Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2018-05-01 do 2022-05-28
Wersja archiwalna od 2018-05-01 do 2022-05-28
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 20 marca 2018 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej
Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1430 i 2217 oraz z 2018 r. poz. 138 i 398) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej] W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 4 marca 2011 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz. U. poz. 327) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 2:
a) w pkt 1 w lit. b w tiret drugim średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret trzecie w brzmieniu:
„– terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;”,
b) po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
„3a) paczkowanej normie wyżywienia (racji żywnościowej) – należy przez to rozumieć zestaw produktów spożywczych oraz ewentualnych produktów niespożywczych ułatwiających użycie zestawu, umieszczonych we wspólnym opakowaniu, przeznaczony do zapewnienia kompletnego całodobowego wyżywienia pojedynczego żołnierza lub grupy żołnierzy w czasie wykonywania działań operacyjnych w warunkach poligonowych lub wojennych i przeprowadzania ćwiczeń w garnizonach;”;
2) w § 3 w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) paczkowane (racje żywnościowe):
a) indywidualne,
b) grupowe.”;
3) w § 8 w ust. 2 po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:
„2a) pełniący terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;”;
4) § 10 otrzymuje brzmienie:
„§ 10. Żołnierze pełniący okresową służbę wojskową otrzymują wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w sytuacjach i na zasadach określonych dla żołnierzy zawodowych w przepisach wydanych na podstawie art. 137b ust. 4 pkt 3 i art. 137b ust. 6 pkt 2 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 173 i 138).”;
5) § 17 otrzymuje brzmienie:
„§ 17. Dodatkowa norma chleba – 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie normy wyżywienia, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b.”;
6) po § 23 dodaje się § 23a w brzmieniu:
„§ 23a. W przypadkach uzasadnionych względami higieniczno-sanitarnymi, wymogami przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, panującymi warunkami klimatycznymi lub potrzebami operacyjnymi Minister Obrony Narodowej może przyznać żołnierzom bezpłatne wyżywienie według norm wyżywienia określonych w § 3.”;
7) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia.
Minister Obrony Narodowej: wz. T. Zdzikot
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 20 marca 2018 r. (poz. 725)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W CZYNNEJ SŁUŻBIE WOJSKOWEJ1)
Symbol grupy | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | ||||||||
zasadnicze | dodatkowe | |||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | wojenna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 050 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | 52 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | 112 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 850 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 446 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | - | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | - | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | - | - | 25 (0,5)x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | 100 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 50 | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 113 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 81 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 101 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (3,0)* | - | - | - | (3,0)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* – w litrach.
1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.