ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 grudnia 2012 r.
w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze2)
Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) sposób prowadzenia:
a) rejestru zakładów wytwarzających lub wprowadzających do obrotu pasze, zwanego dalej „rejestrem zakładów”, obejmującego zakłady:
– które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 183/2005”,
– zatwierdzone zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
– które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 999/2001”,
b) wykazu zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
c) wykazu zakładów zarejestrowanych zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005;
2) zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów oraz wykazów określonych w pkt 1 lit. b i c, które zostały uzyskane przez powiatowego lekarza weterynarii przy wykonywaniu urzędowej kontroli tych zakładów.
§ 2.[Rejestr zakładów] Rejestr zakładów prowadzi się oddzielnie dla zakładów:
1) które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność w zakresie określonym w:
a) art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 183/2005,
b) art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 183/2005;
2) zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;
3) które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001.
§ 3.[Sposób prowadzenia rejestru] 1. Rejestr zakładów prowadzi się w postaci elektronicznej lub w formie papierowej.
2. Rejestr zakładów prowadzony w postaci elektronicznej jest utrwalany na elektronicznych nośnikach danych w postaci zapisu elektronicznego umożliwiającego edytowanie i zmianę przechowywanych danych i informacji oraz zapewniającego możliwość ich podglądu i wydruku.
3. Do rejestru zakładów dane i informacje dotyczące tych zakładów wprowadza się pod oddzielną pozycją rejestru zakładów oznaczoną numerem wynikającym z kolejności podjęcia przez zakład działalności w danym powiecie.
4. Do rejestru zakładów prowadzonego w formie papierowej dane i informacje wprowadza się w sposób czytelny, a zmiany dokonane w tym rejestrze powiatowy lekarz weterynarii potwierdza swoim podpisem.
§ 4.[Skreślenie zakładu z rejestru zakładów] Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów:
1) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o cofnięciu rejestracji zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
2) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu, warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
3) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 – w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności.
§ 5.[Wykaz zakładów] 1. Wykaz zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 prowadzi się w sposób określony w art. 19 ust. 4 rozporządzenia nr 183/2005.
2. Wykaz zakładów zarejestrowanych zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 prowadzi się na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze tych zakładów.
§ 6.[Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru] Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 7.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.4)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. T. Nalewajk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 144, poz. 899, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 230, poz. 1511, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 1007.
4) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 marca 2007 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze (Dz. U. Nr 45, poz. 291 oraz z 2008 r. Nr 30, poz. 182), które utraciło moc na podstawie art. 3 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 230, poz. 1511).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 grudnia 2012 r. (poz. 68)
ZAKRES DANYCH I INFORMACJI WPISYWANYCH DO REJESTRU ZAKŁADÓW
Do rejestru zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 10 ust. 2–4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wpisuje się:
1) datę:
a) wpisu zakładu do rejestru zakładów,
b) podjęcia działalności przez zakład,
c) dokonania zmian w zakresie rejestracji albo zatwierdzenia zakładu – w przypadkach, o których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 183/2005,
d) podjęcia działalności w nowym zakresie po dokonaniu zmiany,
e) i przyczynę zaprzestania prowadzenia działalności przez zakład;
2) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200);
3) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 1 tego rozporządzenia:
a) numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 10 znaków alfanumerycznych, z których:
– pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.1)),
– trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w tiret pierwsze,
– piąty–dziewiąty stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności w danym powiecie,
– dziesiąty stanowi litera „p” będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz,
b) kod A określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu dodatki paszowe inne niż dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
– dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
– dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidów i ksantofilów,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
c) kod B określający zakłady wytwarzające i wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków sensorycznych, z grupy: barwników i substancji aromatyzujących,
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu innych niż witaminy A lub D, związków pierwiastków śladowych innych niż miedź lub selen, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej oraz substancji, które korzystnie wpływają na środowisko,
– dodatków technologicznych, z grupy: konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji żelujących, spoiwa, substancji służących do kontroli zanieczyszczenia radionuklidami, środków przeciwzbrylających, regulatorów kwasowości, dodatków do kiszonek, denaturantów oraz substancji redukujących zanieczyszczenia paszy mikotoksynami,
d) kod C określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe określone w lit. c,
e) kod D określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe określone w lit. c,
f) kod E określający zakłady wytwarzające karmę dla zwierząt domowych,
g) kod F określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu materiały paszowe, z wyłączeniem materiałów paszowych:
– z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
– określonych w rozporządzeniu nr 999/2001,
h) kod G określający zakłady zajmujące się transportem i przechowywaniem pasz oraz czynnościami z tym związanymi w miejscu ich produkcji lub w celu dostarczenia paszy z miejsca produkcji do zakładu,
i) kod H określający zakłady zajmujące się magazynowaniem pasz,
j) kod I określający zakłady wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, o których mowa w lit. b, lub premiksy określone w lit. c,
k) kod J określający zakłady prowadzące działalność w zakresie produkcji środków spożywczych, w szczególności produktów mlecznych, browarnianych i alkoholowych, zajmujące się sprzedażą materiałów paszowych pozyskanych przy wytwarzaniu tych środków,
l) kod K określający zakłady prowadzące gospodarstwa, w których prowadzi się hodowlę lub chów zwierząt gospodarskich lub hodowlę lub chów ryb, w których nie miesza się pasz lub miesza się je bez dodatków paszowych,
m) kod L określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe bez udziału dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe, z wyłączeniem dodatków do kiszonek,
n) kod Ł określający zakłady wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;
4) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 2 tego rozporządzenia, numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 8 znaków alfanumerycznych, z których:
a) pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwsze,
b) trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwsze,
c) piąty–siódmy stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności przez zakład w danym powiecie,
d) ósmy stanowi litera „p” będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz;
5) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – kod:
a) A określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu:
– dodatki paszowe z kategorii dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidów i ksantofilów,
– dodatki paszowe z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków,
– materiały paszowe z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
b) B określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, takich jak witaminy A lub D, oraz związków pierwiastków śladowych, takich jak miedź lub selen,
c) C określający zakłady wytwarzające przeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
d) D określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
e) E określający zakłady wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące,
f) F określający zakłady prowadzące co najmniej jedno z wymienionych poniżej działań mających na celu wprowadzenie do obrotu produktów przeznaczonych na paszę:
– przetwarzanie surowego oleju roślinnego, z wyłączeniem zakładów objętych rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319),
– oleochemiczne wytwarzanie kwasów tłuszczowych,
– wytwarzanie biodiesla,
– mieszanie tłuszczów;
6) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 – numer umożliwiający identyfikację zakładu.
|
1) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706, z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577, z 2007 r. Nr 192, poz. 1386, z 2008 r. Nr 215, poz. 1358, z 2009 r. Nr 202, poz. 1559, z 2010 r. Nr 257, poz. 1727 oraz z 2012 r. poz. 403 i 1389.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00