Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2011 nr 103 poz. 596
Wersja aktualna od 2011-06-04
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2011 nr 103 poz. 596
Wersja aktualna od 2011-06-04
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 5 maja 2011 r.

w sprawie kategorii materiałów paszowych2)

Na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Kategorie grupujące materiały paszowe] Rozporządzenie określa kategorie grupujące materiały paszowe charakteryzujące się tym samym źródłem pochodzenia, stanowiące załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2006 r. w sprawie kategorii materiałów paszowych (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 13).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji 82/475/EWG z dnia 23 czerwca 1982 r. ustanawiającej kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 27, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 158, z późn. zm.).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 144, poz. 899, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 230, poz. 1511.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 maja 2011 r. (poz. 596)

KATEGORIE GRUPUJĄCE MATERIAŁY PASZOWE CHARAKTERYZUJĄCE SIĘ TYM SAMYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA

Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych

1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:

1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz wszystkie produkty uzyskane w wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;

2) mleko i produkty mleczne – wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia;

3) jaja i produkty z jaj – wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uboczne uzyskane w wyniku ich przetworzenia;

4) mięczaki i skorupiaki – wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małży, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia;

5) owady – wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;

6) ryby i produkty rybne – ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia.

2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:

1) zboża – wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma;

2) warzywa – wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

3) produkty pochodzenia roślinnego – produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;

4) roślinne ekstrakty białkowe – wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50% białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie;

5) drożdże – wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone;

6) cukry – wszystkie rodzaje cukrów;

7) owoce – wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

8) orzechy – zawartość orzechów pozbawionych łupin;

9) nasiona – wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;

10) glony – glony świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów.

3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego – wszystkie substancje nieorganiczne nadające się do stosowania w żywieniu zwierząt.

4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:

1) oleje i tłuszcze – wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;

2) produkty piekarnicze – wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00