ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 23 października 2003 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie
z dnia 23 października 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 187, poz. 1825)
t.j. z dnia 27 stycznia 2021 r. (Dz.U. z 2021 r., poz. 169)
Na podstawie art. 89 ust. 2 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. z 2020 r. poz. 27 i 2320) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, w czasie wykonywania zadań służbowych:
1) podstawową;
2) dodatkowe numer: I, II i III;
3) napojów – 1,5 litra wody mineralnej.
2. Ilość produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 2.[Wyżywienie według normy podstawowej] Wyżywienie według normy podstawowej otrzymuje funkcjonariusz:
1) pełniący służbę w systemie skoszarowanym;
2) będący słuchaczem kursu w Ośrodku Szkolenia Agencji Wywiadu, zwanym dalej „Ośrodkiem”, w czasie pobytu w Ośrodku;
3) uczestniczący w szkoleniu, naradzie lub odprawie, organizowanych w Ośrodku przez Szefa Agencji Wywiadu lub jego zastępców oraz kierowników jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu lub ich zastępców;
4) biorący udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin;
5) przeniesiony do pełnienia służby w Ośrodku;
6) uczestniczący w szkoleniu specjalistycznym wymagającym zwiększonego wysiłku fizycznego;
7) wchodzący w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych w trakcie sesji egzaminacyjnej.
§ 3.[Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby] Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby, otrzymuje funkcjonariusz:
1) pełniący służbę związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;
2) zajmujący stanowisko kierownika zespołu żywienia;
3) zajmujący stanowisko lekarza kontrolującego jakość posiłków;
4) pełniący nieetatową służbę lub dyżur trwający nieprzerwanie 24 godziny.
§ 4.[Uroczyste albo promocyjne posiłki] 1. Wyżywienie według normy podstawowej, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia, otrzymuje funkcjonariusz biorący udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.
2. Uroczyste posiłki można organizować z okazji:
1) świąt państwowych i religijnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia;
2) inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3. Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
§ 5.[Zbieg uprawnień] 1. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 2 i 3, wydaje się wyżywienie tylko z jednego tytułu.
2. Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według kilku dodatkowych norm, wydaje się wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą dla niego normą.
§ 6.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer l] Wyżywienie według dodatkowej normy numer I otrzymuje funkcjonariusz:
1) o którym mowa w § 2 pkt 6;
2) będący słuchaczem kursu oficerskiego w Ośrodku w trakcie przebywania na specjalistycznym obozie kondycyjnym.
§ 7.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer II] Wyżywienie według dodatkowej normy numer II, w postaci posiłku profilaktycznego, otrzymuje funkcjonariusz pełniący służbę w okresie od 1 listopada do 31 marca na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie.
§ 8.[Wyżywienie według dodatkowej normy numer III] Wyżywienie według dodatkowej normy numer III, w postaci dodatku do normy podstawowej, otrzymuje funkcjonariusz, o którym mowa w § 2 pkt 1–5.
§ 9.[Napoje] 1. Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, otrzymuje funkcjonariusz wykonujący czynności służbowe:
1) w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;
3) związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
§ 10.[Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100%] Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100% wypłaca się funkcjonariuszowi, jeżeli:
1) rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia;
2) nie ma możliwości żywienia ze względów techniczno-organizacyjnych.
§ 11.[Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50%] Funkcjonariusz będący słuchaczem kursu stacjonarnego w Ośrodku, skierowany w ramach praktyk do wykonywania zadań służbowych poza Ośrodek, otrzymuje równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50%.
§ 12.[Inne wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie] Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie wynosi:
1) za podstawową normę wyżywienia – 75% kwoty diety określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320), zwanej dalej „dietą”;
2) za dodatkową normę wyżywienia numer I – 35% diety;
3) za dodatkową normę wyżywienia numer II – 30% diety;
4) za dodatkową normę wyżywienia numer III – 25% diety.
§ 13.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.1)
1) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M.P. poz. 699 oraz Dz. Urz. UOP z 2000 r. poz. 11) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P. poz. 687), zachowanymi w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. poz. 676 oraz z 2003 r. poz. 844, 1070, 1188 i 1609).
Załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów
z dnia 23 października 2003 r.
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W PODSTAWOWEJ ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
Lp. | Nazwa grupy artykułów żywnościowych | Norma wyżywienia | ||||
jedn. miary | podstawowa | dodatkowa | ||||
I | II | III | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Pieczywo | g | 670 | 65 | 50 | 35 |
2 | Przetwory zbożowe i strączkowe | g | 100 |
|
|
|
3 | Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach | g | 290 | 100 | 85 | 60 |
4 | Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb | g | 40 |
|
|
|
5 | Masło naturalne | g | 40 | 25 | 20 | 15 |
6 | Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec | g | 30 |
|
|
|
7 | Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste | g | 400 | 190 | 150 | 105 |
8 | Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty | g | 60 | 50 | 40 | 30 |
9 | Jaja | szt. | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
10 | Ziemniaki | g | 700 |
|
|
|
11 | Warzywa | g | 340 |
|
|
|
12 | Owoce | g | 280 | 320 | 250 | 170 |
13 | Soki z owoców | g |
| 320 | 250 | 175 |
14 | Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem | g | 15 |
|
|
|
15 | Cukier | g | 60 | 25 | 20 | 15 |
16 | Herbata | g | 1 |
|
|
|
17 | Kakao | g | 2 |
| 2 |
|
18 | Kawa zbożowa | g | 6 |
|
|
|
19 | Kawa naturalna | g |
| 8 | 8 | 4 |
20 | Sól i przyprawy | g | 41 |
|
|
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00