Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-03-06
Wersja aktualna od 2020-03-06
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków
z dnia 29 października 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 194, poz. 1900)
t.j. z dnia 6 marca 2020 r. (Dz.U. z 2020 r., poz. 371)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)”,
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 2.[Wyłączenie stosowania przepisów rozporządzenia] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.
§ 2a.[Stosowanie przepisów do ziemniaków wczesnych] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) zebranych lub dopuszczonych do obrotu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub Republice Turcji lub zebranych w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z przepisami obowiązującymi w tych państwach, o ile zostały oznakowane w sposób, który zapewnia, że konsument nie jest wprowadzany w błąd.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r.
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH (ZIEMNIAKÓW MŁODYCH) I ZIEMNIAKÓW JADALNYCH
Lp. | Wymagania jakościowe | Ziemniaki wczesne (ziemniaki młode) | Ziemniaki jadalne | |
1 | Wielkość bulw: |
|
|
|
1) minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych | poprzeczna 28 mm |
| poprzeczna 35 mm | |
2) minimalna średnica bulw podłużnych | poprzeczna 28 mm |
| poprzeczna 30 mm, a podłużna 2 razy większa od poprzecznej | |
2 | Maksymalny udział wagowy bulw: |
|
|
|
1) zazieleniałych1) | do 1% |
| łącznie | |
2) z wadami wewnętrznymi2) | nie dotyczy | do 2% | ||
3) porażonych zgnilizną3) | do 1% |
| do 1% | |
4) zanieczyszczonych mineralnie4) i organicznie5) | do 2% |
| do 1% | |
5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1 | do 3% (nie mniejszej jednak niż 15 mm) |
| do 2% (nie mniejszej jednak niż 28 mm) | |
6) porażonych parchem zwykłym6) | nie dotyczy |
| do 3% | |
7) uszkodzonych7) | do 2% |
| do 3% | |
8) niekształtnych8) | nie dotyczy |
| do 3% | |
9) niedojrzałych9) | nie dotyczy |
| do 2% | |
10) innych odmian10) | do 2% |
| do 2% | |
3 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1 i 3–5 | do 5% |
| nie dotyczy |
4 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1–7 | nie dotyczy |
| do 6% |
5 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 | nie dotyczy |
| do 8% |
6 | Bulwy: |
|
|
|
1) porośnięte kiełkami powyżej 3 mm | nie dotyczy |
| nie dopuszcza się | |
2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni | nie dopuszcza się |
| nie dopuszcza się | |
3) zaparzone11) | nie dopuszcza się |
| nie dopuszcza się | |
4) zapleśniałe12) | nie dopuszcza się |
| nie dopuszcza się | |
5) zmarznięte13) | nie dopuszcza się |
| nie dopuszcza się | |
6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14) | nie dopuszcza się |
| nie dopuszcza się |
Objaśnienia:
1) bulwy o zielonej barwie występującej:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) – na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych – na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;
2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowatością serc;
3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland., Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;
4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;
5) bulwy zanieczyszczone częściami łętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;
6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) Güss];
7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) – na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z płytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych – na głębokość większą niż 5 mm;
8) bulwy:
a) zdeformowane – wyraźnie różniące się od typu odmianowego,
b) dzieciuchowate – z wtórnymi naroślami,
c) wrzecionowate – zakończone stożkowo przy stolonie;
9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;
10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;
11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;
12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;
13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;
14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.