Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2014-01-21 do 2015-11-30
Wersja archiwalna od 2014-01-21 do 2015-11-30
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 lutego 2003 r.
w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
z dnia 5 lutego 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 35, poz. 300)
t.j. z dnia 21 stycznia 2014 r. (Dz.U. z 2014 r., poz. 102)
Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem dla pracowników”;
2) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę”;
3) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
4) wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;
5) wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców;
6) wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy;
7) wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców;
8) stawki opłat za szkolenie rzeczoznawców oraz za egzaminy kwalifikacyjne na rzeczoznawców.
§ 2.[Egzamin dla pracowników] 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej „Głównym Inspektorem”, właściwy ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez Głównego Inspektora.
3. Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
§ 3.[Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę] 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
2. Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę, wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
3. Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:
1) egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, w tym zasad ustalania klas jakości, sposobu produkcji i pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcy;
2) egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości, sposobu produkcji, pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów z przeprowadzonych czynności.
4. Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych, opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.
5. Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący sposób:
1) odpowiedź prawidłowa – jeden punkt;
2) odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi – zero punktów.
6. Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.
7. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.
8. Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji kwalifikacyjnej.
§ 4.[Protokoły z egzaminu dla pracownika oraz egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę] 1. Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera w szczególności:
1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2) skład komisji kwalifikacyjnej;
3) imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które przystąpiły do egzaminu;
4) wyniki egzaminu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:
1) miejsce zamieszkania egzaminowanego – w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;
2) miejsce zatrudnienia egzaminowanego – w przypadku egzaminów dla pracowników.
§ 5.[Miejsce i termin przeprowadzenia egzaminów] Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.
§ 6.[Skład komisji kwalifikacyjnej] 1. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:
1) przewodniczący;
2) trzech członków.
2. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego.
3. W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, które:
1) ukończyły studia wyższe;
2) posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.
§ 7.[Wynagrodzenie za przeprowadzenie egzaminów] Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2 i 3:
1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 20,00 zł,
2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 16,00 zł
– od jednej osoby egzaminowanej.
§ 8.[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,
– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
§ 9.[Opłaty za szkolenie oraz egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę] 1. Opłatę za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustala się w wysokości 32,00 zł.
2. Opłatę za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustala się w wysokości 162,00 zł.
§ 10.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 lutego 2003 r.
Załącznik nr 1
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW
awers
Wymiar: 105 mm x 70 mm
rewers
Wymiar: 105 mm x 70 mm
Załącznik nr 2
WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY
Wymiary pieczęci: 20 x 45 mm.
Załącznik nr 3
WZÓR nr 1 - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH
WZÓR nr 2 - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH
Załącznik nr 4
WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI PRODUKTÓW RYBNYCH
Załącznik nr 5
WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA SPOSOBU PRODUKCJI
Załącznik nr 6
WZÓR - PROTOKÓŁ Z POBRANIA PRÓBEK
Załącznik nr 7
WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW