Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2013 poz. 623
Wersja archiwalna od 2013-12-11 do 2014-08-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2013 poz. 623
Wersja archiwalna od 2013-12-11 do 2014-08-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 23 maja 2013 r.

w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2013/2014

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2013 r., poz. 1494)  

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 50) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych] Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2013/2014, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2013 r.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 23 maja 2013 r. (poz. 623)

MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 [1]

Tabela nr 1

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)

W opakowaniach
o pojemności
większej niż
0,25 litra

W opakowaniach
o pojemności
nie mniejszej niż
0,23 litra i nie
większej niż
0,25 litra

W opakowaniach
o pojemności
mniejszej niż
0,23 litra, ale nie
mniejszej niż
0,20 litra

W opakowaniach
o pojemności
mniejszej niż
0,20 litra

Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej

1,32 zł/litr

2,40 zł/litr

2,45 zł/litr

Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi

3,28 zł/litr

3,50 zł/litr

Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

Tabela nr 2

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

6,43 zł/kg

Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

7,54 zł/kg

Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

10,71 zł/kg

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość przez 1,030.

2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 listopada 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2013/2014 (Dz.U. poz. 1494). Zmiana weszła w życie 11 grudnia 2013 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00