ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 marca 2014 r.
w sprawie terminów i zakresu składania sprawozdania o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian oraz wielkości prób wzorcowych z każdej partii tego materiału
Na podstawie art. 93 ust. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. poz. 1512 oraz z 2013 r. poz. 865) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Sprawozdanie o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian] 1. Sprawozdanie o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian zachowujący odmianę składa corocznie, w terminie do dnia 15 sierpnia.
2. Sprawozdanie, o którym mowa w ust. 1, zawiera informacje o ilości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian wprowadzonego do obrotu w okresie od dnia 1 lipca roku poprzedzającego rok złożenia sprawozdania do dnia 30 czerwca roku złożenia sprawozdania.
§ 2.[Wielkość prób wzorcowych] Wielkość prób wzorcowych z wytworzonych i wprowadzonych do obrotu partii materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz partii materiału siewnego odmian skreślonych z rejestru odmian, o którym mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie, jest określona w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. T. Nalewajk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 listopada 2006 r. w sprawie zakresu i terminów składania sprawozdania o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz wielkości prób wzorcowych tego materiału (Dz. U. Nr 210, poz. 1552), które na podstawie art. 139 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. poz. 1512 oraz z 2013 r. poz. 865) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 marca 2014 r. (poz. 458)
WIELKOŚĆ PRÓB WZORCOWYCH Z WYTWORZONYCH I WPROWADZONYCH DO OBROTU PARTII MATERIAŁU SIEWNEGO ROŚLIN WARZYWNYCH KATEGORII STANDARD ORAZ PARTII MATERIAŁU SIEWNEGO ODMIAN SKREŚLONYCH Z REJESTRU ODMIAN, O KTÓRYM MOWA W ART. 5 UST. 1 USTAWY Z DNIA 9 LISTOPADA 2012 r. O NASIENNICTWIE
Lp. | Nazwa polska | Nazwa botaniczna | Masa próby wzorcowej w gramach |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Bób | Vicia faba L. (partim) | 2000,0 |
2 | Brokuł | Brassica oleracea L. | 40,0 |
3 | Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. | 400,0 |
4 | Burak liściowy | Beta vulgaris L. | 400,0 |
5 | Cebula siedmiolatka (czosnek dęty) | Allium fistulosum L. | 100,0 |
6 | Cebula, w tym echalion | Allium cepa L. – grupa Cepa | 100,0 |
7 | Cykoria korzeniowa | Cichorium intybus L. | 600,0 |
8 | Cykoria liściowa i cykoria sałatowa | Cichorium intybus L. | 400,0 |
9 | Czosnek pospolity | Allium sativum L. | 20,0 |
10 | Dynia olbrzymia | Cucurbita maxima Duchesne | 1000,0 |
11 | Dynia zwyczajna | Cucurbita pepo L. | 800,0 |
12 | Endywia – endywia eskariola i endywia kędzierzawa | Cichorium endivia L. | 600,0 |
13 | Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus L. | 2000,0 |
14 | Fasola zwykła karłowa | Phaseolus vulgaris L. | 2000,0 |
15 | Fasola zwykła tyczna | Phaseolus vulgaris L. | 2000,0 |
16 | Groch siewny cukrowy | Pisum sativum L. (partim) | 4000,0 |
17 | Groch siewny łuskowy – o nasionach pomarszczonych i gładkich | Pisum sativum L. (partim) | 4000,0 |
18 | Jarmuż | Brassica oleracea L. | 40,0 |
19 | Kalafior | Brassica oleracea L. | 40,0 |
20 | Kalarepa | Brassica oleracea L. | 40,0 |
21 | Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. | 40,0 |
22 | Kapusta głowiasta biała | Brassica oleracea L. | 40,0 |
23 | Kapusta głowiasta czerwona | Brassica oleracea L. | 40,0 |
24 | Kapusta pekińska | Brassica rapa L. | 40,0 |
25 | Kapusta włoska | Brassica oleracea L. | 40,0 |
26 | Karczoch – karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny | Cynara cardunculus L. | 200,0 |
27 | Kawon (arbuz) | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 200,0 |
28 | Koper włoski (fenkuł) | Foeniculum vulgare Mill. | 200,0 |
29 | Kukurydza cukrowa | Zea mays L. (partim) | 500,0 |
30 | Kukurydza pękająca | Zea mays L. (partim) | 500,0 |
31 | Marchew – jadalna i pastewna | Daucus carota L. | 200,0 |
32 | Melon | Cucumis melo L. | 200,0 |
33 | Oberżyna1) | Solanum melongena L. | 10,0 |
34 | Ogórek – sałatkowy i konserwowy2) | Cucumis sativus L. | 100,0 |
35 | Papryka1) | Capsicum annuum L. | 10,0 |
36 | Pietruszka | Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill | 200,0 |
37 | Pomidor1) | Solanum lycopersicum L. | 10,0 |
38 | Por | Allium porrum L. | 10,0 |
39 | Rabarbar | Rheum rhabarbarum L. | 135,0 |
40 | Roszponka warzywna | Valerianella locusta (L.) Laterr. | 40,0 |
41 | Rzepa | Brassica rapa L. | 400,0 |
42 | Rzodkiew | Raphanus sativus L. | 400,0 |
43 | Rzodkiewka | Raphanus sativus L. | 400,0 |
44 | Sałata3) | Lactuca sativa L. | 8,0 |
45 | Seler korzeniowy | Apium graveolens L. | 10,0 |
46 | Seler naciowy | Apium graveolens L. | 10,0 |
47 | Skorzonera (wężymord) | Scorzonera hispanica L. | 200,0 |
48 | Szalotka | Allium cepa L. – grupa Aggregatum | 80,0 |
49 | Szczypiorek | Allium schoenoprasum L. | 80,0 |
50 | Szparag | Asparagus officinalis L. | 100,0 lub 60 karputrzymanych w stanie wegetacji |
51 | Szpinak | Spinacia oleracea L. | 600,0 |
52 | Trybuła ogrodowa | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 100,0 |
Objaśnienia:
1) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami – 3,0 grama.
2) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami – 100 sztuk nasion.
3) W przypadku odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami – 2,0 grama.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00