Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-01-04
Wersja aktualna od 2012-01-04
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej
Na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Wykaz towarów określony w załączniku do rozporządzenia nie obejmuje towarów, dla których przepisy prawa żywnościowego Unii Europejskiej określają szczególne warunki przywozu.
§ 3.Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. Nr 20, poz. 122 oraz z 2008 r. Nr 169, poz. 1048).
§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: wz. J. Szulc
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 8 grudnia 2011 r. (poz. 1612)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*),**)
Lp. | Kod CN | Nazwa towaru |
1 | 2 | 3 |
1 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
2 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
3 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
4 | ex 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 – Groch (Pisum sativum) |
5 | ex 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 – Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych |
6 | ex 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 – Groch (Pisum sativum) |
7 | ex 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 – Odmiany do siewu kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata) |
8 | ex 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
9 | ex 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
10 | ex 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
11 | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
12 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
13 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
14 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
15 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
16 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
17 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
18 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
19 | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
20 | 0813 | Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
21 | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
22 | ex 0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji |
23 | 0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
24 | 0903 00 00 | Maté (herbata paragwajska) |
25 | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone |
26 | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
27 | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
28 | ex 1001 | Pszenica i meslina), z wyłączeniem przeznaczonych do siewu |
29 | ex 1006 | Ryża), z wyłączeniem kodu 1006 10 10 – Do siewu |
30 | ex 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslina) |
31 | ex 1102 | Mąki ze zbóż innych niż pszenica lub meslina) |
32 | ex 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowea) |
1 | 2 | 3 |
33 | ex 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8a) |
34 | ex 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamanea), z wyłączeniem kodu 1202 10 10 – Do siewu |
35 | ex 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 – Do siewu i 1205 90 00 – Pozostałe |
36 | ex 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamanea), z wyłączeniem kodu 1206 00 10 – Do siewu |
37 | ex 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamanea), z wyłączeniem kodów: 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 15 – Do siewu oraz podpozycji 1207 20 – Nasiona bawełny, kodu 1207 99 91 – Nasiona konopi, kodu ex 1207 99 97 – Pozostałe do siewu |
38 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnycha), z wyłączeniem: soku i ekstraktu opium (kod 1302 11 00), soków i ekstraktów ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon (kod 1302 19 80), oleju żywicznego z wanilii (kod 1302 19 05) |
39 | ex 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia) |
40 | ex 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia) |
41 | ex 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia) |
42 | ex 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia) |
43 | 1801 00 00 | Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone |
44 | ex 1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącegoa) |
45 | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
46 | ex 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane innymi substancjami niż mięso, lub przygotowane inaczej, takie jak: spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowanyb) |
47 | ex 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb) |
48 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyrobyb) |
49 | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym |
50 | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym |
51 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
52 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
53 | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
1 | 2 | 3 |
54 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
55 | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
56 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztardac) |
57 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
58 | ex 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakaoc) |
59 | ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączonec) |
60 | 2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg |
61 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy inny niż ten objęty pozycją 2009 |
62 | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi |
63 | ex 2836 | Węglany, wodorowęglanya) |
64 | ex 3504 00 00 | Peptony i ich pochodne; pozostałe substancje białkowe oraz ich pochodne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
65 | ex 3917 10 | Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowychb), d) |
66 | ex 3917 32 00 91 | Osłonki do kiełbas z kopolimerów blokowych poli(tetrafluoroetylenu) i poliperfluoroalkoksytrifluoroetylenu, o długości nie większej niż 600 mm, średnicy nie większej niż 85 mm oraz grubości ścianek 30 μm lub większej, ale nieprzekraczającej 110 μma), d) |
67 | ex 3924 | Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznychd) |
68 | ex 6911 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiejd) |
69 | ex 6912 00 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, ceramiczne inne niż z porcelany, również chińskiejd) |
70 | ex 6914 | Pozostałe wyroby ceramiczned) |
71 | ex 7323 | Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00d) |
72 | ex 8210 00 00 | Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojówd) |
73 | 8215 | Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do ciasta, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe |
74 | 8509 40 00 | Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki |
75 | ex 9602 00 00 | Puste kapsułki żelatynowe |
Objaśnienia:
*) Graniczną kontrolą sanitarną objęte są również środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w wykazie, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia, że towar nie spełnia wymagań zdrowotnych, na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszące się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 339/93 (Dz. Urz. UE L 218 z 13.08.2008, str. 30).
**) Zawarte w tabeli w kolumnie „Nazwa towaru” odesłania do innych kodów, pozycji, podpozycji, działów stanowią odesłania do odpowiednich jednostek redakcyjnych załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382).
a) Wyłącznie do celów spożywczych.
b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.
c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.
d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.