Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2020 poz. 371
Wersja aktualna od 2020-03-06
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2020 poz. 371
Wersja aktualna od 2020-03-06
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 29 października 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków

z dnia 29 października 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 194, poz. 1900)

t.j. z dnia 6 marca 2020 r. (Dz.U. z 2020 r., poz. 371)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)”,

2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”

– stanowiące załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wyłączenie stosowania przepisów rozporządzenia] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2a.[Stosowanie przepisów do ziemniaków wczesnych] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) zebranych lub dopuszczonych do obrotu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub Republice Turcji lub zebranych w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z przepisami obowiązującymi w tych państwach, o ile zostały oznakowane w sposób, który zapewnia, że konsument nie jest wprowadzany w błąd.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r.

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH (ZIEMNIAKÓW MŁODYCH) I ZIEMNIAKÓW JADALNYCH

Lp.

Wymagania jakościowe

Ziemniaki wczesne (ziemniaki młode)

Ziemniaki jadalne

1

Wielkość bulw:

1) minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych

poprzeczna 28 mm

poprzeczna 35 mm

2) minimalna średnica bulw podłużnych

poprzeczna 28 mm

poprzeczna 30 mm,

a podłużna

2 razy większa

od poprzecznej

2

Maksymalny udział wagowy bulw:

1) zazieleniałych1)

do 1%

infoRgrafika

łącznie

2) z wadami wewnętrznymi2)

nie dotyczy

do 2%

3) porażonych zgnilizną3)

do 1%

do 1%

4) zanieczyszczonych mineralnie4) i organicznie5)

do 2%

do 1%

5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1

do 3%

(nie mniejszej

jednak niż 15 mm)

do 2%

(nie mniejszej

jednak niż 28 mm)

6) porażonych parchem zwykłym6)

nie dotyczy

do 3%

7) uszkodzonych7)

do 2%

do 3%

8) niekształtnych8)

nie dotyczy

do 3%

9) niedojrzałych9)

nie dotyczy

do 2%

10) innych odmian10)

do 2%

do 2%

3

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1 i 3–5

do 5%

nie dotyczy

4

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1–7

nie dotyczy

do 6%

5

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2

nie dotyczy

do 8%

6

Bulwy:

1) porośnięte kiełkami powyżej 3 mm

nie dotyczy

nie dopuszcza się

2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni

nie dopuszcza się

nie dopuszcza się

3) zaparzone11)

nie dopuszcza się

nie dopuszcza się

4) zapleśniałe12)

nie dopuszcza się

nie dopuszcza się

5) zmarznięte13)

nie dopuszcza się

nie dopuszcza się

6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14)

nie dopuszcza się

nie dopuszcza się

Objaśnienia:

1) bulwy o zielonej barwie występującej:

a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) – na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,

b) w przypadku ziemniaków jadalnych – na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;

2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowatością serc;

3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland., Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;

4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;

5) bulwy zanieczyszczone częściami łętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;

6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) Güss];

7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:

a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) – na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z płytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,

b) w przypadku ziemniaków jadalnych – na głębokość większą niż 5 mm;

8) bulwy:

a) zdeformowane – wyraźnie różniące się od typu odmianowego,

b) dzieciuchowate – z wtórnymi naroślami,

c) wrzecionowate – zakończone stożkowo przy stolonie;

9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;

10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;

11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;

12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;

13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;

14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00