Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 102
Wersja archiwalna od 2014-01-21 do 2015-11-30
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2014 poz. 102
Wersja archiwalna od 2014-01-21 do 2015-11-30
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone w związku z art. 11 pkt 12 ustawy z dnia 5 sierpnia 2015 r. o zmianie ustaw regulujących warunki dostępu do wykonywania niektórych zawodów (Dz.U. poz. 1505) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2016 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości więcej …

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 5 lutego 2003 r.

w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

z dnia 5 lutego 2003 r. (Dz.U. z 2003 r., Nr 35, poz. 300)

t.j. z dnia 21 stycznia 2014 r. (Dz.U. z 2014 r., poz. 102)

Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:

1) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem dla pracowników”;

2) sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę”;

3) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;

4) wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;

5) wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców;

6) wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy;

7) wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców;

8) stawki opłat za szkolenie rzeczoznawców oraz za egzaminy kwalifikacyjne na rzeczoznawców.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Egzamin dla pracowników] 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej „Głównym Inspektorem”, właściwy ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

2. Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez Głównego Inspektora.

3. Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę] 1. O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

2. Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę, wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

3. Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:

1) egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, w tym zasad ustalania klas jakości, sposobu produkcji i pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcy;

2) egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości, sposobu produkcji, pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów z przeprowadzonych czynności.

4. Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych, opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.

5. Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący sposób:

1) odpowiedź prawidłowa – jeden punkt;

2) odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi – zero punktów.

6. Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

7. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.

8. Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji kwalifikacyjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Protokoły z egzaminu dla pracownika oraz egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę] 1. Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera w szczególności:

1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;

2) skład komisji kwalifikacyjnej;

3) imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które przystąpiły do egzaminu;

4) wyniki egzaminu.

2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.

3. O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:

1) miejsce zamieszkania egzaminowanego – w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;

2) miejsce zatrudnienia egzaminowanego – w przypadku egzaminów dla pracowników.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Miejsce i termin przeprowadzenia egzaminów] Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Skład komisji kwalifikacyjnej] 1. W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:

1) przewodniczący;

2) trzech członków.

2. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego.

3. W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, które:

1) ukończyły studia wyższe;

2) posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Wynagrodzenie za przeprowadzenie egzaminów] Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2 i 3:

1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 20,00 zł,

2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 16,00 zł

– od jednej osoby egzaminowanej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.

2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) kategorię tuszy,

b) klasę uformowania,

c) klasę otłuszczenia,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej

– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,

– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Opłaty za szkolenie oraz egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę] 1. Opłatę za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustala się w wysokości 32,00 zł.

2. Opłatę za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustala się w wysokości 162,00 zł.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 lutego 2003 r.

Załącznik nr 1

WZÓR ZAŚWIADCZENIA O WPISANIU DO REJESTRU RZECZOZNAWCÓW

awers

infoRgrafika

Wymiar: 105 mm x 70 mm

rewers

infoRgrafika

Wymiar: 105 mm x 70 mm

Załącznik nr 2

WZÓR PIECZĘCI IMIENNEJ RZECZOZNAWCY

infoRgrafika

Wymiary pieczęci: 20 x 45 mm.

Załącznik nr 3

WZÓR nr 1 - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH

infoRgrafika

infoRgrafika

WZÓR nr 2 - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 4

WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI PRODUKTÓW RYBNYCH

infoRgrafika

Załącznik nr 5

WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA SPOSOBU PRODUKCJI

infoRgrafika

Załącznik nr 6

WZÓR - PROTOKÓŁ Z POBRANIA PRÓBEK

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 7

WZÓR - PROTOKÓŁ Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW

infoRgrafika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00