Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-12-27 do 2018-05-30
Wersja archiwalna od 2011-12-27 do 2018-05-30
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 25 listopada 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne
Na podstawie art. 92 ust. 4 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne (Dz. U. Nr 94, poz. 913 oraz z 2006 r. Nr 56, poz. 392) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Finansów: wz. L. Kotecki
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 248, poz. 1481).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703, z 2008 r. Nr 209, poz. 1320 i Nr 215, poz. 1355, z 2009 r. Nr 168, poz. 1323, z 2010 r. Nr 106, poz. 673 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 254, poz. 1529.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 25 listopada 2011 r. (poz. 1581)
RYCZAŁTOWE STAWKI ZA BADANIA LUB ANALIZY PRZEPROWADZANE PRZEZ LABORATORIA CELNE
Lp. | Rodzaj badania | Stawka w PLN |
1 | 2 | 3 |
Badania fizykochemiczne | ||
1 | Analiza mikroskopowa | 100,00 |
2 | Analiza sitowa | 35,00 |
3 | Odciek części jadalnych (owoców, warzyw, roślin, mięsa) w produktach spożywczych | 20,00 |
4 | Analiza termograwimetryczna (do 1000°C) | 600,00 |
5 | Analiza termograwimetryczna z identyfikacją produktów rozpadu techniką IR | 1 000,00 |
6 | Badania amylograficzne | 35,00 |
7 | Badania makroskopowe/ocena właściwości fizycznych | 60,00 |
8 | Oznaczenie pierwiastków metodą ICP | 500,00 |
9 | Oznaczanie pierwiastków metodą XRF | 150,00 |
10 | Oznaczenie pierwiastków metodą ASA | 500,00 |
11 | Analiza miareczkowa | 80,00 |
12 | Liczba diastazowa | 80,00 |
13 | Masa właściwa (gęstość) ciała stałego/cieczy | 40,00 |
14 | Pomiar grubości | 50,00 |
15 | Określenie objętości/masy | 30,00 |
16 | Oznaczanie pH | 30,00 |
17 | Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg | 200,00 |
18 | Pomiar konduktometryczny | 30,00 |
19 | Pomiar lepkości | 120,00 |
20 | Pomiar napięcia powierzchniowego | 50,00 |
21 | Pomiar temperatury kroplenia | 60,00 |
22 | Pomiar temperatury mięknięcia | 60,00 |
1 | 2 | 3 |
23 | Pomiar temperatury topnienia | 60,00 |
24 | Pomiar temperatury wrzenia | 60,00 |
25 | Analiza spektroskopią IR | 100,00 |
26 | Analiza spektroskopią IR z wykorzystaniem technik mikroskopowych | 200,00 |
27 | Różnicowa kalorymetria skaningowa | 600,00 |
28 | Wilgotność lub zawartość suchej masy | 40,00 |
29 | Absorpcja wody (nasiąkliwość) | 150,00 |
30 | Zawartość alkoholu metodą oscylacyjną | 20,00 |
31 | Zawartość alkoholu metodą destylacyjno-oscylacyjną | 80,00 |
32 | Zawartość alkoholu metodą spektrofotometryczną | 50,00 |
33 | Zawartość azotu/białka | 100,00 |
34 | Obecność skrobi (jakościowo) | 20,00 |
35 | Zawartość błonnika surowego | 50,00 |
36 | Zawartość laktozy metodą enzymatyczną | 160,00 |
37 | Zawartość suchego ekstraktu w winie | 80,00 |
38 | Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO) | 75,00 |
39 | Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła | 30,00 |
40 | Zawartość glutenu | 45,00 |
41 | Analiza z wykorzystaniem elektrod jonoselektywnych | 80,00 |
42 | Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl | 110,00 |
43 | Zawartość popiołu siarczanowego | 55,00 |
44 | Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego | 40,00 |
45 | Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną | 70,00 |
46 | Zawartość skrobi metodą Eversa | 90,00 |
47 | Zawartość tłuszczu metodą Gerbera | 40,00 |
48 | Ekstrakcja metodą Soxhleta bez hydrolizy | 55,00 |
49 | Ekstrakcja metodą Soxhleta z hydrolizą | 120,00 |
50 | Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym | 30,00 |
51 | Zawartość wody metodą Karla Fischera | 100,00 |
52 | Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba lub Szmidta-Bondzyńskiego | 100,00 |
53 | Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle | 65,00 |
54 | Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym | 30,00 |
55 | Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz) | 35,00 |
56 | Oznaczanie szklistości kukurydzy | 30,00 |
57 | Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż | 40,00 |
58 | Określenie wskaźnika flotacji | 70,00 |
59 | Zdolność kiełkowania | 50,00 |
60 | Wykrywanie białek niezdenaturowanych w tkankach pochodzenia zwierzęcego | 150,00 |
61 | Analiza produktów GMO techniką PCR | 300,00 |
62 | Analiza produktów techniką PCR innych niż GMO | 200,00 |
63 | Analiza metodą immunoenzymatyczną | 300,00 |
64 | Technika elektroforezy na żelu poliakrylamidowym lub agarozowym | 200,00 |
65 | Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS | 100,00 |
66 | Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS | 170,00 |
67 | Identyfikacja substancji metodami chemicznymi | 100,00 |
68 | Przeświecalność wyrobów ceramicznych | 50,00 |
69 | Zawartość siarki w stali | 100,00 |
1 | 2 | 3 |
70 | Zawartość węgla w stali | 100,00 |
71 | Analiza spektroskopią Ramana | 120,00 |
72 | Analiza spektroskopią Ramana z wykorzystaniem technik mikroskopowych | 240,00 |
73 | Pomiar barwy/białości powierzchni | 100,00 |
74 | Analiza z zastosowaniem licznika ciekłoscyntylacyjnego | 650,00 |
75 | Oznaczenie zawartości nadtlenku wodoru metodą enzymatyczną | 100,00 |
76 | Oznaczanie ditlenku siarki w produktach spożywczych metodą Monier-Williamsa | 90,00 |
Analizy chromatograficzne | ||
Chromatografia cienkowarstwowa | ||
77 | Chromatografia jednokierunkowa | 320,00 |
78 | Chromatografia wielokierunkowa | 475,00 |
Chromatografia gazowa | ||
79 | Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas | 100,00 za 1 związek |
80 | Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektora MS | 200,00 za 1 związek |
81 | Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektorów innych niż MS | 150,00 za 1 związek |
82 | Zawartość kwasów tłuszczowych | 250,00 |
83 | Oznaczanie czystości tłuszczu mlecznego | 400,00 |
84 | Zawartość wody | 100,00 |
Wysokosprawna chromatografia cieczowa | ||
85 | Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi | 350,00 |
86 | Zawartość cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza) | 180,00 |
87 | Zawartość kofeiny i/lub teobrominy | 180,00 |
88 | Zawartość laktozy i/lub maltozy | 230,00 |
89 | Zawartość galaktozy | 230,00 |
90 | Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego | 300,00 |
91 | Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas | 450,00 |
92 | Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC | 350,00 |
93 | Zawartość związków chemicznych metodą HPLC | 350,00 za 1 związek |
94 | Oznaczenie suchej masy serwatki podpuszczkowej w odtłuszczonym mleku w proszku oraz w mieszankach | 240,00 |
Analiza produktów petrochemicznych | ||
95 | Skład frakcyjny metodą destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym | 175,00 |
96 | Siarka, zawartość - metodą fluorescencji UV | 250,00 |
97 | Azot, zawartość metodą chemiluminescencyjną | 250,00 |
98 | Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky-Martens) | 100,00 |
99 | Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel) | 100,00 |
100 | Wskaźnik lepkości (obejmuje badanie lepkości w 40°C i 100°C) | 240,00 |
101 | Rozkład temperatur wrzenia frakcji naftowych metodą chromatografii gazowej (destylacja symulowana) | 350,00 |
102 | Temperatura płynięcia | 200,00 |
103 | Temperatura mętnienia | 200,00 |
104 | Kolor naturalny lub rozcieńczony kolor C | 40,00 |
1 | 2 | 3 |
105 | Oznaczenie zawartości estru metylowego oleju rzepakowego w średnich (właściwych) destylatach (oleju napędowego) - metodą spektrofotometrii IR | 150,00 |
106 | Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE, TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni | 150,00 |
107 | Obecność znacznika Solvent Yellow 124 metodą polową | 10,00 |
108 | Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych | 150,00 |
109 | Zawartość oleju w woskach petrochemicznych | 300,00 |
110 | Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych | 80,00 |
111 | Oznaczanie popiołu siarczanowego | 150,00 |
112 | Liczba zmydlenia | 150,00 |
113 | Indeks cetanowy olejów napędowych (obejmuje badanie składu frakcyjnego i gęstości) | 225,00 |
114 | Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów metodą chromatografii elucyjnej | 150,00 |
115 | Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) metodą chromatografii elucyjnej | 200,00 |
116 | Metoda Hazelwooda oznaczanie składu grupowo-strukturalnego związków aromatycznych | 320,00 |
117 | Liczba cetanowa, indeks cetanowy, zawartość dodatku polepszającego liczbę cetanową, ciepło spalania, zawartość związków aromatycznych wielopierścieniowych i węglowodory aromatyczne w olejach napędowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni | 150,00 |
118 | Nafteny, punkt dymienia, ciepło spalania i węglowodory aromatyczne w paliwach turbinowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni | 150,00 |
119 | Oznaczenie łącznej zawartości estrów i olejów roślinnych metodą spektrofotometrii IR | 150,00 |
120 | Oznaczanie odczynu wyciągu wodnego | 50,00 |
121 | Oznaczenie zawartości metanolu metodą chromatografii gazowej | 100,00 |
122 | Wydzielanie i charakterystyka FAME ze średnich destylatów | 250,00 |
123 | Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej | 150,00 |
124 | Oznaczanie temperatury zablokowania zimnego filtru | 150,00 |
125 | Zawartość frakcji węglowodorowych, estrów metylowych i oleju roślinnego metodą chromatografii gazowej | 250,00 |
126 | Pozostałość po spopieleniu | 150,00 |
Analiza produktów włókienniczych | ||
127 | Analiza ilościowa składu surowcowego produktów włókienniczych | 200,00 |
128 | Określenie masy powierzchniowej | 50,00 |
129 | Określenie masy liniowej | 100,00 |
130 | Określenie średniej grubości odtłuszczonych włókien metodą mikroskopową | 100,00 |
131 | Określenie liczby skrętu przędzy/nitki | 240,00 |
132 | Siła zrywania nitek | 300,00 |
Analiza tytoniu | ||
133 | Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników | 60,00 |
134 | Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej | 150,00 |
135 | Identyfikacja tytoniu ekspandowanego | 120,00 |
Badanie automatów lub urządzeń do gier | ||
136 | Badanie automatów lub urządzeń do gier | 900,00 |