Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2021-01-22
Wersja aktualna od 2021-01-22
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 czerwca 2012 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych
z dnia 19 czerwca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r., poz. 728)
t.j. z dnia 22 stycznia 2021 r. (Dz.U. z 2021 r., poz. 145)
Na podstawie art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wykaz laboratoriów referencyjnych] Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1470 i 1541).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. poz. 976), które utraciło moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. poz. 914, 1228 i 1511 oraz z 2011 r. poz. 622, 696 i 1016).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 czerwca 2012 r.
WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH
Laboratorium referencyjne | Adres | Przedmiot badań | Rodzaje badań |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. Instytut Żywności i Żywienia | ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa | Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – tłuszcz ogółem – skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans – akryloamid – sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna – kwas benzoesowy – kofeina – cholesterol – sterole roślinne – obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter – zawartość bakterii probiotycznych |
Sól kuchenna | – jod (I) | ||
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – wartość energetyczna – białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka – błonnik pokarmowy – popiół – składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K) – witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna) – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E) | ||
2. Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu | ul. 1 Maja 5 39-400 Tarnobrzeg | Żywność | – zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego |
1 | 2 | 3 | 4 |
3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny | ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa | Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | – azotany i azotyny |
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al) | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci | – mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2 | ||
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci | – aflatoksyna M1 | ||
Żywność | – barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red | ||
Ryby i przetwory z ryb z obrotu | – histamina | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | – wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii) – wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes – wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych – oznaczanie liczby Escherichia coli – oznaczanie liczby drożdży i pleśni | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne | – oznaczanie liczby Clostridium perfringens |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością | – badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
Żywność | – 3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD) | ||
Żywność | – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) | ||
4. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie – Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów | ul. Żelazna 79 00-875 Warszawa | Żywność pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, zboża i produkty zbożowe, nasiona oleiste, herbata | – pozostałości pestycydów |
Żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, miód | – pozostałości pestycydów | ||
Żywność dla małych dzieci i niemowląt: produkty owocowo-warzywne, zbożowe, mleczno-zbożowe, preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt | – pozostałości pestycydów | ||
5. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej – Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywności | ul. Dorodna 16 03-195 Warszawa | Żywność | – jakościowe badania obecności napromienianych składników |
6. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy | ul. Kujawska 4 85-031 Bydgoszcz | Żywność pochodzenia roślinnego | – wirusy przenoszone przez żywność |