Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2013 poz. 388
Wersja archiwalna od 2013-03-25 do 2022-08-11
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2013 poz. 388
Wersja archiwalna od 2013-03-25 do 2022-08-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone w związku z art. 1 pkt 32 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1570) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz.U. poz. 1672). 

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 15 grudnia 2006 r.

w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej

z dnia 15 grudnia 2006 r. (Dz.U. z 2007 r., Nr 2, poz. 15)

t.j. z dnia 25 marca 2013 r. (Dz.U. z 2013 r., poz. 388)

Na podstawie art. 33 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744 oraz z 2011 r. Nr 54, poz. 278) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Wysokość opłat] 1. Wysokość opłat za wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną:

1) czynności – jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) badania laboratoryjne – jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. W przypadku przeprowadzania badań laboratoryjnych niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, opłaty pobiera się w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Powiększanie wysokości opłat za czynności wymienione w poz. 1-4, 22 i 23 załącznika nr 1] Wysokość opłat za czynności wymienione w poz. 1–4, 22 i 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty:

1) użytych produktów leczniczych weterynaryjnych lub wyrobów stosowanych w medycynie weterynaryjnej;

2) dojazdu do miejsca wykonania czynności, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z przepisami w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy, zwanych dalej „kosztami dojazdu”;

3) wykonanych badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Powiększanie wysokości opłat za czynności wymienione w poz. 5-6, 8, 10 i 31 załącznika nr 1] Wysokość opłat za czynności wymienione:

1) w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

2) w poz. 8, 10 i 31 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty dojazdu, z tym że w przypadku nadzoru nad ubojem, o którym mowa w poz. 8 załącznika nr 1 do rozporządzenia – wyłącznie w przypadku dojazdu do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Powiększanie wysokości opłat za czynności wymienione w poz. 27 załącznika nr 1] Wysokość opłaty za czynności wymienione w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty przemieszczenia na statek.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Opłaty wymienione w poz. 10 załącznika nr 1] Opłaty wymienione w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia obejmują powiększenie, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Podmioty, od których pobiera się opłaty] 1. Opłaty za:

1) czynności wymienione w poz. 1–3 załącznika nr 1 do rozporządzenia pobiera się od posiadacza zwierzęcia;

2) nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych, o którym mowa w poz. 7–9 załącznika nr 1 do rozporządzenia, oraz za czynność wymienioną w poz. 34 tego załącznika pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię;

3) badanie, o którym mowa w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny, pobiera się od posiadacza zwierzęcia;

4) oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych lub badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w poz. 11 i 12 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego punkt skupu zwierząt łownych lub zakład przetwórstwa dziczyzny;

5) nadzór, o którym mowa w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład rozbioru mięsa lub zakład przetwórstwa;

6) nadzór, o którym mowa w poz. 14 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka pobiera się od przedsiębiorcy zajmującego się skupem mleka lub przetwórstwem mleka;

7) nadzór, o którym mowa w poz. 15 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład przetwórstwa jaj konsumpcyjnych;

8) nadzór, o którym mowa w poz. 16 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego lub nadzór, o którym mowa w poz. 17 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego tę działalność;

9) nadzór, o którym mowa w poz. 18–21 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego działalność objętą tym nadzorem;

10) nadzór, o którym mowa w poz. 22 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, pobiera się od podmiotu prowadzącego działalność polegającą na prowadzeniu tych miejsc lub organizowaniu targowisk, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;

11) nadzór, o którym mowa w poz. 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad kwarantanną zwierząt pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę zwierząt przywiezionych lub od posiadacza tych zwierząt;

12) nadzór, o którym mowa w poz. 24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów pobiera się odpowiednio od armatora statku albo od pierwszego nabywcy tych produktów;

13) nadzór, o którym mowa w poz. 25 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego i za kontrolę tego statku pobiera się od armatora statku lub jego przedstawiciela;

14) nadzór, o którym mowa w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład obróbki, zakład przetwórstwa lub chłodnię;

15) nadzór, o którym mowa w poz. 28 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego pobiera się od podmiotu prowadzącego tę działalność;

16) nadzór, o którym mowa w poz. 29 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego ten zakład;

17) monitorowanie, o którym mowa w poz. 30 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład obróbki lub przetwórstwa produktów akwakultury, zakład przetwórstwa mleka, zakład przetwórstwa jaj lub zakład przetwórstwa miodu;

18) wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłek zwierząt, o którym mowa w poz. 32 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od osoby składającej wniosek o wydanie takiego pozwolenia;

19) wydanie dokumentu, o którym mowa w poz. 33 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od podmiotu lub osoby dokonującej wywozu bydła.

2. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi więcej niż jeden rodzaj działalności w tym samym zakładzie, opłatę pobiera się w wysokości będącej sumą opłat za poszczególne czynności wykonane przez Inspekcję Weterynaryjną, z tym że, w przypadku gdy w zakładzie odbywa się:

1) rozbiór i przetwórstwo mięsa, opłatę za nadzór nad rozbiorem i przetwórstwem mięsa pobiera się za każdą tonę mięsa przeznaczonego do rozbioru, w wysokości określonej w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

2) obróbka produktów rybołówstwa, skorupiaków lub mięczaków lub produktów akwakultury i ich przetwarzanie, opłatę za nadzór nad obróbką i przetwórstwem tych produktów pobiera się za każdą tonę produktów przeznaczonych do obróbki, w wysokości określonej w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Opłata za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej] 1. Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej, o której mowa w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę.

2. Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej zwierząt, produktów, pasz, słomy lub siana przewożonych przez terytorium Unii Europejskiej lub wprowadzanych do zatwierdzonych składów celnych, składów wolnocłowych albo magazynów znajdujących się w wolnych obszarach celnych pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę w wysokości 205 zł za przesyłkę.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Opłata, o której mowa w poz. 27 załącznika nr 1] Opłatę, o której mowa w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, za przeprowadzenie kontroli statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą pobiera się od armatora statku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Opłaty za nadzór lub badania, o których mowa w poz. 7-9, 11-21, 24-26 załącznika nr 1] 1. Opłaty za nadzór lub badania, o których mowa w poz. 7–9, 11–21, 24–26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, obejmują także opłatę za nadzór nad przechowywaniem produktów i wystawienie wymaganych świadectw zdrowia.

2. Za badania laboratoryjne:

1) próbek pobranych podczas postępowania związanego z wykryciem substancji niedozwolonych lub przekroczeniem dopuszczalnego poziomu pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych,

2) próbek pobranych podczas sprawowania nadzoru, jeżeli wyniki badań tych próbek wykażą naruszenie przepisów,

3) niezbędne do wydania świadectwa zdrowia, a wynikające ze szczególnych wymagań państwa, do którego jest przeznaczony produkt

– pobiera się opłaty w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Sposób pobierania opłat] Opłaty za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną są:

1) pobierane w miejscu i czasie wykonania czynności, jeżeli są wnoszone gotówką, albo

2) wnoszone na rachunek bankowy wskazany przez powiatowego lekarza weterynarii, a w przypadku opłat:

a) za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej – przez granicznego lekarza weterynarii,

b) za usługowe badania laboratoryjne – przez wojewódzkiego lekarza weterynarii

– jeżeli są wpłacane przelewem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Opłata w przypadku wykonywania badania alergicznego ssaka] W przypadku wykonywania badania alergicznego ssaka, o którym mowa w poz. 4 pkt 1 lit. a załącznika nr 1 do rozporządzenia, wraz z pobieraniem próbek krwi lub mleka do badań laboratoryjnych, o którym mowa w poz. 4 pkt 3 lit. a tiret pierwsze załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się opłatę w wysokości 21,50 zł.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12. (uchylony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Informacje o sposobie ustalania i wysokości opłat] 1. Główny Lekarz Weterynarii przekazuje corocznie Komisji Europejskiej informacje o sposobie ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną oraz sposobie i miejscu pobierania tych opłat.

2. Informacje, o których mowa w ust. 1, Główny Lekarz Weterynarii przekazuje na podstawie informacji o pobieranych opłatach, przekazanych w formie zbiorczej przez powiatowych lekarzy weterynarii za każdy rok wojewódzkim lekarzom weterynarii, w terminie do 15 marca następnego roku.

3. Informacje dotyczące pobieranych opłat, przekazywane przez powiatowych lekarzy weterynarii, wojewódzcy lekarze weterynarii oraz graniczni lekarze weterynarii przekazują w formie zbiorczej za każdy rok Głównemu Lekarzowi Weterynarii, w terminie do 31 marca następnego roku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, miejsc pobierania opłat oraz zakresu i sposobu przekazywanych informacji Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 100, poz. 1019, Nr 150, poz. 1588 i Nr 178, poz. 1838).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie §1 ust.2 pkt1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U. Nr 248, poz. 1486).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 15 grudnia 2006 r.

Załącznik nr 1

OPŁATY ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Poz.

Rodzaj czynności

Opłata w zł

1

2

3

1

Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych – informacji o stanie ich zdrowia):

1) od zwierzęcia:

a) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych

14,25

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

45,50

b) świni, owcy, kozy

2,85

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

15,00

c) cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12 miesięcy życia)

5,80

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

15,00

d) jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia)

2,85

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

15,00

e) prosięcia (do 15 kg)

2,38

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

15,00

1

2

3

f) psa, kota

8,55

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

25,00

g) zwierzęcia futerkowego

0,65

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

25,00

h) zwierzęcia egzotycznego

17,10

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

25,00

i) strusia

9,50

z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż

25,00

2) od przesyłki:

a) drobiu, królików lub nutrii

45,50

b) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych

45,50

c) małych zwierząt egzotycznych

45,50

d) ryb, skorupiaków lub mięczaków

45,50

e) zajęcy, ptaków łownych

45,50

2

Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych – informacji o stanie ich zdrowia):

1) koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

a) konia hodowlanego lub użytkowego:

– do 3 sztuk zwierząt

30,00

– powyżej 3 sztuk – za każde następne zwierzę

10,00

b) konia przeznaczonego na rzeź – od zwierzęcia

15,00

c) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub użytkowego przeznaczonego do dalszego chowu:

– do 10 sztuk zwierząt

25,00

– powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę

2,50

d) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź:

– do 5 sztuk

5,00

– powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

1,00

2) drobiu przeznaczonego na rzeź:

a) do 1000 sztuk zwierząt

25,00

b) powyżej 1000 sztuk – od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt

6,50

3

Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, umieszczanych na rynku krajowym wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, o których mowa w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt:

1) konia, bydła dorosłego:

a) do 5 sztuk zwierząt

17,00

b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

3,00

1

2

3

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:

a) do 10 sztuk zwierząt

10,00

b) od 11 do 20 sztuk zwierząt – za każde następne zwierzę

1,00

c) od 21 do 50 sztuk zwierząt – za każde następne zwierzę

0,75

d) powyżej 50 sztuk zwierząt – za każde następne zwierzę

0,50

3) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:

a) do 5 sztuk zwierząt

5,00

b) od 6 do 20 sztuk zwierząt

17,00

c) od 21 do 100 sztuk zwierząt

23,00

d) powyżej 100 sztuk – za każde następne zwierzę

0,20

4) królika, zająca, ptaka łownego:

a) do 200 sztuk zwierząt

23,00

b) powyżej 200 sztuk – za każde następne zwierzę

0,10

5) drobiu:

a) do 1000 sztuk zwierząt

23,00

b) powyżej 1000 sztuk – od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt

6,00

4

Jeżeli przy przeprowadzeniu kontroli lub badaniu zwierząt, o których mowa w poz. 1–3, lub wykonywaniu nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, lub nad kwarantanną zwierząt, o których mowa w poz. 22 i 23, lub przy wykonywaniu nadzoru nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu, o którym mowa w poz. 17, zachodzi konieczność, wynikająca z przepisów odrębnych, wykonania szczegółowych badań i zabiegów specjalistycznych, to pobiera się dodatkowe opłaty za:

1) badanie alergiczne ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja):

a) za pierwszą sztukę w stadzie

16,13

b) od 2 do 5 sztuk – za każde zwierzę

8,07

c) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

6,46

2) badanie alergiczne ptaka – od zwierzęcia

1,43

3) pobranie prób do badań laboratoryjnych – bez względu na ilość kierunków badań ssaka:

a) krwi lub mleka:

– za pierwszą sztukę w stadzie

16,13

– od 2 do 5 sztuk – za każde zwierzę

4,84

– powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

3,65

b) wymazu – od zwierzęcia

1,47

c) wypłuczyn z worka napletkowego – od zwierzęcia

16,15

4) pobranie prób do badań laboratoryjnych – bez względu na ilość kierunków badań ptaka – od zwierzęcia:

a) krwi

0,60

b) wymazu

0,70

5) pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową – od ptaka

1,10

1

2

3

5

Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej:

1) bydła, koniowatych, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, drobnych ptaków łownych, drobnych zwierząt lądowych łownych oraz dzików i dzikich przeżuwaczy:

a) za przesyłkę do 6 ton

226,00

b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo

37,00

c) za przesyłkę powyżej 46 ton

1 723,00

2) zwierząt futerkowych, małych i dużych zwierząt egzotycznych, ptaków łownych innych niż określone w pkt 1, ryb żywych, zwierząt akwakultury, psów i kotów – za przesyłkę

226,00

3) pozostałych gatunków zwierząt niewymienionych w pkt 1 i 2 – za przesyłkę:

a) do 46 ton

226,00

b) powyżej 46 ton

1 723,00

4) niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego – za przesyłkę:

a) materiału biologicznego

226,00

b) jaj wylęgowych drobiu

226,00

c) produktów akwakultury (jaj i gamet)

226,00

5) mięsa, produktów mięsnych, produktów rybołówstwa oraz pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pasz i pasz leczniczych zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:

a) za przesyłkę do 6 ton

226,00

b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo

37,00

c) za przesyłkę powyżej 46 ton

1 723,00

6) produktów rybołówstwa, produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż mięso i produkty mięsne, o których mowa w pkt 5, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i pasz leczniczych, zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt transportowanych luzem na statku – za statek z ładunkiem:

a) do 500 ton

2 461,00

b) powyżej 500 do 1000 ton

4 923,00

c) powyżej 1000 do 2000 ton

9 846,00

d) powyżej 2000 ton

14 769,00

6

Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej słomy i siana oraz pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt – za przesyłkę:

a) do 60 ton

130,00

b) powyżej 60 do 1200 ton

250,00

c) powyżej 1200 do 5000 ton

600,00

d) powyżej 5000 ton

2 000,00

7

Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju – od zwierzęcia:

1

2

3

1) bydła:

a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:

8,80

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

10,12

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

10,56

b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) – opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:

12,10

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

13,91

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

14,52

2) jednokopytnych

12,00

3) świń o ciężarze:

a) poniżej 25 kg, z tym że:

2,20

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

2,53

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

2,64

b) od 25 kg, z tym że:

4,48

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

5,15

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

5,37

4) owiec i kóz o ciężarze:

a) poniżej 12 kg

0,70

b) od 12 do 18 kg

1,40

c) powyżej 18 kg

2,00

5) drobiu o ciężarze:

a) poniżej 2 kg, z tym że:

0,0442

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,0508

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,0530

b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:

0,0500

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,0575

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,0600

c) od 5 kg, z tym że:

0,0979

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,1125

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,1174

5a) królików o ciężarze:

a) poniżej 2 kg

0,0402

b) od 2 kg do poniżej 5 kg

0,0455

c) od 5 kg

0,0890

1

2

3

6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych

11,00

7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych

9,00

8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia

0,0665

9) nutrii

1,00

8

Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju – od zwierzęcia:

1) bydła:

a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:

11,00

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

12,65

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

13,20

b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) – opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:

16,50

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

18,97

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

19,80

2) jednokopytnych

18,75

3) świń o ciężarze:

a) poniżej 25 kg, z tym że:

2,42

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

2,78

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

2,90

b) od 25 kg, z tym że:

6,05

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

6,95

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

7,26

4) owiec i kóz o ciężarze:

a) poniżej 12 kg

0,88

b) od 12 do 18 kg

1,75

c) powyżej 18 kg

2,50

5) drobiu o ciężarze:

a) poniżej 2 kg, z tym że:

0,0552

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,0634

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,0662

b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:

0,0624

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,0717

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,0748

c) od 5 kg, z tym że:

0,1223

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

0,1406

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

0,1467

1

2

3

5a) królików o ciężarze:

a) poniżej 2 kg

0,0502

b) od 2 kg do poniżej 5 kg

0,0568

c) od 5 kg

0,1112

6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00

7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych

10,00

8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia

0,0798

9) nutrii

1,20

przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego badania przedubojowego i poubojowego, co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny – za każdą godzinę nadzoru, z tym że:

50,05

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

57,55

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

60,06

9

Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, w przypadku uboju z konieczności – od zwierzęcia:

1) bydła:

a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:

14,30

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

16,44

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

17,16

b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) – opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:

20,90

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

24,03

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

25,08

2) jednokopytnych

23,00

3) świń o ciężarze:

a) poniżej 25 kg, z tym że:

3,30

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

3,79

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

3,96

b) od 25 kg, z tym że:

7,70

– pomiędzy godzinami 1800 a 600

8,85

– w dni ustawowo wolne od pracy i soboty

9,24

4) owiec i kóz o ciężarze:

a) poniżej 12 kg

1,10

b) od 12 do 18 kg

2,30

c) powyżej 18 kg

3,30

5) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych

19,00

6) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych

14,00

1

2

3

10

Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny – od zwierzęcia:

1) świni

11,00

2) owcy, kozy

5,00

3) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych

30,00

4) strusia

20,00

5) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia

0,16

6) nutrii

2,40

7) dzika

20,00

8) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego

5,00

9) dzikiego królika, zająca

0,11

10) dzikiego ptactwa

0,10

11

Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych – od zwierzęcia:

1) dzika o ciężarze:

a) poniżej 25 kg

3,04

b) od 25 kg

4,53

2) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze:

a) poniżej 12 kg

0,23

b) od 12 do 18 kg

0,61

c) powyżej 18 kg

0,87

3) dzikiego królika i zająca o ciężarze:

a) poniżej 2 kg

0,01

b) od 2 kg do poniżej 5 kg

0,03

c) od 5 kg

0,05

4) dzikiego ptactwa o ciężarze:

a) poniżej 2 kg

0,01

b) od 2 kg

0,03

12

Badanie mięsa zwierząt łownych – od zwierzęcia:

1) zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11:

a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg

0,76

b) dzika o ciężarze od 25 kg

1,13

c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg

0,53

d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg

0,91

e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg

1,31

f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg

0,03

g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg

0,06

1

2

3

h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg

0,12

i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg

0,03

j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg

0,06

2) niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11:

a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg

3,80

b) dzika o ciężarze od 25 kg

5,66

c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg

0,76

d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg

1,52

e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg

2,18

f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg

0,04

g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg

0,09

h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg

0,17

i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg

0,04

j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg

0,09

13

Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa – za każdą tonę mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa lub zakładu przetwórstwa

6,00

14

Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka – za godzinę nadzoru

67,50

15

Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych – za godzinę nadzoru

67,50

16

Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego – za godzinę nadzoru

67,50

17

Nadzór nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) – za godzinę nadzoru

67,50

18

Nadzór nad wytwarzaniem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu – za godzinę nadzoru

67,50

19

Nadzór nad wytwarzaniem pasz nieprzeznaczonych do obrotu, zawierających dodatki paszowe z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych i stymulatorów wzrostu, oraz warunkami ich przechowywania – za godzinę nadzoru

67,50

20

Nadzór nad warunkami przechowywania lub sprzedaży pasz i pasz leczniczych – za godzinę nadzoru

67,50

21

Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych – za godzinę nadzoru

67,50

22

Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem przez urzędowego lekarza weterynarii wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km – za godzinę nadzoru

45,50

23

Nadzór nad kwarantanną zwierząt, z wyjątkiem kwarantanny przeprowadzanej w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej – za godzinę nadzoru

45,50

24

Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów:

1) do 50 ton – za każdą tonę

3,86

2) powyżej 50 ton – za każdą następną tonę

1,93

1

2

3

25

Nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego:

1) do 50 ton – za każdą tonę

3,86

2) powyżej 50 ton – za każdą następną tonę

1,93

przy czym za kontrolę tego statku dolicza się opłatę w celu pokrycia kosztów Inspekcji Weterynaryjnej związanych z tą kontrolą – za każdą wyładowaną tonę produktów

3,86

26

Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa – za każdą tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni

3,86

27

Kontrola statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą – za godzinę kontroli

45,50

28

Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego – za godzinę nadzoru

56,50

29

Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – za godzinę nadzoru

56,50

30

Monitorowanie występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach:

1) za każdą tonę mięsa pozyskanego w rzeźni

2,50

2) za każdą tonę produktów akwakultury wywożonych z zakładu obróbki lub przetwórstwa

0,20

3) za każde 1000 litrów mleka surowego wprowadzanego do zakładu przetwórstwa

0,039

4) za każdą tonę produktów jajecznych wywożonych z zakładu przetwórstwa

0,10

5) za każdą tonę miodu wywożonego z zakładu przetwórstwa

0,44

31

Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik powtórnego badania potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia – od zwierzęcia

30,00

32

Wydawanie pozwoleń weterynaryjnych na przywóz przesyłek zwierząt

100,00

33

Wydanie przez granicznego lekarza weterynarii dokumentu poświadczającego, że przesyłka żywego bydła przeznaczona do kraju trzeciego opuściła terytorium Unii Europejskiej

50,00

34

Pobranie próbek do badania w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym – za próbkę

2,00

Załącznik nr 2

OPŁATY ZA BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Poz.

Rodzaj badań

Opłata w zł

1

2

3

1

Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłego drobiu mającego:

1) nie więcej niż 2 tygodnie życia

10,00

2) powyżej 2 tygodni życia

25,00

2

Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania – od zwierzęcia:

1) zwierząt małych

15,00

2) zwierząt średnich i dużych

30,00

3

Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków

15,00

4

Badanie:

1) histopatologiczne

40,00

2) histochemiczne

70,00

5

Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:

1) badanie bakterioskopowe

6,00

2) badanie bakteriologiczne materiału pochodzącego od:

a) ssaka

15,00

b) ptaka

12,00

c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego

9,00

3) badanie w kierunku Campylobacter foetus

40,00

4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków

30,00

6

Badanie pszczół:

1) badanie 1 próbki czerwia

5,00

2) badanie 1 próbki owadów dorosłych

6,00

7

Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:

1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00

2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków

15,00

8

Badanie nasienia:

1) morfologiczne

15,00

2) koncentracji plemników

11,00

9

Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:

1) badanie bakterioskopowe

18,00

2) badanie hodowlane

50,00

3) identyfikacja prątka

25,00

4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)

50,00

1

2

3

10

Badania parazytologiczne:

1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)

25,00

2) identyfikacja rzęsistka

20,00

3) wykrywanie Echinococcus

12,00

4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych

26,00

11

Badania serologiczne i wirusologiczne:

1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:

a) próbka pulowana

25,00

b) próbka pojedyncza

11,00

2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka – 1 kierunek)

14,00

3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka – 1 kierunek)

25,00

4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy

18,00

5) odczyn seroneutralizacji

25,00

6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:

a) z 6 serotypami

12,00

b) z 16 serotypami

25,00

7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)

11,00

8) próba immunofluorescencyjna (różne)

35,00

9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa

11,00

10) badanie metodą OWD

12,00

11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:

a) metodą makro

65,00

b) metodą mikro

30,00

12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa

3,00

13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej

7,00

14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy według Coombsa, próba merkapto-etanolowa

10,00

15) badanie nasienia z izolacją wirusa

65,00

16) badanie owiec w kierunku brucelozy:

a) metodą OKAP

3,50

b) metodą OWD

12,00

17) badanie w kierunku wścieklizny:

a) metodą immunofluorescencji

80,00

b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych)

30,00

c) metodą hodowli komórkowej

50,00

18) badanie w kierunku wąglika:

a) próba termoprecypitacji

20,00

b) badanie hodowlane

25,00

19) badanie w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym – za próbkę

30,00

1

2

3

12

Badanie techniką PCR

110,00

13

Badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i ich komponentów:

1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych

16,00

2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę)

18,00

3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:

a) metodą klasyczną

38,00

b) szybkimi testami

90,00

4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:

a) wykrywanie obecności

14,00

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

c) oznaczanie liczby metodą płytkową

15,00

5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:

a) wykrywanie obecności

14,00

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową

16,00

6) badanie w kierunku Escherichia coli:

a) wykrywanie obecności

12,00

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli verotoksycznych

45,00

8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych:

a) wykrywanie obecności

30,00

b) oznaczanie liczby

40,00

9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:

a) wykrywanie obecności w 25g

90,00

b) wykrywanie obecności w 1g

18,00

c) oznaczanie liczby w 1g

22,00

10) badania w kierunku enterokoków:

a) wykrywanie obecności

16,00

b) oznaczanie liczby

16,00

11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących:

a) wykrywanie obecności

16,00

b) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany

16,00

c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany

30,00

d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową

34,00

e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową

17,00

12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:

a) wykrywanie obecności

12,00

b) oznaczanie liczby

20,00

1

2

3

13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

20,00

14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową

16,00

15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego

14,00

16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas

14,00

17) wykonanie próby termostatowej

8,00

18) wykonanie próby szczelności

13,00

19) wykonanie próby organoleptycznej

13,00

20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych:

a) w mleku surowym

25,00

b) w tkankach zwierzęcych

40,00

21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5

200,00

22) badanie mączek paszowych w systemie N-5

180,00

23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym

25,00

14

Badania radiologiczne:

1) oznaczenie całkowitej aktywności β

30,00

2) oznaczenie poziomu izotopów cezu

70,00

15

Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz:

1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów

34,00

2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (metoda klasyczna)

60,00

3) oznaczenie zawartości polifosforanów metodą HTPLC

80,00

4) oznaczenie zawartości białka

44,00

5) oznaczenie zawartości tłuszczu

33,00

6) oznaczenie zawartości soli kuchennej

25,00

7) oznaczenie zawartości histaminy

65,00

8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:

a) za 1 wskaźnik

27,00

b) za 3 wskaźniki

75,00

9) oznaczenie metali ciężkich – za każdy pierwiastek

50,00

10) oznaczanie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli – za każdą grupę

99,00

11) oznaczenie poziomu kongenerów PCBs

300,00

12) oznaczenie poziomu mikotoksyn – za każdą mikotoksynę:

a) metodą HPLC

170,00

b) metodą powinowactwa immunologicznego

130,00

13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach i paszach – za każdą grupę

220,00

14) oznaczenie obecności produktów leczniczych weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w paszach, za każdą grupę, metodą HPLC

130,00

1

2

3

15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:

a) jakościowe

40,00

b) ilościowe

78,00

16) oznaczenie zawartości skrobi:

a) w wyrobach garmażeryjnych

40,00

b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059 Przetwory mięsne – wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi)

190,00

17) oznaczenie zawartości wody

20,00

18) oznaczenie zawartości kolagenu

50,00

19) badanie na zafałszowanie mleka – oznaczanie punktu zamarzania

20,00

16

Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w paszach metodą mikroskopową

100,00

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00