Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-05-17
Wersja aktualna od 2011-05-17
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych
Na podstawie art. 10 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) wprowadza się następujące zmiany:
1) w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 12 dodaje się pkt 13 w brzmieniu:
„13) dyrektywy Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 279 z 23.10.2010, str. 22).”;
2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) po lp. 129 dodaje się lp. 129a w brzmieniu:
129a) | E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) | Extracts of rosemary |
b) po lp. 151 dodaje się lp. 151a w brzmieniu:
151a) | E 427 | Guma kasja | Cassia gum |
c) po lp. 302 dodaje się lp. 302a w brzmieniu:
302a) | E 1203 | Alkohol poliwinylowy | Polyvinyl alcohol |
d) lp. 321 otrzymuje brzmienie:
321) | E 1521 | Glikol polietylenowy | Polyethylene glycol |
3) w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a) w tabeli 2 „Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1”:
- lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21) | Surowe wyroby mięsne, określone w przepisach ustanawiających szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, ze świeżego zmielonego mięsa, paczkowane | E 261 Octan potasu E 262i Octan sodu E 262ii Dioctan sodu E 300 Kwas askorbinowy E 301 Askorbinian sodu E 302 Askorbinian wapnia E 325 Mleczan sodu E 326 Mleczan potasu E 330 Kwas cytrynowy E 331 Cytryniany sodu E 332 Cytryniany potasu E 333 Cytryniany wapnia | quantum satis |
- po lp. 32 dodaje się lp. 33 w brzmieniu:
33) | Niearomatyzowane produkty śmietanowe i ich substytuty, zawierające żywe kultury bakterii, o zawartości tłuszczu poniżej 20% | E 406 Agar E 407 Karagen E 410 Mączka chleba świętojańskiego E 412 Guma guar E 415 Guma ksantanowa E 440 Pektyny E 460 Celuloza E 466 Karboksymetyloceluloza E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E 1404 Skrobia utleniona E 1410 Fosforan monoskrobiowy E 1412 Fosforan diskrobiowy E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy E 1420 Skrobia acetylowana E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy E 1440 Hydroksypropyloskrobia E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E 1451 Acetylowana skrobia utleniona | quantum satis |
b) w tabeli 4 „Środki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i parahydroksybenzoesany określone w tabeli 3” po lp. 64 dodaje się lp. 65-68 w brzmieniu:
65) | Analogi produktów rybnych | 1000 | 500 |
|
|
|
|
66) | Piwo w beczkach zawierające | 200 | 200 |
| 400 |
|
|
67) | Świeże nieobrane owoce | 20 |
|
|
|
|
|
68) | Suplementy diety określone |
|
|
| 1000 w |
|
|
c) w tabeli 6 „Środki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny określone w tabeli 5” po lp. 66 dodaje się lp. 67 i 68 w brzmieniu:
67) | Borówki amerykańskie (tylko Vaccinium corymbosum) | 10 |
68) | Cynamon (tylko Cinnamomum ceylanicum) | 150 |
d) w tabeli 7 „Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku spożywczym”:
- lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) | E 234 | Nizyna1) | Puddingi z semoliny i tapioki oraz produkty podobne | 3 mg/kg |
Sery dojrzewające i sery topione | 12,5 mg/kg | |||
Clotted cream | 10 mg/kg | |||
Mascarpone | 10 mg/kg | |||
Pasteryzowane jaja w postaci płynnej (białko, żółtko lub całe jaja) | 6,25 mg/l |
- lp. 3 otrzymuje brzmienie:
3) | E 235 | Natamycyna | Na powierzchnię: | 1 mg/dm2 powierzchni (nieobecna na głębokości 5 mm) |
- twardych, półtwardych i półmiękkich serów dojrzewających | ||||
- suszonych, peklowanych kiełbas |
- lp. 5 otrzymuje brzmienie:
5) | E 242 | Dimetylodiwęglan | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna |
Wino bezalkoholowe gronowe | ||||
Płynny koncentrat herbaty | ||||
Cider, perry, wino owocowe | 250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna | |||
Wino o obniżonej zawartości alkoholu | ||||
Napoje winopochodne gronowe i produkty określone w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych |
- odnośnik nr 1 otrzymuje brzmienie:
„1) Substancja E 234 może występować w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.”,
e) w tabeli 9 „Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych” po lp. 2 dodaje się lp. 2a w brzmieniu:
2a) | E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) | Oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek) oraz tłuszcze, w których zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wyższa niż 15% m/m kwasów tłuszczowych ogółem, do stosowania w środkach spożywczych niepoddawanych obróbce cieplnej | 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu |
Oleje z ryb i olej z alg | 50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu | |||
Smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy i wieprzowy | ||||
Tłuszcze i oleje do produkcji przemysłowej środków spożywczych poddawanych obróbce cieplnej | ||||
Olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych | ||||
Wyroby typu sneksy (na bazie zbóż, ziemniaków lub skrobi) | ||||
Sosy | 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu |
|
|
| Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | 200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu |
Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety | 400 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Susze ziemniaczane | 200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Produkty jajeczne | ||||
Guma do żucia | ||||
Mleko w proszku do automatów | 200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu | |||
Przyprawy | ||||
Przetworzone orzechy | ||||
Zupy i buliony w proszku | 50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Mięso wysuszone | 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Produkty mięsne i rybne, z wyjątkiem mięsa wysuszonego i kiełbas suchych | 150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu | |||
Kiełbasy suche | 100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Aromaty | 1000 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego | |||
Mleko w proszku do produkcji lodów | 30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego |
f) w tabeli 10 „Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych”:
- lp. 2 otrzymuje brzmienie:
2) | E 338 | Kwas fosforowy | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 700 mg/l |
| E 339 | Fosforany sodu | Mleko sterylizowane i UHT | 1 g/l |
|
| (i) Fosforan monosodowy | Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28% | 1 g/kg |
|
| (ii) Fosforan disodowy | Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28% | 1,5 g/kg |
|
| (iii) Fosforan trisodowy | Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone | 2,5 g/kg |
| E 340 | Fosforany potasu | Owoce kandyzowane | 800 mg/kg |
|
| (i) Fosforan monopotasowy | Preparaty owocowe | 800 mg/kg |
|
| (ii) Fosforan dipotasowy | Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT | 5 g/kg |
|
| (iii) Fosforan tripotasowy | Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego | 5 g/kg |
| E 341 | Fosforany wapnia | Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella) | 2 g/kg |
|
| (i) Fosforan monowapniowy | Sery topione i analogi serów topionych | 20 g/kg |
|
| (ii) Fosforan diwapniowy | Produkty mięsne | 5 g/kg |
|
| (iii) Fosforan triwapniowy | Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe | 0,5 g/l |
| E 343 | Fosforany magnezu | Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety | quantum satis |
|
| (i) Fosforan monomagnezowy | Sól i jej zamienniki | 10 g/kg |
|
| (ii) Fosforan dimagnezowy | Napoje na białkach roślinnych
| 20 g/l |
|
|
| Napoje dla sportowców zawierające białko serwatkowe | 4 g/kg |
| E 450 | Difosforany | Zabielacze do napojów | 30 g/kg |
|
| (i) Difosforan disodowy | Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów | 50 g/kg |
|
| (ii) Difosforan trisodowy | Lody spożywcze | 1 g/kg |
|
| (iii) Difosforan tetrasodowy | Desery | 3 g/kg |
|
| (v) Difosforan tetrapotasowy | Suszone sproszkowane mieszanki deserów | 7 g/kg |
|
| (vi) Difosforan diwapniowy | Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | 20 g/kg |
|
| (vii) Diwodorodifosforan wapnia | Mąka | 2,5 g/kg |
| E 451 | Trifosforany | Mąka, rosnąca bez drożdży | 20 g/kg |
|
| (i) Trifosforan pentasodowy | Soda bread | 20 g/kg |
|
| (ii) Trifosforan pentapotasowy | Płynna masa jaja kurzego (białko, żółtko lub całe jaja) | 10 g/kg |
| E 452 | Polifosforany | Sosy | 5 g/kg |
|
| (i) Polifosforan sodu | Zupy i buliony | 3 g/kg |
|
| (ii) Polifosforan potasu | Napary ziołowe instant i herbata instant | 2 g/kg |
|
| (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy | Guma do żucia | quantum satis |
|
| (iv) Polifosforan wapnia | Środki spożywcze wysuszone sproszkowane | 10 g/kg |
Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe | 2 g/l | |||
Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa) | 1 g/l | |||
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia | 5 g/kg | |||
Sneksy | 5 g/kg | |||
Surimi | 1 g/kg | |||
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków | 5 g/kg | |||
Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne) | 3 g/kg | |||
Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych | 5 g/kg | |||
Glazury do produktów mięsnych i warzywnych | 4 g/kg | |||
Wyroby cukiernicze | 5 g/kg | |||
Cukier puder | 10 g/kg | |||
Kluski | 2 g/kg | |||
Ciasta o luźnej konsystencji | 12 g/kg | |||
Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone | 5 g/kg | |||
Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone | 5 g/kg | |||
Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki | 5 g/kg | |||
Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła | 5 g/kg | |||
Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany) | 2 g/kg | |||
Przetwory ze skorupiaków (w puszkach) | 1 g/kg | |||
Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich | 30 g/kg | |||
Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn - automatów | 2 g/l | |||
Aromaty | 40 g/kg |
- po lp. 12 dodaje się lp. 12a w brzmieniu:
12a) | E 427 | Guma kasja | Lody spożywcze | 2500 mg/kg |
Fermentowane przetwory mleczne z wyjątkiem niearomatyzowanych fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii Desery na bazie przetworów mlecznych oraz produkty podobne Nadzienia, posypki i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz do deserów Sery topione Sosy i sosy sałatkowe Zupy i buliony w proszku | ||||
Produkty mięsne poddawane obróbce cieplnej | 1500 mg/kg |
- lp. 38 otrzymuje brzmienie:
38) | E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | Jako substancja glazurująca wyłącznie do: | quantum satis |
- wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą) | ||||
| E 902 | Wosk candelilla | - małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą |
|
| E 904 | Szelak | - sneksów |
|
|
|
| - orzechów |
|
|
|
| - ziarna kawy |
|
|
|
| - wafli zawierających lody, opakowanych (tylko E 901) |
|
|
|
| Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety | quantum satis |
|
|
| Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię) | quantum satis |
|
|
| Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię) | quantum satis |
|
|
| Aromaty w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych (tylko E 901) | 0,2 g/kg w napojach aromatyzowa- |
- po lp. 46 dodaje się lp. 46a w brzmieniu:
46a) | E 961 | Neotam | Aromatyzowane napoje na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 2 mg/l jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 2 mg/l jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Wyroby typu sneksy: niektóre aromatyzowane gotowe do spożycia, paczkowane, suche, smakowe produkty skrobiowe i orzechy powlekane | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 3 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru | 3 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru | 3 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Guma do żucia z dodatkiem cukru | 3 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Sosy | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci płynnej | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci stałej | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
|
|
| Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, na bazie witamin lub składników mineralnych w postaci syropu lub nadające się do żucia | 2 mg/kg jako wzmacniacz smaku |
- po lp. 48 dodaje się lp. 48a w brzmieniu:
48a) | E 1203 | Alkohol poliwinylowy | Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek | 18 g/kg |
- lp. 49 otrzymuje brzmienie:
49) | E 1505 | Cytrynian trietylowy | Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek | 3,5 g/kg |
Wysuszone białko jaja kurzego | quantum satis |
- po lp. 55 dodaje się lp. 56 w brzmieniu:
56) | E 1521 | Glikol polietylenowy | Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek | 10 g/kg |
g) w tabeli 11 „Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych” lp. 82 otrzymuje brzmienie:
82) | Glikol polietylenowy | E 1521 | Wyłącznie do substancji słodzących | quantum satis |
4) w załączniku nr 5 do rozporządzenia w tabeli 3 „Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci” po lp. 1 dodaje się lp. 1a w brzmieniu:
1a) | E 920 | L-cysteina | Herbatniki dla niemowląt i małych dzieci | 1 g/kg |
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).