Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-01-18
Wersja aktualna od 2020-01-18
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wskaźników redukcji, sposobu określania wartości owoców i warzyw sprzedanych oraz okresów referencyjnych stosowanych przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych
Na podstawie art. 19 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2019 r. poz. 935) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wskaźników redukcji, sposobu określania wartości owoców i warzyw sprzedanych oraz okresów referencyjnych stosowanych przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych] W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2011 r. w sprawie sposobu ustalania wskaźników redukcji, sposobu określania wartości owoców i warzyw sprzedanych oraz okresów referencyjnych stosowanych przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych (Dz. U. poz. 744) wprowadza się następujące zmiany:
1) § 2 otrzymuje brzmienie:
„§ 2. W przypadku udokumentowanej sprzedaży produktów uzyskanych w wyniku przetworzenia owoców i warzyw wskaźnik redukcji, o którym mowa w § 1 pkt 1, ustala się zgodnie ze stawką zryczałtowaną mającą zastosowanie do fakturowanej wartości tych produktów, określoną w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/891 z dnia 13 marca 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw, uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do kar, które mają być stosowane w tych sektorach, a także zmieniającego rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 (Dz. Urz. UE L 138 z 25.05.2017, str. 4, z późn. zm.2)).”;
2) w § 3 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. W przypadku gdy udokumentowana wartość sprzedanych owoców i warzyw zawiera koszty transportu wewnętrznego w ramach wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw, na odległość większą niż 300 km, wartość owoców i warzyw sprzedanych określa się, pomniejszając ich udokumentowaną wartość o rzeczywisty koszt transportu wewnętrznego, wykazany w dokumentacji prowadzonej przez wstępnie uznaną grupę producentów owoców i warzyw.”;
3) w § 4:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych obejmuje dwanaście kolejnych miesięcy liczonych od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia drugiego roku poprzedzającego rok objęty wnioskowaną pomocą, o której mowa w art. 32 ust. 1 lit. b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.3)).”,
b) uchyla się ust. 2.
§ 2.[Przepis przejściowy] Okresy referencyjne stosowane na podstawie dotychczasowych przepisów przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych, w odniesieniu do programów operacyjnych zatwierdzonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się do dnia 31 grudnia 2020 r.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Ardanowski
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).
2) Zmiana wymienionego rozporządzenia została ogłoszona w Dz. Urz. UE L 208 z 17.08.2018, str. 1.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15 i Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39.