Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2016-03-08
Wersja aktualna od 2016-03-08
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 10 lutego 2016 r.
w sprawie współczynników równoważności określających ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych
Na podstawie art. 48a ust. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 155) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Współczynniki równoważności określające ilości mleka] Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez organizacje producentów, w tym organizacje tworzące zrzeszenia organizacji producentów, wynoszą dla:
1) 1 kg mleka spożywczego – 1 kg;
2) 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku – 11,3 kg;
3) 1 kg pełnego mleka w proszku – 8,5 kg;
4) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego – 1 kg;
5) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
6) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego – 1 kg;
7) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
8) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej – 1 kg;
9) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
10) 1 kg sera twarogowego – 8 kg;
11) 1 kg sera dojrzewającego – 11 kg;
12) 1 kg sera smażonego – 9 kg;
13) 1 kg sera topionego – 9 kg;
14) 1 kg śmietanki – 0,263 kg x % zawartości tłuszczu w śmietance, wyrażonej jako masa;
15) 1 kg masła – 22,5 kg.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).