Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 1796
Wersja aktualna od 2016-12-22
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 1796
Wersja aktualna od 2016-12-22
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 10 grudnia 2014 r.

w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2016 r., poz. 1974)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Krajowe laboratoria referencyjne] Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 1146, 1662 i 1722.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 grudnia 2014 r. (poz. 1796)

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH [1]

Lp.

Nazwa laboratorium

Adres

Przedmiot badań

Rodzaj badań

1

2

3

4

5

1

Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone

– zawartość azotu/białka

– zawartość wody

– współczynnik woda/białko (w elementach)

– woda wchłonięta (w tuszkach)

– zawartość popiołu całkowitego

– zawartość tłuszczu całkowitego

– zawartość hydroksyproliny

soki i nektary

– pektyny rozpuszczalne w wodzie

– ekstrakt refraktometryczny

– D-glukoza

– D-fruktoza

– sacharoza

– D-sorbitol

– ekstrakt bezcukrowy

– ekstrakt ogólny

– gęstość względna

– kwas cytrynowy

– kwas D-izocytrynowy

– kwas L-jabłkowy

– kwasowość ogólna

– liczba formolowa

– popiół ogólny

– prolina

– konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

– pH

wyroby winiarskie

– alkohol etylowy

– cukry

– dwutlenek siarki ogólny

– kwasowość lotna

– kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie

– alkohol etylowy

fermentowane wyroby winiarskie

– alkohol etylowy

– kwasowość ogólna

– kwasowość lotna

– cukry

– popiół

– ekstrakt ogólny

– gęstość

– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe

– aldehydy

– alkohol metylowy

– alkohol etylowy

– estry

– fuzle

– kwasowość

– sucha pozostałość po odparowaniu

– ekstrakt w napojach spirytusowych

– gęstość napojów spirytusowych

cukier

– wilgotność

– substancje redukujące

– sacharoza

– popiół konduktometryczny

– barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe

– D-glukoza

– D-fruktoza

– sacharoza

– ekstrakt ogólny

– kwasowość ogólna

– ekstrakt resztkowy

– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

– zawartość kwasów

– dwutlenek węgla

piwo

– barwa

– pH

– kwasowość

– zawartość alkoholu

– zawartość ekstraktu rzeczywistego

– zawartość brzeczki podstawowej

2

Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

– wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

– analizę triacylogliceroli,

– wykrywanie steroli roślinnych,

– analizę tokoferoli i tokotrienoli,

– zawartość tłuszczu

– zawartość wody/suchej masy

w tym: masło

– zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

– zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

– zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek

ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

– współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

– zawartość stigamstadienów

– zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

– zawartość steroli

– zawartość erytrodiolu i uvaolu

– zawartość wosków

– zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce

zawartość kwasów tłuszczowych

tłuszcze roślinne

– liczba kwasowa

– liczba nadtlenkowa

ryby mrożone

– zawartość glazury

– masa netto ryby

artykuły rolno-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach

3

Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3

20-418 Lublin

chmiel

– wilgotność

– zawartość nasion

– zawartość liści, łodyg i odpadków

miód

– zawartość wody

– zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

– przewodność właściwa

– zawartość hydroksymetylofurfuralu

– liczba diastazowa

– zawartość glukozy

– zawartość fruktozy

– zawartość sacharozy

– zawartość wolnych kwasów

– pH

4

Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Zagnańska 91

25-558 Kielce

artykuły rolno-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR

artykuły rolno-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych

przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego

wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie

mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone

wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego

przetwory mięsne

oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego

mleko płynne

wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego

mleko i przetwory mleczne kozie i owcze

wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR

ryby i filety rybne, w tym mrożone

oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego

ryby i przetwory rybne

identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 listopada 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. poz.1974). Zmiana weszła w życie 22 grudnia 2016 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00