Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2010 nr 256 poz. 1721
Wersja archiwalna od 2011-01-01 do 2013-05-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2010 nr 256 poz. 1721
Wersja archiwalna od 2011-01-01 do 2013-05-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 108 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. poz. 455) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz.U. poz. 554). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 grudnia 2010 r.

w sprawie szkoleń w zakresie ochrony roślin

Na podstawie art. 75 ust. 8 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) warunki organizacyjno-techniczne prowadzenia szkoleń w zakresie ochrony roślin;

2) kwalifikacje osób prowadzących szkolenia w zakresie ochrony roślin;

3) programy szkoleń w zakresie ochrony roślin;

4) maksymalną liczbę osób w grupie, dla jakiej prowadzi się szkolenia w zakresie ochrony roślin;

5) sposób dokumentowania działań związanych z prowadzeniem szkoleń w zakresie ochrony roślin;

6) wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin oraz okres ważności tego zaświadczenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin:

1) zapewnia pomieszczenia umożliwiające prowadzenie zajęć, w tym wykorzystywanie w ich trakcie pomocy audiowizualnych;

2) udostępnia uczestnikom szkoleń w szczególności:

a) pomoce audiowizualne, w tym prezentacje multimedialne, filmy szkoleniowe, zestawy foliogramów, przeźrocza,

b) materiały szkoleniowe.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin, niezależnie od spełnienia warunków, o których mowa w § 2:

1) zapewnia miejsce do prowadzenia zajęć praktycznych z wykorzystaniem opryskiwaczy ciągnikowych polowych i ciągnikowych sadowniczych, wraz z ciągnikiem, lub sprzętu agrolotniczego;

2) udostępnia uczestnikom szkolenia:

a) modelowy zestaw odzieży ochronnej stosowanej przy wykonywaniu zabiegów ochrony roślin w uprawach polowych, sadowniczych i pod osłonami, w tym w szklarniach, inspektach, namiotach foliowych i magazynach,

b) opryskiwacze ciągnikowe polowe i ciągnikowe sadownicze, wraz z ciągnikiem, lub sprzęt agrolotniczy,

c) części do modernizacji opryskiwaczy,

d) przyrządy do regulacji opryskiwacza, w tym stoper, taśmę mierniczą, kalkulator, suwaki do określania parametrów pracy, cylindry miarowe,

e) wiatromierze.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Osoby prowadzące szkolenia w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin lub w zakresie stosowania środków ochrony roślin powinny mieć:

1) ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną prowadzącą kształcenie w zawodzie technik rolnik, technik ogrodnik, technik leśnik lub technik mechanizacji rolnictwa i uzyskać tytuł zawodowy w danym zawodzie lub

2) ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub technika rolnicza i leśna

- oraz posiadać co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowiskach związanych z ochroną roślin.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Osoby prowadzące szkolenia w zakresie integrowanej produkcji powinny:

1) mieć ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnym;

2) posiadać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji, zgodnie z programem szkolenia określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, prowadzonym przez:

a) Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach lub

b) Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, lub

c) Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, lub

d) Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu - Państwowy Instytut Badawczy, lub

e) wyższą szkołę rolniczą.

2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników jednostek naukowych, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. Nr 96, poz. 615), zajmujących się integrowaną produkcją w ramach prowadzonych przez nich badań.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Osoby prowadzące szkolenia w zakresie ochrony roślin w części dotyczącej bezpieczeństwa i higieny pracy powinny mieć ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną prowadzącą kształcenie w zawodzie technik bezpieczeństwa i higieny pracy oraz posiadać tytuł zawodowy w danym zawodzie lub mieć ukończone studia wyższe o specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, lub studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Program szkolenia w zakresie:

1) integrowanej produkcji jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

2) obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

3) stosowania środków ochrony roślin:

a) przy użyciu opryskiwaczy jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia,

b) sprzętem agrolotniczym jest określony w załączniku nr 5 do rozporządzenia,

c) metodą fumigacji jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Szkolenia w zakresie ochrony roślin są prowadzone w grupach nie większych niż 30 osób.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.1. Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin dokumentuje swe działania, prowadząc wykaz obejmujący:

1) daty i zakres przeprowadzanych szkoleń;

2) imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenia;

3) imiona i nazwiska osób, które ukończyły szkolenia, oraz numery wydanych zaświadczeń o ich ukończeniu.

2. Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin przechowuje wykaz, o którym mowa w ust. 1, przez okres 5 lat od dnia zakończenia szkolenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.1. Wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia.

2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin:

1) dla osób uczestniczących w szkoleniu jest ważne przez 5 lat;

2) dla osób prowadzących szkolenie w zakresie integrowanej produkcji jest ważne bezterminowo.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie:

1) integrowanej produkcji,

2) obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin,

3) stosowania środków ochrony roślin:

a) przy użyciu opryskiwaczy,

b) sprzętem agrolotniczym,

c) metodą fumigacji

- wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowuje ważność przez okres, na który zostało wydane.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.3)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla jednostek organizacyjnych prowadzących szkolenia w zakresie obrotu, konfekcjonowania lub stosowania środków ochrony roślin, programów tych szkoleń oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Dz. U. Nr 105, poz. 671 oraz z 2009 r. Nr 141, poz. 1152), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 52 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 47, poz. 278).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2010 r. (poz. 1721)

Załącznik nr 1

PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA W ZAKRESIE
INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

Integrowana produkcja w Polsce i na świecie

4

Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej

Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji

Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji

Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji

Doradztwo w zakresie integrowanej produkcji

2

Przepisy prawne

3

Przepisy w zakresie ochrony roślin

Przepisy w zakresie nasiennictwa

Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia

3

Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji

1

4

Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji

10

Metoda hodowlana

Metoda biologiczna

Metoda biotechniczna

Metody agrotechniczne

Metody fizyczne i mechaniczne

Metoda chemiczna

Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów

System wspomagania decyzji

5

Planowanie i zakładanie upraw

20

Stanowisko uprawy

Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie

Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości

Dobór odmian

Płodozmian

Rola międzyplonów i mulczowania gleby

Mechaniczne zabiegi agrotechniczne

Terminy i metody siewu i sadzenia

6

Racjonalne nawożenie

14

Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach

Gospodarka składnikami pokarmowymi

Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne

Wapnowanie gleb

7

Ograniczanie zachwaszczenia

20

Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami

Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk

Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia

Dobór herbicydów w integrowanej produkcji

Technika nanoszenia herbicydów

8

Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne

15

Uprawa gleby

Nawadnianie upraw

Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach

9

Ochrona przed chorobami

30

Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów

Przegląd sprawców chorób roślin

Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia

Sygnalizacja i prognozowanie występowania chorób

Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji

10

Ochrona przed szkodnikami

32

Przegląd szkodników roślin

Sygnalizacja i prognozowanie występowania szkodników

Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia

Dobór zoocydów w integrowanej produkcji

11

Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu

6

Zbiór i ocena jakości plonów

Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość

Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży

Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości żywności

12

Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej

6

Zasady przechowywania nawozów

Zasady przechowywania środków ochrony roślin

Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie

Ochrona siedlisk przyrodniczych, wód, gleb i powietrza

Przeciwdziałanie erozji gleby

13

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

21

Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych

Rozpylacze i zasady ich stosowania

Kalibracja opryskiwaczy

Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

Zagospodarowanie odpadów

14

Bezpieczeństwo i higieny pracy (BHP)

2

Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi

Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki

Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

15

Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji

3

16

Prowadzenie dokumentacji związanej z integrowaną produkcją

6

17

Kontrola integrowanej produkcji

7

18

Bibliografia uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy

10

Ogółem

210

Załącznik nr 2

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Rośliny sadownicze

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej

1

Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej

Wybór stanowiska uprawy

Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny

Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń

Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych

Systemy sadzenia roślin sadowniczych

Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych

3

Pielęgnacja gleby

1,5

Niechemiczne metody zwalczania chwastów

Dobór herbicydów do sadu integrowanego

Rola ściółkowania

4

Nawożenie upraw sadowniczych

1,5

Analiza chemiczna gleby

Analiza chemiczna liści

Wizualna ocena roślin

Racjonalne nawożenie

Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska

Pobieranie próbek gleby

Pobieranie próbek liści

Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska

5

Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami

2

Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób

Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych

Niechemiczne metody ochrony przed chorobami

Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6

Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami

3,5

Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników

Charakterystyka ważniejszych szkodników

Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

Chemiczne zwalczanie szkodników

Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych

Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami

Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

1,5

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

1

Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki

Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

Technika opryskiwania

Rozpylacze i zasady ich stosowania

Kalibracja opryskiwaczy

Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

Zagospodarowanie odpadów

10

Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

Rośliny warzywne

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska uprawy

1,5

Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej

Wybór stanowiska uprawy

Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny

Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie)

Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej

Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych

3

Nawożenie integrowanych upraw warzyw

1,5

Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska

Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób)

Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne - dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone)

Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników pokarmowych

Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób

Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska

4

Ochrona warzyw przed chwastami

2

Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami

Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami

Niechemiczne metody ochrony przed chwastami

Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami

Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne)

5

Ochrona warzyw przed chorobami

3

Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób

Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych

Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami

Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami

Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

Zwalczanie chemiczne chorób

Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6

Ochrona warzyw przed szkodnikami

2

Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników

Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw

Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami

Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji

Chemiczne zwalczanie szkodników

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

1

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

1

Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki

Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

2

Technika opryskiwania

Rozpylacze i zasady ich stosowania

Kalibracja opryskiwaczy

Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

Zagospodarowanie odpadów

.

Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

Rośliny rolnicze

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej

2

Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów

Znaczenie międzyplonów

Wybór stanowiska uprawy

Właściwy dobór odmian

Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych

Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej

Rola użytków ekologicznych

3

Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów

1

Niechemiczne metody zwalczania chwastów

Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych

Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów

4

Nawożenie integrowanych upraw rolniczych

1,5

Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu

Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby

Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów

Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej

Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych

Dolistne dokarmianie roślin

Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych

Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska

Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska

5

Ochrona upraw rolniczych przed chorobami

2,5

Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób

Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych

Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

6

Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami

2,5

Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników

Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych

Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami

Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych

Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

Chemiczne zwalczanie szkodników

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

1,5

Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

1

Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi

Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki

Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

2

Technika opryskiwania

Rozpylacze i zasady ich stosowania

Kalibracja opryskiwaczy

Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

Zagospodarowanie odpadów

10

Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

Załącznik nr 3

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OBROTU I KONFEKCJONOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

1

1

Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów

4

Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu

Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin

Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i stosowania środków ochrony roślin

Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i

Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości stosowania środków ochrony roślin

Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin

Postępowanie ze środkami przeterminowanymi, niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin

Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, w tym:

a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania do obrotu podrobionych środków ochrony roślin,

b) metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin

2

Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin

6

Skład środków ochrony roślin

Formy użytkowe środków ochrony roślin

Okres karencji i okres prewencji

Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych

Podział środków ochrony roślin

a) ze względu na funkcję:

- roztoczobójcze (akarycydy),

- bakteriobójcze (bakteriocydy),

- grzybobójcze (fungicydy),

- chwastobójcze (herbicydy),

- owadobójcze (insektycydy),

- mięczakobójcze (moluskocydy),

- nicieniobójcze (nematocydy),

- regulatory wzrostu roślin,

- odstraszające szkodniki (repelenty),

- gryzoniobójcze (rodentycydy),

- przyciągające szkodniki (atraktanty),

- kretobójcze (talpicydy),

- wirusobójcze (wirocydy),

- inne,

b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:

- kontaktowe,

- żołądkowe,

- inhalacyjne,

- fungitoksyczne,

- fungistatyczne,

- desykujące,

- inhibitujące wzrost i rozwój,

- inny

3

Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych

4

Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o:

a) organizmach chorobotwórczych,

b) chwastach,

c) szkodnikach

Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechnicznej, hodowlanej, mechanicznej, fizycznej, biologicznej, chemicznej, integrowanej oraz kwarantanna

4

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

3

Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie,

zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie

Sposoby stosowania środków ochrony roślin do dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji pomieszczeń i magazynów

Badanie sprawności technicznej sprzętu używanego do stosowania środków ochrony roślin

5

Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko

2

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Ustępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin

6

Bezpieczeństwo i higiena pracy przy sprzedaży środków ochrony roślin

5

Przegląd obowiązujących przepisów

Zagrożenie dla zdrowia człowieka podczas obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin

Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową

Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin

Zasady profilaktyki, w tym:

a) badania lekarskie,

b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,

c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków oksykologicznych

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków

Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym:
a) przyczyny i rodzaje zagrożeń,
b) drogi pożarowe

Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin

Ochrona pracy kobiet i ochrona pracy młodocianych

Ogółem

24

Załącznik nr 4

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów

1

Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin

Badania sprawności technicznej opryskiwaczy

Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin

Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska

Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin

2

Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin

2

Skład środków ochrony roślin

Formy użytkowe środków ochrony roślin

Okres karencji i okres prewencji

Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych

Podział środków ochrony roślin:

a) ze względu na funkcję:

- roztoczobójcze (akarycydy),

- bakteriobójcze (bakteriocydy),

- grzybobójcze (fungicydy),

- chwastobójcze (herbicydy),

- owadobójcze (insektycydy),

- mięczakobójcze (moluskocydy),

- nicieniobójcze (nematocydy),

- regulatory wzrostu roślin,

- odstraszające szkodniki (repelenty),

- gryzoniobójcze (rodentycydy),

- przyciągające szkodniki (atraktanty),

- kretobójcze (talpicydy),

- wirusobójcze (wirocydy),

- inne,

b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:

- kontaktowe,

- żołądkowe,

- inhalacyjne,

- fungitoksyczne,

- fungistatyczne,

- desykujące,

- inhibitujące wzrost i rozwój,

- inne,

Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin:

a) dobór środka ochrony roślin,

b) termin przeprowadzenia zabiegu,

c) dawka środka ochrony roślin,

d) warunki atmosferyczne,

e) łączne stosowanie agrochemikaliów

3

Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych

2

Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o:

a) organizmach chorobotwórczych,

b) chwastach,

c) szkodnikach,

Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechniczna, hodowlana, mechaniczna, fizyczna, biologiczna, chemiczna, integrowana oraz kwarantanna

Podstawowe wiadomości z zakresu dobrej praktyki ochrony roślin

Zwalczanie szkodników artykułów rolno-spożywczych

4

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

5, w tym 4 godziny zajęć praktycznych

Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie

Przygotowanie opryskiwacza do pracy, w tym:

a) sprawdzenie stanu technicznego poszczególnych urządzeń opryskiwacza pod kątem ich wpływu na jakość wykonania zabiegu,

b) dobór parametrów pracy i regulacja opryskiwaczy,

c) dobór rozpylaczy

Technika opryskiwania - użytkowanie opryskiwaczy

Badania sprawności technicznej opryskiwaczy:

a) organizacja systemu badań w regionie,

b) wymagania techniczne dla opryskiwaczy,

c) przygotowanie opryskiwacza do badania

5

Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko

2

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin

Postępowanie z opryskiwaczem przed zabiegiem i po zabiegu wykonanym przy użyciu środków ochrony roślin

Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

6

Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin

2

Przegląd obowiązujących przepisów

Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas

stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy

Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową

Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin

Ocena zagrożenia na poszczególnych stanowiskach pracy, w tym przy:

a) sporządzaniu cieczy roboczej,

b) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem ciągnikowym,

c) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem plecakowym,

d) zabiegach wykonywanych w uprawach pod osłonami,

e) zaprawianiu nasion

Zasady profilaktyki, w tym:

a) badania lekarskie,

b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,

c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków oksykologicznych

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków

Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym:

a) przyczyny i rodzaje zagrożenia,

b) drogi pożarowe

Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin

Ogółem

14

Załącznik nr 5

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHONY ROŚLIN SPRZĘTEM AGROLOTNICZYM

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów

1

Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu

Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin

Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin

Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska

Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin

2

Ochrona roślin uprawnych i lasów przed szkodnikami i organizmami chorobotwórczymi

2

Podstawowe wiadomości o biologii niektórych organizmów szkodliwych

Zastosowanie zabiegów agrolotniczych w zwalczaniu organizmów szkodliwych

3

Charakterystyka i podział środków ochrony roślin oraz możliwości ich stosowania sprzętem agrolotniczym

1

4

Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko, w tym na organizmy pożyteczne w uprawach, lasach i strefach ekotonowych

1

5

Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin

1

Przegląd obowiązujących przepisów

Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym

Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, Pszczół i organizmów wodnych

Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową

Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin

6

Sprzęt agrolotniczy w zabiegach ochrony roślin, w tym: podział, budowa, zastosowanie, sprawność techniczna

3

7

Naprowadzanie samolotów i śmigłowców na pola zabiegowe oraz zasady bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym

2

8

Organizacja i koszty prac agrolotniczych

1

9

Badanie sprawności technicznej opryskiwaczy

2

Ogółem

14

Załącznik nr 6

PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN METODĄ FUMIGACJI

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów

1

Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu

Zasady nabywania i stosowania środków ochrony roślin

Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin

Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska

Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin

2

Charakterystyka i zasady stosowania środków ochrony roślin

2

Skład środków ochrony roślin

Formy użytkowe środków ochrony roślin

Okres karencji i okres prewencji

Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych

Podział środków ochrony roślin

a) ze względu na funkcję:

- roztoczobójcze (akarycydy),

- bakteriobójcze (bakteriocydy),

- grzybobójcze (fungicydy),

- chwastobójcze (herbicydy),

- owadobójcze (insektycydy),

- mięczakobójcze (moluskocydy),

- nicieniobójcze (nematocydy),

- regulatory wzrostu roślin,

- odstraszające szkodniki (repelenty),

- gryzoniobójcze (rodentycydy),

- przyciągające szkodniki (atraktanty),

- kretobójcze (talpicydy),

- wirusobójcze (wirocydy),

- inne,

b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe:

- kontaktowe,

- żołądkowe,

- inhalacyjne,

- fungitoksyczne,

- fungistatyczne,

- desykujące,

- inhibitujące wzrost i rozwój,

- inne

Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin:

a) dobór środka ochrony roślin,

b) termin przeprowadzenia zabiegu,

c) dawka środka ochrony roślin,

d) warunki atmosferyczne

Środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania szkodników artykułów rolno-spożywczych

3

Zagadnienia z zakresu ochrony roślin

4

Podstawowe wiadomości o biologii organizmów szkodliwych - ich oznaczenie i zwalczanie

Przegląd metod ochrony roślin, w tym szczegółowa charakterystyka metody chemicznej

Zasady wykonywania zabiegu dezynsekcji gazowej i technika wykonywania tego zabiegu, w tym:

a) stosowane środki ochrony roślin,

b) właściwości chemiczne i fizyczne środków ochrony roślin,

c) mechanizm działania środków ochrony roślin,

d) warunki zastosowania środków ochrony rośliń,

e) przygotowywanie pomieszczenia,

f) dawkowanie i sposób rozmieszczenia środków ochrony roślin,

g) odwietrzanie pomieszczenia,

h) kontrola pozostałości gazu w pomieszczeniu

Wymagania dotyczące ewidencji zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin

4

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

4, w tym 3 godziny zajęć praktycznych

Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie

Przygotowywanie sprzętu do wykonywania zabiegu

Rodzaje sprzętu

Sprawność techniczna i wpływ na jakość zabiegu

Usuwanie podstawowych usterek

Zabezpieczenie sprzętu po wykonanym zabiegu

5

Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko

2

Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne

Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony rośliń

6

Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin

3

Przegląd obowiązujących przepisów

Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożenia dla zdrowia człowieka

Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową

Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin

Zasady profilaktyki:

a) badania lekarskie,

b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej,

c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej, telefony do ośrodków oksykologicznych

Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków

Przepisy przeciwpożarowe i sposób postępowania w czasie pożaru, w tym:

a) przyczyny i rodzaje zagrożenia pożarowego,

b) drogi pożarowe

Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin

Ogółem

16

Załącznik nr 7

ZAŚWIADCZENIE O UKOŃCZENIU SZKOLENIA W ZAKRESIE OCHRONY ROŚLIN

infoRgrafika

infoRgrafika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00