Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2010-09-07
Wersja aktualna od 2010-09-07
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 9 sierpnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych
Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 17, poz. 96) w § 5 w tabeli 3 pozycja dotycząca środka spożywczego „Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l” otrzymuje brzmienie:
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l | E 242 | Dimetylodiwęglan | 200 mg/l |
ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).