Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-01-01
Wersja aktualna od 2020-01-01
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 listopada 2019 r.
w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych
Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz. U. poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa opis i wzory znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych w rozumieniu art. 3 pkt 13 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. z 2019 r. poz. 706), zwanych dalej „GMO”:
1) żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego, oraz pasz;
2) produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego.
§ 2.[Wzory znaków graficznych] Wzory znaków graficznych, o których mowa w § 1, są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.[Informacje na znakach graficznych] 1. Znaki graficzne, o których mowa w § 1, składają się z koła podzielonego poziomo na dwa odcinki, przy czym górny odcinek koła jest w kolorze białym, a dolny jego odcinek jest w kolorze zielonym i zawiera rysunek trzech złączonych ze sobą liści w kolorze białym.
2. Znaki graficzne, o których mowa w § 1, zawierają następujące informacje:
1) wyrazy „BEZ GMO” – w przypadku znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od GMO żywności oraz pasz, o których mowa w § 1 pkt 1, rozmieszczone w następujący sposób:
a) w górnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „BEZ” w kolorze zielonym,
b) w dolnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „GMO” w kolorze białym;
2) wyrazy „WYPRODUKOWANE BEZ STOSOWANIA GMO” – w przypadku znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od GMO produktów i żywności, o których mowa w § 1 pkt 2, rozmieszczone w następujący sposób:
a) w górnym odcinku koła na łuku jest umieszczony wyraz „WYPRODUKOWANO” w kolorze zielonym,
b) poniżej wyrazu „WYPRODUKOWANO”, w górnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „BEZ” w kolorze zielonym,
c) pod wyrazem „BEZ”, w górnym odcinku koła na poziomej średnicy koła, jest umieszczony wyraz „STOSOWANIA” w kolorze zielonym,
d) w dolnym odcinku koła jest umieszczony wyraz „GMO” w kolorze białym.
§ 4.[Zamiana kolorów] W znakach graficznych, o których mowa w § 1, zamiast koloru białego i zielonego można użyć koloru białego i czarnego, przy czym w przypadku użycia koloru:
1) białego zamiast koloru zielonego kolor biały jest zastępowany kolorem czarnym;
2) czarnego zamiast koloru białego kolor zielony jest zastępowany kolorem białym.
§ 5.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2020 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. S. Giżyński
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działami administracji rządowej - rolnictwo i rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 4 listopada 2019 r. (poz. 2236)
WZORY ZNAKÓW GRAFICZNYCH, KTÓRE STOSUJE SIĘ W CELU OZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI I PASZ JAKO WOLNYCH OD ORGANIZMÓW GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYCH
Wzór nr 1
Znak graficzny, który stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego, oraz pasz
Wzór nr 2
Znak graficzny, który stosuje się w celu oznakowania jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego