ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 kwietnia 2008 r.
w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych
z dnia 9 kwietnia 2008 r. (Dz.U. z 2008 r., Nr 72, poz. 424)
t.j. z dnia 5 czerwca 2013 r. (Dz.U. z 2013 r., poz. 642)
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2014 r., poz. 648)
Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Określa się wykaz produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej oraz minimalną liczbę członków grupy producentów rolnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 1a.[Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej] W przypadku działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności, o których mowa w art. 47 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 15, z późn. zm.), w gospodarstwie członka grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej tej grupy stanowi minimalna roczna wielkość produkcji towarowej, określona w załączniku do rozporządzenia, pomniejszona o skutki działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności.
§ 2.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lipca 2003 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 138, poz. 1319, z późn. zm.).
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 9 kwietnia 2008 r.
WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH [1]
Lp. | Wykaz produktów | Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej | Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych | ||
dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego | dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego | dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone | 24 sztuki | 5 | ||
2 | Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone | 50 sztuk | 80 sztuk | 80 sztuk | 5 |
3 | Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone | 2000 sztuk | 4000 sztuk | 4000 sztuk | 5 |
4 | Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone) | 200 sztuk | 400 sztuk | 600 sztuk | 5 |
5 | Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone: kurczaki lub kaczki, lub gęsi, lub indyki, lub przepiórki, lub perliczki, lub strusie1) | 500 000 sztuk 4000 sztuk 4000 sztuk 4000 sztuk 4000 sztuk 4000 sztuk 500 sztuk | 5 5 5 5 5 5 5 | ||
6 | Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone | 4000 sztuk | 5 | ||
7 | Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) | 2000 sztuk | 5 | ||
8 | Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone) | 1000 sztuk | 5 | ||
9 | Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone) | 2000 sztuk | 4000 sztuk | 5000 sztuk | 5 |
10 | Jaja ptasie | 500 000 sztuk | 5 | ||
11 | Mleko: krowie, owcze lub kozie | 100 000 litrów 30 000 litrów | 100 000 litrów 60 000 litrów | 100 000 litrów 90 000 litrów | 5 5 |
12 | Miód naturalny lub inne produkty pszczele | 50 000 zł | 5 | ||
13 | Kwiaty świeże – cięte, doniczkowe | 800 000 zł | 5 | ||
14 | Ziemniaki świeże lub chłodzone | 250 ton | 500 ton | 750 ton | 5 |
15 | Ziarno zbóż2) | 200 ton | 400 ton | 600 ton | 5 |
16 | Nasiona roślin oleistych2) | 300 ton | 600 ton | 900 ton | 5 |
17 | Ziarno zbóż lub nasiona roślin oleistych | 250 ton | 500 ton | 750 ton | 5 |
18 | Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej3) | 200 000 zł | 5 | ||
19 | Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych | 500 000 zł | 1 000 000 zł | 1 500 000 zł | 5 |
20 | Buraki cukrowe | 2000 ton | 4000 ton | 6000 ton | 5 |
21 | Len lub konopie – uprawiane na włókno | 10 hektarów | 20 hektarów | 20 hektarów | 5 |
22 | Szyszki chmielowe | 45 hektarów | 7 | ||
23 | Liście tytoniu suszone | 380 ton | 50 | ||
24 | Materiał siewny lub sadzeniaki | 300 000 zł | 600 000 zł | 900 000 zł | 5 |
25 | Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego | 50 000 zł | 5 | ||
26 | Produkty rolnictwa ekologicznego | 40 000 zł | 5 | ||
27 | Owoce i warzywa4) | 200 000 zł | 5 | ||
28 | Owoce4) | 200 000 zł | 5 | ||
29 | Warzywa4) | 200 000 zł | 5 | ||
30 | Owoce przeznaczone dla przetwórstwa4) | 200 000 zł | 5 | ||
31 | Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa4) | 200 000 zł | 5 | ||
32 | Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa4) | 200 000 zł | 5 | ||
33 | Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych | 100 000 zł | 5 | ||
34 | Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich | 500 000 sztuk | 5 | ||
35 | Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone) | 40 000 zł | 5 |
|
1) Jeżeli grupa zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.
2) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup producentów rolnych przed dniem 1 czerwca 2014 r.
3) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.
4) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup producentów rolnych przed dniem 1 maja 2004 r.
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz.U. poz. 648). Zmiana weszła w życie 1 czerwca 2014 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00