | tona |
3 | Gryka | 2,5 | tona |
4 | Kukurydza - ziarno | 11 | tona |
5 | Mozga kanaryjska (kanar) | 1,5 | tona |
6 | Owies jary | 7 | tona |
7 | Proso | 3,5 | tona |
8 | Pszenica orkisz jara - ziarno | 4 | tona |
9 | Pszenica orkisz ozima - ziarno | 4,5 | tona |
10 | Pszenica twarda jara | 6 | tona |
11 | Pszenica twarda ozima | 6 | tona |
12 | Pszenica zwyczajna jara | 8 | tona |
13 | Pszenica zwyczajna ozima | 9,5 | tona |
14 | Pszenżyto jare | 7 | tona |
15 | Pszenżyto ozime | 9 | tona |
16 | Żyto ozime | 8 | tona |
17 | Gorczyca biała | 2 | tona |
18 | Gorczyca sarepska | 1,5 | tona |
19 | Kminek zwyczajny | 2 | tona |
20 | Len zwyczajny | 2 | tona |
21 | Mak | 1,5 | tona |
22 | Słonecznik | 3,5 | tona |
23 | Soja | 2,5 | tona |
24 | Brukiew | 60 | tona |
25 | Rzodkiew oleista | 1,5 | tona |
26 | Ziemniak | 50 | tona |
27 | Bób | 12 | tona |
28 | Brokuł | 20 | tona |
29 | Burak ćwikłowy | 40 | tona |
30 | Burak liściowy | 65 | tona |
31 | Chrzan pospolity | 15 | tona |
32 | Cebula siedmiolatka | 40 | tona |
33 | Cebula | 50 | tona |
34 | Cukinia | 45 | tona |
35 | Cykoria korzeniowa | 35 | tona |
36 | Cykoria liściowa | 30 | tona |
37 | Cykoria sałatowa | 30 | tona |
38 | Czosnek pospolity | 7 | tona |
39 | Dynia olbrzymia | 55 | tona |
40 | Dynia zwyczajna | 50 | tona |
41 | Endywia eskariola | 45 | tona |
42 | Endywia kędzierzawa | 45 | tona |
43 | Fasola wielokwiatowa | 2 | tona |
44 | Fasola zwykła karłowa | 11 | tona |
45 | Fasola zwykła tyczna | 2 | tona |
46 | Groch | 8 | tona |
47 | Jarmuż | 27 | tona |
48 | Kabaczek | 50 | tona |
49 | Kalafior | 30 | tona |
50 | Kalarepa | 70 | tona |
51 | Kapusta brukselska | 7 | tona |
52 | Kapusta głowiasta biała | 75 | tona |
53 | Kapusta głowiasta czerwona | 50 | tona |
54 | Kapusta pekińska | 50 | tona |
55 | Kapusta włoska | 35 | tona |
56 | Karczoch hiszpański (kard) | 11 | tona |
57 | Karczoch zwyczajny | 11 | tona |
58 | Kawon (arbuz) | 40 | tona |
59 | Koper włoski (fenkuł) | 15 | tona |
60 | Kukurydza cukrowa | 13 | tona |
61 | Kukurydza pękająca | 6 | tona |
62 | Marchew | 70 | tona |
63 | Melon | 50 | tona |
64 | Oberżyna | 17 | tona |
65 | Ogórek gruntowy | 30 | tona |
66 | Ogórek pod osłonami | 35 | kilogram na metr kwadratowy |
67 | Papryka słodka gruntowa | 35 | tona |
68 | Papryka słodka pod osłonami | 50 | kilogram na metr kwadratowy |
69 | Pasternak | 40 | tona |
70 | Patison | 30 | tona |
71 | Pietruszka zwyczajna | 20 | tona |
72 | Pomidor gruntowy | 80 | tona |
73 | Pomidor pod osłonami - tunel foliowy | 40 | kilogram na metr kwadratowy |
74 | Pomidor pod osłonami - szklarnia | 20 | kilogram na metr kwadratowy |
75 | Pomidor koktajlowy | 45 | tona |
76 | Por | 50 | tona |
77 | Rabarbar ogrodowy | 18 | tona |
78 | Rzodkiewka | 20 | tona |
79 | Salsefia | 17 | tona |
80 | Sałata gruntowa | 30 | tona |
81 | Seler korzeniowy | 25 | tona |
82 | Seler naciowy | 60 | tona |
83 | Skorzonera (wężymord) | 20 | tona |
84 | Szalotka | 35 | tona |
85 | Szczypiorek | 30 | tona |
86 | Szparag | 5 | tona |
87 | Szpinak | 20 | tona |
88 | Trybuła ogrodowa | 1 | tona |
89 | Agrest | 14 | tona |
90 | Aronia | 15 | tona |
91 | Borówka amerykańska | 7 | tona |
92 | Brzoskwinia | 16 | tona |
93 | Czereśnia | 12 | tona |
94 | Czarny Bez (owoce) | 14 | tona |
95 | Dzika róża (owoce) | 4 | tona |
96 | Gruszka | 18 | tona |
97 | Jabłko | 25 | tona |
98 | Orzech laskowy | 2 | tona |
99 | Malina | 10 | tona |
100 | Jeżyna | 12 | tona |
101 | Morela | 16 | tona |
102 | Morwa | 4 | tona |
103 | Pigwa pospolita | 8 | tona |
104 | Orzech włoski | 3 | tona |
105 | Porzeczka czarna | 10 | tona |
106 | Porzeczka czerwona | 12 | tona |
107 | Porzeczka biała | 11 | tona |
108 | Śliwa domowa | 10 | tona |
109 | Śliwa japońska | 8 | tona |
110 | Truskawka | 14 | tona |
111 | Poziomka | 12 | tona |
112 | Wiśnia | 16 | tona |
113 | Żurawina | 6 | tona |
114 | Tarnina | 5 | tona |
115 | Tymianek ziele | 3,5 | tona |
116 | Bazylia | 3 | tona |
117 | Melisa | 4,5 | tona |
118 | Mięta ziele | 4,5 | tona |
119 | Mięta liść | 1 | tona |
120 | Lebiodka pospolita (oregano) ziele | 3 | tona |
121 | Majeranek ogrodowy ziele | 3 | tona |
122 | Szałwia ziele | 3 | tona |
123 | Szałwia liść | 1 | tona |
124 | Pieczarka | 30 | kilogram na metr kwadratowy na cykl |
125 | Boczniak | 20 | kilogram na metr kwadratowy na rzut |
126 | Surowce pochodzenia niezwierzęcego inne niż wymienione w lp. 1-125 | 21 | tona |
127 | Surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami inne niż wymienione w lp. 1-125 | 30 | kilogram na metr kwadratowy |
1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 66, 68, 73, 74, 124, 125 i 127. W odniesieniu do tych surowców maksymalną ilość wskazano w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo w przeliczeniu na kg/m2/rzut.
Załącznik nr 2
MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANEJ ROCZNIE | ||||
Lp. | Nazwa żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego | Kategorie żywności wymienionej | Maksymalna ilość | Jednostka |
1 | Przetwory z owoców | soki owocowe | 6700 | litr |
dżemy | 3400 | kilogram | ||
owoce suszone | 1600 | kilogram | ||
inne | 3900 | kilogram lub litr | ||
2 | Przetwory z warzyw | kiszonki warzywne | 5000 | kilogram |
marynaty warzywne | 3400 | kilogram | ||
soki warzywne | 10 000 | litr | ||
inne | 6200 | kilogram lub litr | ||
3 | Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki | 8400 | kilogram lub litr | |
4 | Przetwory z warzyw i grzybów | 3400 | kilogram | |
5 | Przetwory z grzybów | 200 | kilogram | |
6 | Przetwory z orzechów | 700 | kilogram | |
7 | Przetwory zbożowe | mąki | 16 000 | kilogram |
kasze | 7300 | kilogram | ||
płatki | 6500 | kilogram | ||
otręby | 5800 | kilogram | ||
inne | 8900 | kilogram | ||
8 | Pieczywo | 15 400 | kilogram | |
9 | Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka | 2500 | kilogram | |
10 | Wyroby cukiernicze | 700 | kilogram | |
11 | Przyprawy | 300 | kilogram | |
12 | Koncentraty spożywcze | koncentraty warzywne | 2500 | litr |
syropy owocowe | 2700 | litr | ||
inne | 2600 | litr | ||
13 | Oleje | 10 000 | litr | |
14 | Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne | pierogi | 2000 | kilogram |
kopytka i kluski śląskie | 4000 | kilogram | ||
knedle z owocami | 2900 | kilogram | ||
placki ziemniaczane | 4000 | kilogram | ||
inne | 3300 | kilogram |
15 | Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego1) | 2400 | kilogram |
16 | Napoje bezalkoholowe | 10 000 | litr |
1) Do tej żywności zalicza się żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, która nie może zostać zaliczona do żywności wymienionej w lp. 1-14 i 16, z wyłączeniem napojów alkoholowych.
Załącznik nr 3
MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE | |||
Lp. | Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcego | Maksymalna ilość | Jednostka |
1 | Mleko surowe, siara oraz mleko surowe i siara | 52 000 | litr |
2 | Surowa śmietana | 10 400 | litr |
3 | Jaja drobiu | 148 200 | sztuka |
4 | Jaja ptaków bezgrzebieniowych | 800 | sztuka |
5 | Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1) | do 5 rodzin pszczelich - 150 | kilogram |
do 10 rodzin pszczelich - 300 | |||
do 20 rodzin pszczelich - 600 | |||
do 30 rodzin pszczelich - 900 | |||
do 40 rodzin pszczelich - 1200 | |||
do 50 rodzin pszczelich - 1500 | |||
do 60 rodzin pszczelich - 1800 | |||
do 70 rodzin pszczelich - 2100 | |||
do 80 rodzin pszczelich - 2400 | |||
6 | Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia | 1800 | kilogram |
7 | Żywe ślimaki lądowe przeznaczone do spożycia przez ludzi z rodziny Helicidae, w tym z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum, z rodziny Achatinidae, Hygromiidae lub Sphincterochilidae | 1000 | kilogram |
1) Maksymalną ilość w odniesieniu do produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.
2) Dawniej Helix pomatia Linné.
3) Dawniej Helix aspersa Müller.
4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.
Załącznik nr 4
MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO | |||
Lp. | Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce | Maksymalna ilość | Jednostka |
1 | Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 2300 | kilogram |
2 | Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 2100 | kilogram |
3 | Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 1100 | kilogram |
4 | Produkty mięsne | 1400 | kilogram |
5 | Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa | 3000 | kilogram |
6 | Produkty mleczne i produkty na bazie siary | 2600 | kilogram |
7 | Produkty jajeczne | 1300 | kilogram |
8 | Pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż surowce, niewymienione w lp. 1-7, w tym gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego1) | 1400 | kilogram |
1) Do produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie mogą zostać zaliczone do tych, które są wymienione w lp. 1-7, z wyłączeniem napojów alkoholowych.