Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2012-09-01 do 2013-08-31
Wersja archiwalna od 2012-09-01 do 2013-08-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 30 maja 2012 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2012/2013
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 11, poz. 65, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół] Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2012/2013, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2012 r.
Prezes Rady Ministrów: D. Tusk
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 97, poz. 799, z 2010 r. Nr 148, poz. 990, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 574.
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 30 maja 2012 r. (poz. 656)
MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2012/2013
Tabela nr 1
Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)
| W opakowaniach | W opakowaniach | W opakowaniach | W opakowaniach |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej | 1,24 zł/litr | 2,24 zł/litr | 2,30 zł/litr | – |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi | – | 3,28 zł/litr | 3,50 zł/litr | – |
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi | 3,68 zł/litr | 3,68 zł/litr | 3,68 zł/litr | 3,68 zł/litr |
Tabela nr 2
Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 6,43 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 7,54 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 10,71 zł/kg |
|
1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).