Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2016-04-19 do 2017-06-01
Wersja archiwalna od 2016-04-19 do 2017-06-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 marca 2016 r.
w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z Republiki Południowej Afryki owoce roślin Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i hybryd tych rodzajów roślin, z wyjątkiem owoców gatunków Citrus aurantium L. i Citrus latifoilia Tanaka, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa2)
Na podstawie art. 20 ust. 1 pkt 4 i ust. 2 oraz art. 30 ust. 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2016 r. poz. 17 i 50) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) wymagania specjalne, jakie powinny spełniać owoce roślin Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i hybryd tych rodzajów roślin, z wyjątkiem owoców gatunków Citrus aurantium L. i Citrus latifoilia Tanaka, zwane dalej „owocami cytrusowymi”, pochodzące z Republiki Południowej Afryki, wraz ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli owoce cytrusowe są wprowadzane na terytorium lub przemieszczane przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z Republiki Południowej Afryki;
2) szczegółowy sposób przeprowadzania granicznej kontroli fitosanitarnej owoców cytrusowych wprowadzanych na terytorium lub przemieszczanych przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z Republiki Południowej Afryki;
3) rośliny, do których mogą być stosowane odstępstwa od wymagań ustalonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1227) w załączniku nr 4 w części A w dziale I w pkt 16.4 w lit. c i d.
§ 2.[Owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Południowej Afryki] 1. Owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Południowej Afryki mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli niezależnie od spełnienia wymagań ustalonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, 16.4 lit. a i b oraz w pkt 16.5 spełniają następujące wymagania specjalne:
1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały one zaopatrzone, w rubryce „dodatkowa deklaracja” została zawarta informacja o tym, że:
a) na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, od rozpoczęcia ostatniego sezonu wegetacyjnego:
– były wykonywane zabiegi zwalczające organizm szkodliwy,
– były przeprowadzane urzędowe kontrole i w czasie tych kontroli nie stwierdzono występowania organizmu szkodliwego,
b) z każdej partii owoców cytrusowych, po dostarczeniu do zakładu pakowania, a przed ich zapakowaniem do wysyłki, pobrano próbę obejmującą 600 sztuk owoców pobranych z każdych rozpoczętych 30 ton, w pierwszej kolejności pobierając owoce wykazujące objawy porażenia przez organizm szkodliwy, i na podstawie ich kontroli, obejmującej badania laboratoryjne wszystkich owoców wykazujących objawy porażenia przez ten organizm, zostały one uznane za wolne od tego organizmu;
2) pole, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, a także miejsca ich pakowania, podmioty zajmujące się ich wysyłką oraz wszystkie pozostałe podmioty związane z obrotem owocami cytrusowymi są wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Południowej Afryki;
3) podmioty prowadzące uprawę owoców cytrusowych przechowują informacje o przeprowadzonych zabiegach zwalczających organizm szkodliwy;
4) w czasie transportu owoców cytrusowych z miejsca uprawy do miejsca ich wywozu były one zaopatrzone w dokumenty wskazujące ich pochodzenie, sporządzone przez służbę ochrony roślin Republiki Południowej Afryki;
5) owoce cytrusowe zostały uznane w wyniku przeprowadzonej granicznej kontroli fitosanitarnej za wolne od organizmu szkodliwego.
2. Graniczna kontrola fitosanitarna, o której mowa w § 1 pkt 2, w przypadku każdej partii owoców cytrusowych obejmuje kontrolę wizualną co najmniej 200 sztuk owoców pobranych z każdych rozpoczętych 30 ton oraz badania laboratoryjne wszystkich owoców wykazujących objawy porażenia przez organizm szkodliwy.
3. W przypadku owoców roślin gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck odmiana Valencia, poza wymaganiami, o których mowa w ust. 1 i 2, w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone, w rubryce „dodatkowa deklaracja” zamieszcza się informację o tym, że z każdej partii tych owoców pobrano próbę o wielkości 600 sztuk owoców z każdych rozpoczętych 30 ton do badań laboratoryjnych w celu wykluczenia bezobjawowego porażenia przez organizm szkodliwy, i na podstawie tych badań zostały one uznane za wolne od tego organizmu.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2) Rozporządzenie realizuje postanowienia decyzji wykonawczej Komisji z dnia 2 lipca 2014 r. określającej środki w odniesieniu do niektórych owoców cytrusowych pochodzących z Republiki Południowej Afryki w celu zapobieżenia wprowadzeniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz. Urz. UE L 196 z 03.07.2014, str. 21).