Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-11-12
Wersja aktualna od 2020-11-12
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 czerwca 2014 r.
w sprawie wykazu badań laboratoryjnych, których wyniki są wykorzystywane do celów kontroli urzędowej
z dnia 30 czerwca 2014 r. (Dz.U. z 2014 r., poz. 965)
t.j. z dnia 12 listopada 2020 r. (Dz.U. z 2020 r., poz. 1995)
Na podstawie art. 25f ust. 10 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1557 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zapewnienie bezpieczeństwa produktów przez ustalenie wykazu badań laboratoryjnych] Ustala się wykaz badań laboratoryjnych przeprowadzanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych przez podmioty prowadzące działalność określoną w przepisach o:
1) ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
2) produktach pochodzenia zwierzęcego
– w przypadku gdy wyniki tych badań są wykorzystywane dla celów kontroli urzędowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1721 i 1928).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 czerwca 2014 r.
WYKAZ BADAŃ LABORATORYJNYCH PRZEPROWADZANYCH W CELU ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ PRODUKTÓW UBOCZNYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB PRODUKTÓW POCHODNYCH
1. Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w kierunku:
1) ogólnej liczby bakterii w mleku surowym;
2) liczby komórek somatycznych w mleku surowym;
3) pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku surowym;
4) obecności Salmonella w tuszach wieprzowych, wołowych, baranich, kozich i końskich oraz tuszach drobiowych brojlerów i indyków;
5) liczby Campylobacter spp. w tuszach brojlerów.
2. Badania laboratoryjne przeprowadzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w kierunku:
1) obecności Salmonella;
2) liczby Escherichia coli;
3) liczby Enterobacteriaceae (enterobakterii);
4) obecności Clostridium perfringens;
5) zawartości tlenku wapnia;
6) zawartości GTH (trójhaptenianu glicerolu);
7) gatunkowości przetworzonego białka zwierzęcego;
8) zawartości zanieczyszczeń stałych w tłuszczach paszowych;
9) masy cząsteczkowej hydrolizatów białkowych.