Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2021-12-30
Wersja aktualna od 2021-12-30
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 grudnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2021 r. poz. 630) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych] W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 494 oraz z 2015 r. poz. 798) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 8 ust. 3 i 4 otrzymują brzmienie:
"3. Minimalne wartości w skali Brixa dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
4. Minimalna wartość w skali Brixa określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego nie uwzględnia ekstraktu dodanych składników i dodatków, innych niż odtworzony sok owocowy i odtworzony przecier owocowy.";
2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego" ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. Woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294).";
3) załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: H. Kowalczyk
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 grudnia 2021 r. (poz. 2318)
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA ODTWORZONEGO SOKU OWOCOWEGO I ODTWORZONEGO PRZECIERU OWOCOWEGO
Nazwa zwyczajowa gatunku owocu | Nazwa botaniczna gatunku owocu | Minimalne wartości w skali Brixa |
Jabłko* | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Morela** | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banan** | Musa x paradisiacal L. (wyłączając banany rajskie) | 21,0 |
Czarna porzeczka* | Ribes nigrum L. | 11,0 |
Winogrona* | Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki Vitis labrusca L. lub jej krzyżówki | 15,9 |
Grejpfrut* | Citrus x paradise Macfad | 10,0 |
Guajawa (gujawa)** | Psidium guajava L. | 8,5 |
Cytryna* | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
Mango** | Mangifera indica L. | 13,5 |
Pomarańcza* | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Marakuja (owoc passiflory)* | Passiflora edulis Sims | 12,0 |
Brzoskwinia** | Prunus persica (L.) Batach var. persica | 10,0 |
Gruszka** | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananas* | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Malina* | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Wiśnia* | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Truskawka* | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
Pomidor* | Lycopersicon esculentum Mill. | 5,0 |
Mandarynka* | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
W przypadku produktów oznaczonych gwiazdką (*), które wytwarzane są w postaci soku, minimalna gęstość względna oznaczana jest w odniesieniu do wody 20/20°C.
W przypadku produktów oznaczonych podwójną gwiazdką (**), które wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).