Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2015-07-04
Wersja aktualna od 2015-07-04
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 maja 2015 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu2)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 678) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773, z późn. zm.3)) wprowadza się następujące zmiany:
1) § 1 otrzymuje brzmienie:
„§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, o którym mowa w § 15 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29).”;
2) § 1a otrzymuje brzmienie:
„§ 1a. Użyte w rozporządzeniu określenie „miód piekarniczy (przemysłowy)” oznacza miód:
1) odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych;
2) który może:
a) posiadać obcy smak lub zapach,
b) zaczynać fermentować lub być sfermentowany,
c) być przegrzany.”;
3) w § 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,
– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,
– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;”;
4) w § 5 pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.”;
5) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyłączeniem przepisu § 1 pkt 4, który wchodzi w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. T. Nalewajk
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 40, poz. 370 i Nr 63, poz. 590 oraz z 2010 r. Nr 165, poz. 1120.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 maja 2015 r. (poz. 850)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
Wyszczególnienie | Kryteria |
1 | 2 |
Zawartość wody | nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż: |
1) 23% – w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; | |
2) 25% – w miodzie piekarniczym wrzosowym | |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy) | nie mniej niż: |
1) 60 g/100 g – w miodzie nektarowym, | |
2) 45 g/100 g – w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym | |
Zawartość sacharozy | nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: |
1) 10 g/100 g – w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.; | |
2) 15 g/100 g – w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis) | |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym |
Przewodność właściwa | nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm – w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.) |
Wolne kwasy | nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg – w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Liczba diastazowa (wg skali Schade) | nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 – w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg |
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) | nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów |