Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2011 nr 267 poz. 1581
Wersja archiwalna od 2011-12-27 do 2018-05-30
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2011 nr 267 poz. 1581
Wersja archiwalna od 2011-12-27 do 2018-05-30
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 25 listopada 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne

Na podstawie art. 92 ust. 4 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne (Dz. U. Nr 94, poz. 913 oraz z 2006 r. Nr 56, poz. 392) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Finansów: wz. L. Kotecki

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 248, poz. 1481).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703, z 2008 r. Nr 209, poz. 1320 i Nr 215, poz. 1355, z 2009 r. Nr 168, poz. 1323, z 2010 r. Nr 106, poz. 673 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 254, poz. 1529.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 25 listopada 2011 r. (poz. 1581)

RYCZAŁTOWE STAWKI ZA BADANIA LUB ANALIZY PRZEPROWADZANE PRZEZ LABORATORIA CELNE

Lp.

Rodzaj badania

Stawka w PLN

1

2

3

Badania fizykochemiczne

1

Analiza mikroskopowa

100,00

2

Analiza sitowa

35,00

3

Odciek części jadalnych (owoców, warzyw, roślin, mięsa) w produktach spożywczych

20,00

4

Analiza termograwimetryczna (do 1000°C)

600,00

5

Analiza termograwimetryczna z identyfikacją produktów rozpadu techniką IR

1 000,00

6

Badania amylograficzne

35,00

7

Badania makroskopowe/ocena właściwości fizycznych

60,00

8

Oznaczenie pierwiastków metodą ICP

500,00

9

Oznaczanie pierwiastków metodą XRF

150,00

10

Oznaczenie pierwiastków metodą ASA

500,00

11

Analiza miareczkowa

80,00

12

Liczba diastazowa

80,00

13

Masa właściwa (gęstość) ciała stałego/cieczy

40,00

14

Pomiar grubości

50,00

15

Określenie objętości/masy

30,00

16

Oznaczanie pH

30,00

17

Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg

200,00

18

Pomiar konduktometryczny

30,00

19

Pomiar lepkości

120,00

20

Pomiar napięcia powierzchniowego

50,00

21

Pomiar temperatury kroplenia

60,00

22

Pomiar temperatury mięknięcia

60,00

1

2

3

23

Pomiar temperatury topnienia

60,00

24

Pomiar temperatury wrzenia

60,00

25

Analiza spektroskopią IR

100,00

26

Analiza spektroskopią IR z wykorzystaniem technik mikroskopowych

200,00

27

Różnicowa kalorymetria skaningowa

600,00

28

Wilgotność lub zawartość suchej masy

40,00

29

Absorpcja wody (nasiąkliwość)

150,00

30

Zawartość alkoholu metodą oscylacyjną

20,00

31

Zawartość alkoholu metodą destylacyjno-oscylacyjną

80,00

32

Zawartość alkoholu metodą spektrofotometryczną

50,00

33

Zawartość azotu/białka

100,00

34

Obecność skrobi (jakościowo)

20,00

35

Zawartość błonnika surowego

50,00

36

Zawartość laktozy metodą enzymatyczną

160,00

37

Zawartość suchego ekstraktu w winie

80,00

38

Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO)

75,00

39

Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła

30,00

40

Zawartość glutenu

45,00

41

Analiza z wykorzystaniem elektrod jonoselektywnych

80,00

42

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl

110,00

43

Zawartość popiołu siarczanowego

55,00

44

Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego

40,00

45

Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

70,00

46

Zawartość skrobi metodą Eversa

90,00

47

Zawartość tłuszczu metodą Gerbera

40,00

48

Ekstrakcja metodą Soxhleta bez hydrolizy

55,00

49

Ekstrakcja metodą Soxhleta z hydrolizą

120,00

50

Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym

30,00

51

Zawartość wody metodą Karla Fischera

100,00

52

Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba lub Szmidta-Bondzyńskiego

100,00

53

Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

65,00

54

Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym

30,00

55

Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz)

35,00

56

Oznaczanie szklistości kukurydzy

30,00

57

Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż

40,00

58

Określenie wskaźnika flotacji

70,00

59

Zdolność kiełkowania

50,00

60

Wykrywanie białek niezdenaturowanych w tkankach pochodzenia zwierzęcego

150,00

61

Analiza produktów GMO techniką PCR

300,00

62

Analiza produktów techniką PCR innych niż GMO

200,00

63

Analiza metodą immunoenzymatyczną

300,00

64

Technika elektroforezy na żelu poliakrylamidowym lub agarozowym

200,00

65

Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS

100,00

66

Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS

170,00

67

Identyfikacja substancji metodami chemicznymi

100,00

68

Przeświecalność wyrobów ceramicznych

50,00

69

Zawartość siarki w stali

100,00

1

2

3

70

Zawartość węgla w stali

100,00

71

Analiza spektroskopią Ramana

120,00

72

Analiza spektroskopią Ramana z wykorzystaniem technik mikroskopowych

240,00

73

Pomiar barwy/białości powierzchni

100,00

74

Analiza z zastosowaniem licznika ciekłoscyntylacyjnego

650,00

75

Oznaczenie zawartości nadtlenku wodoru metodą enzymatyczną

100,00

76

Oznaczanie ditlenku siarki w produktach spożywczych metodą Monier-Williamsa

90,00

Analizy chromatograficzne

Chromatografia cienkowarstwowa

77

Chromatografia jednokierunkowa

320,00

78

Chromatografia wielokierunkowa

475,00

Chromatografia gazowa

79

Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas

100,00

za 1 związek

80

Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektora MS

200,00

za 1 związek

81

Zawartość związków organicznych z wykorzystaniem detektorów innych niż MS

150,00

za 1 związek

82

Zawartość kwasów tłuszczowych

250,00

83

Oznaczanie czystości tłuszczu mlecznego

400,00

84

Zawartość wody

100,00

Wysokosprawna chromatografia cieczowa

85

Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi

350,00

86

Zawartość cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza)

180,00

87

Zawartość kofeiny i/lub teobrominy

180,00

88

Zawartość laktozy i/lub maltozy

230,00

89

Zawartość galaktozy

230,00

90

Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego

300,00

91

Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas

450,00

92

Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC

350,00

93

Zawartość związków chemicznych metodą HPLC

350,00

za 1 związek

94

Oznaczenie suchej masy serwatki podpuszczkowej w odtłuszczonym mleku w proszku oraz w mieszankach

240,00

Analiza produktów petrochemicznych

95

Skład frakcyjny metodą destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym

175,00

96

Siarka, zawartość - metodą fluorescencji UV

250,00

97

Azot, zawartość metodą chemiluminescencyjną

250,00

98

Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky-Martens)

100,00

99

Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel)

100,00

100

Wskaźnik lepkości (obejmuje badanie lepkości w 40°C i 100°C)

240,00

101

Rozkład temperatur wrzenia frakcji naftowych metodą chromatografii gazowej (destylacja symulowana)

350,00

102

Temperatura płynięcia

200,00

103

Temperatura mętnienia

200,00

104

Kolor naturalny lub rozcieńczony kolor C

40,00

1

2

3

105

Oznaczenie zawartości estru metylowego oleju rzepakowego w średnich (właściwych) destylatach (oleju napędowego) - metodą spektrofotometrii IR

150,00

106

Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE, TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni

150,00

107

Obecność znacznika Solvent Yellow 124 metodą polową

10,00

108

Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych

150,00

109

Zawartość oleju w woskach petrochemicznych

300,00

110

Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych

80,00

111

Oznaczanie popiołu siarczanowego

150,00

112

Liczba zmydlenia

150,00

113

Indeks cetanowy olejów napędowych (obejmuje badanie składu frakcyjnego i gęstości)

225,00

114

Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów metodą chromatografii elucyjnej

150,00

115

Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) metodą chromatografii elucyjnej

200,00

116

Metoda Hazelwooda oznaczanie składu grupowo-strukturalnego związków aromatycznych

320,00

117

Liczba cetanowa, indeks cetanowy, zawartość dodatku polepszającego liczbę cetanową, ciepło spalania, zawartość związków aromatycznych wielopierścieniowych i węglowodory aromatyczne w olejach napędowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni

150,00

118

Nafteny, punkt dymienia, ciepło spalania i węglowodory aromatyczne w paliwach turbinowych metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni

150,00

119

Oznaczenie łącznej zawartości estrów i olejów roślinnych metodą spektrofotometrii IR

150,00

120

Oznaczanie odczynu wyciągu wodnego

50,00

121

Oznaczenie zawartości metanolu metodą chromatografii gazowej

100,00

122

Wydzielanie i charakterystyka FAME ze średnich destylatów

250,00

123

Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej

150,00

124

Oznaczanie temperatury zablokowania zimnego filtru

150,00

125

Zawartość frakcji węglowodorowych, estrów metylowych i oleju roślinnego metodą chromatografii gazowej

250,00

126

Pozostałość po spopieleniu

150,00

Analiza produktów włókienniczych

127

Analiza ilościowa składu surowcowego produktów włókienniczych

200,00

128

Określenie masy powierzchniowej

50,00

129

Określenie masy liniowej

100,00

130

Określenie średniej grubości odtłuszczonych włókien metodą mikroskopową

100,00

131

Określenie liczby skrętu przędzy/nitki

240,00

132

Siła zrywania nitek

300,00

Analiza tytoniu

133

Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników

60,00

134

Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej

150,00

135

Identyfikacja tytoniu ekspandowanego

120,00

Badanie automatów lub urządzeń do gier

136

Badanie automatów lub urządzeń do gier

900,00

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00