ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 9 maja 2019 r.
w sprawie norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2019 r., poz. 2563)
Na podstawie art. 149 ust. 5 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) normy wyżywienia;
2) przypadki, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone;
3) wartości pieniężne norm wyżywienia oraz sposób ich corocznej waloryzacji.
§ 2.[Normy wyżywienia] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia:
1) zasadniczą normę wyżywienia – „SZ”;
2) dodatkową normę wyżywienia – „DU”;
3) normę napojów – „N”.
2. Ilość produktów żywnościowych dla norm wyżywienia jest określona w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.[Zasadnicza norma wyżywienia] Zasadnicza norma wyżywienia „SZ” przysługuje w naturze funkcjonariuszowi Służby Ochrony Państwa, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”:
1) w pełnej wysokości w przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 1–4, 6 i 7 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa, zwanej dalej „ustawą”;
2) w wysokości podwyższonej w przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 5 ustawy.
§ 4.[Ilość posiłków w zasadniczej normie żywienia] Zasadnicza norma wyżywienia „SZ” składa się z trzech posiłków odpowiadających procentowej wartości pieniężnej w następujących proporcjach:
1) śniadanie – 25%;
2) obiad – 50%;
3) kolacja – 25%.
§ 5.[Dodatkowa norma wyżywienia] W przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 8 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje w naturze dodatkowa norma wyżywienia „DU” określona w § 9 pkt 3.
§ 6.[Dodatkowa norma wyżywienia] W przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 4, 6 i 7 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje dodatkowa norma wyżywienia „DU” w naturze określona w § 9 pkt 4.
§ 7.[Norma wyżywienia dla osób powołanych do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji] Osobom powołanym do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji przysługuje:
1) zasadnicza norma wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;
2) 75% zasadniczej normy wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;
3) 35% zasadniczej normy wyżywienia „SZ”, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.
§ 8.[Żywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych] 1. W przypadku braku możliwości zapewnienia funkcjonariuszom wyżywienia w naturze w jednostkach organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, normę wyżywienia podwyższa się.
§ 9.[Wartości pieniężne norm wyżywienia] [1] Wartości pieniężne norm wyżywienia wynoszą:
1) zasadnicza norma wyżywienia „SZ” – 18 zł;
2) dodatkowa norma wyżywienia „DU” – 7 zł;
3) dodatkowa norma wyżywienia „DU” w wysokości 150% – 11 zł;
4) dodatkowa norma wyżywienia „DU” w wysokości 50% – 4 zł;
5) norma napojów „N” – 3 zł.
§ 10.[Waloryzacja wartości pieniężnej norm wyżywienia] Wartości pieniężne norm wyżywienia podlegają corocznej waloryzacji o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1270 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 39, 730 i 752). Podstawę waloryzacji stanowią wartości pieniężne norm wyżywienia w roku poprzedzającym rok, w którym nastąpiła waloryzacja.
§ 11.[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy rozporządzenia w zakresie norm wyżywienia, przypadków, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone oraz wartości pieniężnych norm wyżywienia, mają zastosowanie od dnia 2 lutego 2019 r.
§ 12.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.2)
1) Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji kieruje działem administracji rządowej - sprawy wewnętrzne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz. U. poz. 97 i 225).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 2 czerwca 2015 r. w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu (Dz. U. poz. 862), które utraciło moc na podstawie art. 389 ust. 1 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 9 maja 2019 r. (poz. 930)
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA „SZ”, „DU” I „N”
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Norma wyżywienia w ciągu doby (w gramach na osobę) | ||
„SZ” | „DU” | „N” | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Strączkowe | 27 | – |
|
2 | Zbożowe | 73 | – |
|
3 | Pieczywo | 670 | 100 |
|
4 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 292 | 85 |
|
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | – |
|
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | – |
|
7 | Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko | 790 | 400 |
|
8 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 46 | 20 |
|
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 25/0,5 |
|
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | – |
|
11 | Ziemniaki | 700 | – |
|
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 100 |
|
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 100 |
|
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 400 |
|
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 73 | 20 | 20*) |
16 | Woda mineralna (l) | – | – | 1,5 |
17 | Herbata lub kawa | – | – | 5*) |
*) W przypadku wydawania produktu żywnościowego w postaci gorącego napoju.
[1] § 9 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa (Dz.U. poz. 2563). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2020 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00