ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
z dnia 5 października 2017 r. (Dz.U. z 2017 r., poz. 2012)
t.j. z dnia 27 maja 2022 r. (Dz.U. z 2022 r., poz. 1130)
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24 i 138) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§ 2.[Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności] 1. Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1) czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;
2) oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:
a) oceny cech organoleptycznych,
b) pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c) wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3) czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
1) dojazdem do miejsca wykonania czynności;
2) kontrolą dokumentów;
3) wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;
4) kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§ 3.[Stawki opłat za wykonanie czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego] Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1) stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych – 52 zł oraz
2) stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych – 17 zł.
§ 4.[Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;
2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:
a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,
b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;
3) proste pobranie próbek – 17 zł;
4) złożone pobranie próbek – 52 zł.
2. (uchylony).
3. (uchylony).
§ 5.[Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych] 1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§ 6.[Stawki opłat za wykonanie czynności ,o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3] Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1) kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej – 17 zł;
2) oględziny towaru o masie:
a) do 500 kg – 17 zł,
b) powyżej 500 kg do 1 tony – 40 zł,
c) powyżej 1 tony do 10 ton – 100 zł,
d) powyżej 10 ton do 25 ton – 200 zł,
e) powyżej 25 ton do 60 ton – 300 zł,
f) powyżej 60 ton – 500 zł;
3) kontrola środka transportu:
a) którym towar jest przewożony – 41 zł,
b) w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę – 20 zł;
4) proste pobranie próbek – 17 zł;
5) złożone pobranie próbek – 52 zł;
6) przewóz próbek do laboratorium:
a) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
– do 25 km – 20 zł,
– powyżej 25 km – w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 180 i 209),
b) za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie – w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7) wykonanie badań laboratoryjnych – zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8) w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa – 5 zł;
9) w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED – Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu – 5 zł;
10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie – 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu – 5 zł.
§ 6a.[Czynności, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4 oraz w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5] 1. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§ 7.[Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności] Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1) gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2) na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3) na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji [1] albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 8.[Stosowanie przepisów dotychczasowych] Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 9.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).
§ 10.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 932).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 5 października 2017 r.
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
I. Badania fizykochemiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: |
|
| 1) metoda piknometryczna bez destylacji | 59 |
| 2) metoda piknometryczna z destylacją | 85 |
| 3) metoda areometryczna | 9 |
| 4) metoda chromatograficzna GC | 73 |
2 | Alkohol etylowy – fuzle: metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: |
|
| 1) pierwsza próbka | 109 |
| 2) następna próbka w serii | 52 |
3 | Alkohol etylowy w occie: |
|
| metoda miareczkowa | 116 |
4 | Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 143 |
| 2) następna próbka w serii | 70 |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 128 |
| 2) następna próbka w serii | 35 |
6 | Alkohol metylowy: 1) metoda chromatograficzna GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 52 |
| b) następna próbka w serii | 29 |
| 2) destylacja próbki | 23 |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): |
|
| metoda wizualna | 14 |
8 | Azotany i azotyny: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 238 |
| b) następna próbka w serii | 80 |
| 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 354 |
| b) następna próbka w serii | 238 |
9 | Barwa oleju: |
|
| skala jodowa | 44 |
10 | Barwniki: |
|
| 1) wykrywanie | 28 |
| 2) identyfikacja – metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej | 84 |
| 3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce – metoda spektrofotometryczna | 232 |
11 | Barwniki: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwszy barwnik | 235 |
| b) każdy następny barwnik w próbce | 153 |
| 2) w innych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwszy barwnik | 272 |
| b) każdy następny barwnik w próbce | 153 |
12 | Barwniki: Sudan I–IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 258 |
| 2) następna próbka w serii | 169 |
13 | Białko: |
|
| metoda Kjeldahla | 93 |
14 | Chlorki: 1) metoda Mohra: |
|
| a) pierwsza próbka | 46 |
| b) następna próbka w serii | 20 |
| 2) metoda Volharda: |
|
| a) pierwsza próbka | 43 |
| b) następna próbka w serii | 34 |
15 | Cukier: przed i po inwersji – metoda Lane-Eynona: |
|
| 1) pierwsza próbka | 108 |
| 2) następna próbka w serii | 74 |
16 | Ciężar właściwy: |
|
| 1) metoda areometryczna | 9 |
| 2) metoda piknometryczna | 35 |
17 | Cyjanowodór: metoda spektrofotometryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 81 |
| 2) następna próbka w serii | 23 |
18 | Dwutlenek węgla: |
|
| nasycenie | 6 |
19 | Ekstrakt: |
|
| 1) metoda piknometryczna | 46 |
| 2) metoda refraktometryczna | 35 |
20 | Gluten: |
|
| 1) metoda wagowa | 44 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna | 290 |
21 | Glutaminian sodu: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 377 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 297 |
| b) następna próbka w serii | 117 |
22 | Jodek potasu: |
|
| metoda kolorymetryczna | 162 |
23 | Histamina: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 292 |
| 2) następna próbka w serii | 116 |
24 | Kofeina: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) w napojach: |
|
| – pierwsza próbka | 147 |
| – następna próbka w serii | 95 |
| b) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| – pierwsza próbka | 174 |
| – następna próbka w serii | 122 |
| 2) metoda Prange-Waltera | 81 |
25 | Kwasowość: |
|
| 1) metoda miareczkowa – w środowisku wodnym | 28 |
| 2) metoda miareczkowa – w środowisku etanolowo-wodnym | 58 |
| 3) metoda miareczkowa – kwasowość lotna | 64 |
| 4) metoda potencjometryczna | 21 |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 164 |
| 2) metoda kolorymetryczna | 207 |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 252 |
| b) następna próbka w serii | 164 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 290 |
| b) następna próbka w serii | 202 |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy |
|
| metoda spektrofotometryczna | 162 |
29 | Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 266 |
| b) następna próbka w serii | 173 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 306 |
| b) następna próbka w serii | 213 |
30 | Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 286 |
| b) następna próbka w serii | 198 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 324 |
| b) następna próbka w serii | 237 |
31 | Konserwanty: dwutlenek siarki |
|
| 1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 85 |
| 2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 62 |
32 | Kwas erukowy: metoda chromatografii gazowej: |
|
| 1) pierwsza próbka | 187 |
| 2) następna próbka w serii | 77 |
33 | Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 66 |
34 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 125 |
35 | Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
| metoda wizualna i miareczkowa | 55 |
36 | Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha – metoda ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 186 (każdy pierwiastek) |
| 2) następna próbka w serii | 139 (każdy pierwiastek) |
37 | Metale: żelazo, nikiel |
|
| metoda ASA lub ICP | 164 (każdy metal) |
38 | Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha – metoda ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek | 120 |
| 2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek | 94 |
39 | Metale: rtęć 1) mineralizacja mokra – metoda ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 174 |
| b) następna próbka w serii | 162 |
| 2) metoda ASA technika amalgamacji | 58 |
40 | Metale: arsen 1) mineralizacja mikrofalowa – metoda ASA lub ICP: |
|
| a) pierwsza próbka | 131 |
| b) następna próbka w serii | 120 |
| 2) mineralizacja sucha – metoda ASA lub ICP: |
|
| a) pierwsza próbka | 160 |
| b) następna próbka w serii | 92 |
41 | Metale: cyna 1) mineralizacja mikrofalowa – metoda ASA lub ICP: |
|
| a) pierwsza próbka | 131 |
| b) następna próbka w serii | 79 |
| 2) mineralizacja sucha – metoda ASA lub ICP: |
|
| a) pierwsza próbka | 116 |
| b) następna próbka w serii | 59 |
| 3) metoda ekstrakcyjna – metoda ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 107 |
| b) następna próbka w serii | 50 |
| 4) metoda spektrofotometryczna | 232 |
42 | Mikroelementy: wapń, magnez |
|
| metoda ASA lub ICP | 81 (każdy pierwiastek) |
43 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: |
|
| metoda spektrofotometryczna | 41 |
44 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 41 |
45 | Obecność melasy w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 33 |
46 | Obecność skrobi w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 23 |
47 | Liczba diastazowa w miodzie: |
|
| metoda miareczkowa | 65 |
48 | Mikotoksyny – ochratoksyna A: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 986 |
| b) następna próbka w serii | 114 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
| na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 1044 |
| b) następna próbka w serii | 406 |
| 3) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 347 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
49 | Mikotoksyny – aflatoksyna B1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 347 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 579 |
| b) następna próbka w serii | 151 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
| na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 812 |
| b) następna próbka w serii | 327 |
50 | Mikotoksyny – aflatoksyna M1: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 343 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 347 |
51 | Mikotoksyny – suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 577 |
| b) następna próbka w serii | 162 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 389 |
| b) następna próbka w serii | 151 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem |
|
| na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 812 |
| b) następna próbka w serii | 327 |
52 | Mikotoksyny – zawartość ZEA: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 684 |
| b) następna próbka w serii | 87 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 347 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
53 | Mikotoksyny – zawartość fumonizyny: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 684 |
| b) następna próbka w serii | 87 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 347 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
54 | Mikotoksyny – zawartość DON: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 684 |
| b) następna próbka w serii | 87 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 347 |
| b) następna próbka w serii | 171 |
55 | Mikotoksyny – patulina: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 371 |
| 2) następna próbka w serii | 267 |
56 | Mikotoksyny – przygotowanie próbki przed oznaczaniem: |
|
| 1) próbki od 1 kg do 5 kg | 13 |
| 2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg | 25 |
| 3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg | 52 |
| 4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg | 77 |
57 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol): |
|
| technika GC/MS | 1450 |
58 | pH: |
|
| metoda potencjometryczna | 58 |
59 | Popiół: |
|
| 1) całkowity – metoda wagowa | 99 |
| 2) nierozpuszczalny w kwasie solnym – metoda wagowa | 139 |
60 | Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa: |
|
| 1) pierwsza próbka | 125 |
| 2) następna próbka w serii | 81 |
61 | Żelazocyjanek potasu (w soli): |
|
| metoda fotokolorymetryczna | 104 |
62 | Pestycydy – amitraz: |
|
| technika GC/MS | 244 |
63 | Pestycydy – bromek metylu: |
|
| technika GC/ECD | 112 |
64 | Pestycydy – związki polarne: |
|
| technika LC/MS/MS | 375 |
65 | Pestycydy – ditiokarbaminiany: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS | 91 |
| 2) technika GC | 174 |
66 | Pestycydy – związki z różnych grup chemicznych: |
|
| metoda Quechers technika: |
|
| 1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS) | 435 |
| 2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS | 372 |
| 3) GC/ECD/NPD | 234 |
| 4) GC/ECD/NPD/MS | 291 |
| 5) GC/MS/MS | 340 |
| 6) LC/MS/MS | 224 |
| 7) HPLC/UV/FL | 472 |
67 (uchylona) |
|
|
68 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach | 232 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych | 306 |
69 | Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: |
|
| 1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu – metoda miareczkowa | 66 |
| 2) chlorowane związki organiczne – metoda nefelometryczna | 121 |
70 | Szkodniki żywnościowe: |
|
| 1) obecność – metoda makroskopowa | 12 |
| 2) obecność – metoda mikroskopowa | 42 |
71 | Tłuszcz: |
|
| 1) metoda Gerbera | 53 |
| 2) metoda Soxhleta | 93 |
| 3) metoda Soxhleta z hydrolizą | 162 |
| 4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 81 |
| 5) metoda Grossfelda | 95 |
72 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) bez zmydlania: |
|
| a) pierwsza próbka | 429 |
| b) następna próbka w serii | 249 |
| 2) ze zmydlaniem: |
|
| a) pierwsza próbka | 719 |
| b) następna próbka w serii | 348 |
73 | Witamina C: |
|
| 1) w próbkach bezbarwnych – metoda miareczkowa | 55 |
| 2) w próbkach zabarwionych – metoda spektrofotometryczna | 64 |
| 3) metoda HPLC | 361 |
74 | Zanieczyszczenia: |
|
| 1) organiczne – wykrywanie | 14 |
| 2) organiczne – oznaczenie, metoda wagowa | 70 |
| 3) mechaniczne – makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 14 |
| 4) ferromagnetyczne – wykrywanie | 14 |
| 5) ferromagnetyczne – oznaczenie, metoda wagowa | 70 |
75 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
| metoda PCR | 391 (jedna odmiana) |
76 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
| metoda PCR | 637 (jedna odmiana) |
77 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
| metoda PCR | 392 (jedna odmiana) |
78 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
| metoda PCR | 456 (wszystkie odmiany) |
79 | Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): |
|
| metoda PCR | 401 |
80 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy: |
|
| metoda PCR | 637 (jedna odmiana) |
81 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności: |
|
| metoda spektrometrii gamma | 174 |
82 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności: |
|
| metoda radiochemiczna | 418 |
83 | Wykrywanie napromieniania żywności: |
|
| 1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) | 297 |
| 2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening | 137 |
| 3) metoda termoluminescencji (TL) | 646 |
| 4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej | 383 |
84 | Jakościowe próby chemiczne | 29 |
85 | Oznaczanie liczby formolowej | 29 |
86 | Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego: |
|
| 1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) | 40 |
| 2) po przygotowaniu próbki | 60 |
87 | Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością: |
|
| 1) metoda bezpośrednia (zapach) | 25 (każda substancja wzorcowa) |
| 2) metoda trójkątowa (smak) | 50 (każda substancja wzorcowa) |
88 | Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: |
|
| metoda chromatograficzna GC | 510 |
89 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 29 |
90 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 113 |
| 2) do 3% kwasu octowego | 115 |
| 3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego | 132 |
| 4) do 50% alkoholu etylowego | 184 |
| 5) do izooktanu | 230 |
| 6) do 95% alkoholu etylowego | 299 |
91 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 225 |
| 2) do 3% kwasu octowego | 230 |
| 3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego | 265 |
| 4) do 50% alkoholu etylowego | 325 |
| 5) do izooktanu | 459 |
| 6) do 95% alkoholu etylowego | 597 |
92 | Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC: 1) do 50% etanolu: |
|
| a) pierwsza próbka | 1232 |
| b) następna próbka w serii | 1001 |
| 2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego: |
|
| a) pierwsza próbka | 909 |
| b) następna próbka w serii | 813 |
93 | Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: metoda chromatograficzna HPLC: do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej |
|
| 1) pierwsza próbka | 1692 |
| 2) następna próbka w serii | 1481 |
94 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 62 |
95 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 86 |
96 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 241 |
| 2) następna próbka w serii | 147 |
97 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 84 |
98 | Formaldehyd: |
|
| 1) w papierze – metoda spektrofotometryczna | 348 |
| 2) w tworzywach sztucznych – w melaminie (do 1 płynu modelowego) – metoda spektrofotometryczna | 348 |
99 | Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) |
| 2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) |
100 | Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) |
| 2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) |
101 | Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 91 (każdy metal) |
| 2) następna próbka w serii | 56 (każdy metal) |
102 | Oznaczanie: |
|
| 1) odporności nadruku farbami | 27 |
| 2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 7 |
103 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 169 |
| 2) następna próbka w serii | 136 |
104 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: |
|
| metoda wagowa | 35 |
105 | Próba nieobecności baru w gumie: |
|
| metoda wizualna | 37 |
106 | Zawartość cynku w gumie: |
|
| metoda miareczkowa | 165 |
107 | Badanie gumy: |
|
| 1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 52 |
| 2) siarczki | 41 |
| 3) metale w przeliczeniu na ołów | 63 |
| 4) organoleptyka bezpośrednia | 11 |
| 5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 41 (każda substancja modelowa) |
| 6) sucha pozostałość | 41 |
| 7) migracja globalna do wody destylowanej | 41 |
108 | Gramatura w papierze: |
|
| metoda wagowa | 27 |
109 | Badanie papieru: |
|
| 1) chlorki | 46 |
| 2) wilgotność | 41 |
110 | Ocena organoleptyczna papieru | 232 |
111 | Oznaczenie styrenu: metoda chromatografii gazowej GC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 244 |
| 2) następna próbka w serii | 145 |
112 | Papier i tworzywa: |
|
| trwałość nadruku | 44 |
113 | Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych: |
|
| metoda wagowa | 300 |
114 | Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans: |
|
| metoda chromatografii gazowej | 350 |
115 | Oznaczenie metali – glin, ołów, kadm: |
|
| mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA | 133 (każdy metal) |
116 | Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej |
|
| oraz wody do spożycia | 35 |
117 | Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: |
|
| metoda miareczkowa | 44 |
118 | Oznaczenie kaloryczności: |
|
| metoda miareczkowa | 80 |
119 | Oznaczenie akryloamidu: |
|
| metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS) | 180 |
120 | Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): |
|
| metoda HPLC | 117 (każda witamina) |
121 | Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): |
|
| metoda HPLC | 340 (każda witamina) |
122 | Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO: |
|
| 1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego | 1232 |
| 2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500 | 495 |
| 3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII | 273 (każda sekwencja) |
| 4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII | 335 |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 80 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas | 99 |
| 4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 311 (jedna próbka) |
| 5) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) |
| 6) identyfikacja – metoda klasyczna | 165 |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 35 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa: | 46 |
| a) potwierdzenie 1 kolonii | 4 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda NPL: | 70 |
| a) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 35 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 110 |
| 4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 46 |
| 5) oznaczanie liczby – metoda NPL: | 70 |
| a) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
| 6) identyfikacja izolatów bakteryjnych – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 7) identyfikacja izolatów bakteryjnych – metoda Real-Time PCR | 110 |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas | 139 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) |
| 4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) |
| 5) wykrywanie obecności – metoda z użyciem separatora wg PN ISO | 122 |
| 6) potwierdzenie kolonii | 93 |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 35 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) |
| 3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) |
| 4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 46 |
| 5) oznaczanie liczby – metoda NPL | 70 |
| 6) identyfikacja 1 kolonii | 6 |
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii): |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 35 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) |
| 3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) |
| 4) identyfikacja | 33 |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
| 1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 64 |
| 2) identyfikacja | 29 |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 35 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 62 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda NPL: | 60 |
| a) potwierdzenie 1 probówki | 7 |
| 4) identyfikacja 1 kolonii | 7 |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: |
|
| 1) bez zagęszczenia | 121 |
| 2) z zagęszczeniem | 176 |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 25 g | 93 |
| 2) wykrywanie obecności w 1 g | 63 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 4) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas | 127 |
| 5) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 89 |
| 6) identyfikacja | 232 |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 1 g | 75 |
| 2) wykrywanie obecności w 25 g | 290 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 4) identyfikacja | 116 |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter spp.: |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna PCR | 110 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas | 139 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda referencyjna wg PN ISO | 116 |
| 4) identyfikacja | 107 |
13 | Pleśnie i drożdże – oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 70 |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne – oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 58 |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 23 |
| 2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 23 |
| 3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii | 99 |
| beztlenowych redukujących siarczany – metoda NPL |
|
| 4) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 77 |
| 5) identyfikacja | 72 |
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
| 1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22+/–2°C – metoda płytkowa | 40 |
| 2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36+/–2°C – metoda płytkowa | 40 |
| 3) badanie bakterii grupy coli: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 39 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii | 10 |
| 4) badanie Escherichia coli: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 39 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii | 14 |
| 5) badanie enterokoków kałowych: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 39 |
| b) potwierdzenie 1 płytki | 10 |
| 6) badanie Pseudomonas aeruginosa: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 39 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii – pierwszy etap | 11 |
| c) potwierdzenie 1 kolonii – drugi etap | 30 |
| 7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 59 |
| 8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda filtracji membranowej | 55 |
17 | Wykonanie próby szczelności – metoda wizualna | 12 |
18 | Wykonanie próby termostatowej – metoda wizualna | 12 |
19 | Badanie bakterioskopowe | 17 |
20 | Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 – metoda HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 347 |
| 2) następna próbka w serii | 171 |
21 | Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) | 180 |
22 | Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): |
|
| 1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej | 329 (jedna |
| próbce – metoda Real-Time PCR | próbka) |
| 2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej | 179 (każda |
| próbce – metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | próbka) |
| 3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) | 1512 |
23 | Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością – metoda wymazów: 1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
| a) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 72 |
| b) identyfikacja – metoda klasyczna | 165 |
| 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12 |
| b) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 62 |
| c) potwierdzenie 1 probówki | 7 |
| d) identyfikacja 1 kolonii | 7 |
| 3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12 |
| b) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
| 4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: |
|
| a) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 93 |
| b) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 89 |
| c) identyfikacja | 232 |
| 5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 58 |
| 6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
| a) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 46 |
| b) identyfikacja | 6 |
[1] Została zlikwidowana 1 lipca 2020 r. na podstawie art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 322; ost. zm.: Dz.U. z 2020 r., poz. 374), która weszła w życie 15 marca 2020 r.; wszedł w życie 1 lipca 2020 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00