Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2017-01-01 do 2022-10-05
Wersja archiwalna od 2017-01-01 do 2022-10-05
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 grudnia 2016 r.
w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania
Na podstawie art. 44a ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa maksymalną ilość żywności zbywaną w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób dokumentowania tej ilości.
§ 2.[Maksymalna ilość żywności zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego] Maksymalna ilość żywności zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego jest określona dla:
1) surowców pochodzenia niezwierzęcego – w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3) surowców pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4) produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce – w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 3.[Dokumentacja umożliwiająca określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego] 1. Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, zawierającą następujące informacje:
1) numer kolejnego wpisu;
2) datę zbycia żywności;
3) ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. Pośrednik prowadzący rolniczy handel detaliczny zbywający żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu:
1) prowadzi dokumentację umożliwiającą określenie ilości tak zbywanej żywności odrębnie dla każdego podmiotu;
2) przekazuje dokumentację, o której mowa w pkt 1, podmiotowi, którego żywność zbywał, niezwłocznie po zakończeniu wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
3. Dokumentacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:
1) informacje wymienione w ust. 1;
2) miejsce zbycia żywności;
3) imię, nazwisko oraz adres albo nazwę, siedzibę oraz adres pośrednika, który zbywał żywność podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
4. Informacje, o których mowa w ust. 1 i 3, są umieszczane w dokumentacji, o której mowa w ust. 1 i 2, niezwłocznie po każdorazowym zbyciu żywności konsumentowi finalnemu.
5. Dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.
§ 4.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2015 r. poz. 1893 oraz z 2016 r. poz. 65, 1228, 1579, 1760, 1948 i 1961.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 grudnia 2016 r. (poz. 2159)
Załącznik nr 1
MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Lp. | Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcego | Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1) | Jednostka |
1. | Jęczmień jary | 8 | tona |
2. | Jęczmień ozimy | 9 | tona |
3. | Gryka | 2,5 | tona |
4. | Kukurydza – ziarno | 11 | tona |
5. | Mozga kanaryjska (kanar) | 1,5 | tona |
6. | Owies jary | 7 | tona |
7. | Proso | 3,5 | tona |
8. | Pszenica orkisz jara – ziarno | 4 | tona |
9. | Pszenica orkisz ozima – ziarno | 4,5 | tona |
10. | Pszenica twarda jara | 6 | tona |
11. | Pszenica twarda ozima | 6 | tona |
12. | Pszenica zwyczajna jara | 8 | tona |
13. | Pszenica zwyczajna ozima | 9,5 | tona |
14. | Pszenżyto jare | 7 | tona |
15. | Pszenżyto ozime | 9 | tona |
16. | Żyto ozime | 8 | tona |
17. | Gorczyca biała | 2 | tona |
18. | Gorczyca sarepska | 1,5 | tona |
19. | Kminek zwyczajny | 2 | tona |
20. | Len zwyczajny | 2 | tona |
21. | Mak | 1,5 | tona |
22. | Słonecznik | 3,5 | tona |
23. | Soja | 2,5 | tona |
24. | Brukiew | 60 | tona |
25. | Rzodkiew oleista | 1,5 | tona |
26. | Ziemniak | 50 | tona |
27. | Bób | 12 | tona |
28. | Brokuł | 20 | tona |
29. | Burak ćwikłowy | 40 | tona |
30. | Burak liściowy | 65 | tona |
31. | Chrzan pospolity | 15 | tona |
32. | Cebula siedmiolatka | 40 | tona |
33. | Cebula | 50 | tona |
34. | Cukinia | 45 | tona |
35. | Cykoria korzeniowa | 35 | tona |
36. | Cykoria liściowa i cykoria sałatowa | 30 | tona |
37. | Czosnek pospolity | 7 | tona |
38. | Dynia olbrzymia | 55 | tona |
39. | Dynia zwyczajna | 50 | tona |
40. | Endywia – endywia eskariola i endywia kędzierzawa | 45 | tona |
41. | Fasola wielokwiatowa | 2 | tona |
42. | Fasola zwykła karłowa | 11 | tona |
43. | Fasola zwykła tyczna | 2 | tona |
44. | Groch | 8 | tona |
45. | Jarmuż | 27 | tona |
46. | Kabaczek | 50 | tona |
47. | Kalafior | 30 | tona |
48. | Kalarepa | 70 | tona |
49. | Kapusta brukselska | 7 | tona |
50. | Kapusta głowiasta biała | 75 | tona |
51. | Kapusta głowiasta czerwona | 50 | tona |
52. | Kapusta pekińska | 50 | tona |
53. | Kapusta włoska | 35 | tona |
54. | Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny | 11 | tona |
55. | Kawon (arbuz) | 40 | tona |
56. | Koper włoski (fenkuł) | 15 | tona |
57. | Kukurydza cukrowa | 13 | tona |
58. | Kukurydza pękająca | 6 | tona |
59. | Marchew | 70 | tona |
60. | Melon | 50 | tona |
61. | Oberżyna | 17 | tona |
62. | Ogórek gruntowy | 30 | tona |
63. | Ogórek pod osłonami | 35 | kilogram na metr kwadratowy |
64. | Papryka słodka gruntowa | 35 | tona |
65. | Papryka słodka pod osłonami | 50 | kilogram na metr kwadratowy |
66. | Pasternak | 40 | tona |
67. | Patison | 30 | tona |
68. | Pietruszka zwyczajna | 20 | tona |
69. | Pomidor gruntowy | 80 | tona |
70. | Pomidor pod osłonami – tunel foliowy | 40 | kilogram na metr kwadratowy |
71. | Pomidor pod osłonami – szklarnia | 20 | kilogram na metr kwadratowy |
72. | Pomidor koktajlowy | 45 | tona |
73. | Por | 50 | tona |
74. | Rabarbar ogrodowy | 18 | tona |
75. | Rzodkiewka | 20 | tona |
76. | Salsefia | 17 | tona |
77. | Sałata gruntowa | 30 | tona |
78. | Seler korzeniowy | 25 | tona |
79. | Seler naciowy | 60 | tona |
80. | Skorzonera (wężymord) | 20 | tona |
81. | Szalotka | 35 | tona |
82. | Szczypiorek | 30 | tona |
83. | Szparag | 5 | tona |
84. | Szpinak | 20 | tona |
85. | Trybuła ogrodowa | 1 | tona |
86. | Agrest | 14 | tona |
87. | Aronia | 15 | tona |
88. | Borówka amerykańska | 7 | tona |
89. | Brzoskwinia | 16 | tona |
90. | Czereśnia | 12 | tona |
91. | Czarny Bez (owoce) | 14 | tona |
92. | Dzika róża (owoce) | 4 | tona |
93. | Gruszka | 18 | tona |
94. | Jabłko | 25 | tona |
95. | Orzech laskowy | 2 | tona |
96. | Malina | 10 | tona |
97. | Jeżyna | 12 | tona |
98. | Morela | 16 | tona |
99. | Morwa | 4 | tona |
100. | Pigwa pospolita | 8 | tona |
101. | Orzech włoski | 3 | tona |
102. | Porzeczka czarna | 10 | tona |
103. | Porzeczka czerwona | 12 | tona |
104. | Porzeczka biała | 11 | tona |
105. | Śliwa domowa | 10 | tona |
106. | Śliwa japońska | 8 | tona |
107. | Truskawka | 14 | tona |
108. | Poziomka | 12 | tona |
109. | Wiśnia | 16 | tona |
110. | Żurawina | 6 | tona |
111. | Tarnina | 5 | tona |
112. | Tymianek ziele | 3,5 | tona |
113. | Bazylia | 3 | tona |
114. | Melisa | 4,5 | tona |
115. | Mięta ziele | 4,5 | tona |
116. | Mięta liść | 1 | tona |
117. | Lebiodka pospolita (oregano) ziele | 3 | tona |
118. | Majeranek ogrodowy ziele | 3 | tona |
119. | Szałwia ziele | 3 | tona |
120. | Szałwia liść | 1 | tona |
121. | Pieczarka | 30 | kilogram na metr kwadratowy na cykl |
122. | Boczniak | 20 | kilogram na metr kwadratowy na rzut |
123. | Inne niż wymienione w lp. 1–122 surowce pochodzenia niezwierzęcego | 21 | tona |
124. | Inne niż wymienione w lp. 1–122 surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami | 30 | kilogram na metr kwadratowy |
1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 63, 65, 70, 71, 121, 122 i 124. W tych lp. wskazano maksymalną ilość w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m²/cykl, albo kg/m²/rzut.
Załącznik nr 2
MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Lp. | Nazwa żywności | Kategorie żywności w obrębie grupy asortymentowej | Maksymalna ilość | Jednostka |
1. | Przetwory z owoców | soki owocowe | 6700 | litr |
dżemy | 3400 | kilogram | ||
owoce suszone | 1600 | kilogram | ||
inne | 3900 | kilogram lub litr | ||
2. | Przetwory z warzyw | kiszonki warzywne | 5000 | kilogram |
marynaty warzywne | 3400 | kilogram | ||
soki warzywne | 10 000 | litr | ||
inne | 6200 | kilogram lub litr | ||
3. | Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki | 8400 | kilogram lub litr | |
4. | Przetwory z warzyw i grzybów | 3400 | kilogram | |
5. | Przetwory z grzybów | 200 | kilogram | |
6. | Przetwory z orzechów | 700 | kilogram | |
7. | Przetwory zbożowe | mąki | 16 000 | kilogram |
kasze | 7300 | kilogram | ||
płatki | 6500 | kilogram | ||
otręby | 5800 | kilogram | ||
inne | 8900 | kilogram | ||
8. | Pieczywo | 15 400 | kilogram | |
9. | Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka | 2500 | kilogram | |
10. | Wyroby cukiernicze | 700 | kilogram | |
11. | Przyprawy | 300 | kilogram | |
12. | Koncentraty spożywcze | koncentraty warzywne | 2500 | litr |
syropy owocowe | 2700 | litr | ||
inne | 2600 | litr | ||
13. | Oleje |
| 1000 | litr |
14. | Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne | pierogi | 2000 | kilogram |
kopytka i kluski śląskie | 4000 | kilogram | ||
knedle z owocami | 2900 | kilogram | ||
placki ziemniaczane | 4000 | kilogram | ||
inne | 3300 | kilogram | ||
15. | Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego | 2400 | kilogram | |
16. | Napoje bezalkoholowe | 10 000 | litr |
Załącznik nr 3
MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Lp. | Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcego | Maksymalna ilość | Jednostka |
1. | Mleko surowe albo mleko surowe i siara | 52 000 | litr |
2. | Surowa śmietana | 10 400 | litr |
3. | Jaja od drobiu | 148 200 | sztuka |
4. | Jaja od ptaków bezgrzebieniowych | 800 | sztuka |
5. | Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1) | do 5 rodzin pszczelich – 150 | kilogram |
do 10 rodzin pszczelich – 300 | |||
do 20 rodzin pszczelich – 600 | |||
do 30 rodzin pszczelich – 900 | |||
do 40 rodzin pszczelich – 1200 | |||
do 50 rodzin pszczelich – 1500 | |||
do 60 rodzin pszczelich – 1800 | |||
do 70 rodzin pszczelich – 2100 | |||
do 80 rodzin pszczelich – 2400 | |||
6. | Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia | 1800 | kilogram |
7. | Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae | 1000 | kilogram |
1) Maksymalną ilość produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.
2) Dawniej Helix pomatia Linné.
3) Dawniej Helix aspersa Müller.
4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.
Załącznik nr 4
MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
Lp. | Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego | Maksymalna ilość | Jednostka |
1. | Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 2300 | kilogram |
2. | Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 2100 | kilogram |
3. | Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone | 1100 | kilogram |
4. | Produkty mięsne | 1400 | kilogram |
5. | Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa | 1400 | kilogram |
6. | Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie | 2600 | kilogram |
7. | Produkty jajeczne | 1300 | kilogram |
8. | Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego | 1400 | kilogram |