Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2010-06-15 do 2015-06-29
Wersja archiwalna od 2010-06-15 do 2015-06-29
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 maja 2010 r.
w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego
Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej „ustawą”;
2) szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej „rodzajami specjalizacji”;
3) warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej „egzaminem”, w tym jego dokumentowanie;
4) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;
5) wzór zaświadczenia o zdaniu egzaminu i wzór imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;
6) wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej.
§ 2.1. Określa się następujące rodzaje specjalizacji:
1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;
2) zbiór ze stanu naturalnego;
3) pszczelarstwo;
4) produkty akwakultury i wodorosty morskie;
5) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;
6) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
2. Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informacje o:
1) rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;
2) terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.
2. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar, na piśmie. Głównemu Inspektorowi co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.
3. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, zawiera imię, nazwisko, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.
4. Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, dołącza się kopię:
1) dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;
2) dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu.
§ 4.1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego Inspektora, w skład której wchodzi czterech członków.
2. W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:
1) wykształcenie wyższe;
2) wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych egzaminem.
3. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej.
§ 5.1. Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2.
2. Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.
3. O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi - 0 punktów.
4. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu co najmniej 70 % liczby możliwych do uzyskania punktów.
§ 6.1. Z egzaminu komisja kwalifikacyjna sporządza protokół, który zawiera w szczególności:
1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;
2) skład komisji kwalifikacyjnej;
3) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres oraz rodzaj, numer i serię dokumentu tożsamości osoby przystępującej do egzaminu;
4) liczbę punktów, jaką uzyskała osoba przystępująca do egzaminu z pisemnego testu.
2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.
3. O wynikach egzaminu Główny Inspektor informuje na piśmie osoby przystępujące do egzaminu, podając liczbę punktów, jaką te osoby uzyskały z pisemnego testu.
§ 7.Określa się wzór:
1) zaświadczenia o zdaniu egzaminu, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
2) imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 8.1. Za przeprowadzenie egzaminu:
1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł,
2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 23,00 zł - za każdą osobę przystępującą do egzaminu.
2. Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, wypłaca Główny Inspektor.
§ 9.1. Za przystąpienie do egzaminu ustala się opłatę w wysokości 150,00 złotych za pierwszą specjalizację i 50,00 złotych za każdy kolejny z rodzajów specjalizacji, o której uzyskanie ubiega się osoba przystępująca do egzaminu.
2. Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§ 10.Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia egzaminu.
§ 11.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2010 r. (poz. 607)
Załącznik nr 1
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI
1. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:
a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,
b) utrzymania zwierząt oraz wytwarzania produktów zwierzęcych, z wyłączeniem pszczelarstwa;
2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;
3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;
4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania i obrotu materiałem siewnym;
5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;
6) zasady chowu i hodowli zwierząt;
7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami i w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;
9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
10) przepisy dotyczące udzielenia pomocy finansowej producentom ekologicznym na podstawie przepisowo wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;
11) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
12) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
13) podstawy rachunkowości.
2. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - zbiór ze stanu naturalnego:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;
2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;
3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;
5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:
a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,
b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;
6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;
7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
9) podstawy rachunkowości.
3. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - pszczelarstwo:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;
2) zasady utrzymywania pszczół;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz w zakresie zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;
4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
6) podstawy rachunkowości.
4. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - produkty akwakultury i wodorosty morskie:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;
2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;
3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;
4) przepisy Prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7) podstawy rachunkowości.
5. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;
2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;
4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;
6) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
7) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
8) podstawy rachunkowości.
6. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji - wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:
1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;
2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;
3) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;
4) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;
5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;
6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;
7) podstawy rachunkowości.
Załącznik nr 2
ZAŚWIADCZENIE O ZDANIU EGZAMINU
Załącznik nr 3
PIECZĘĆ IMIENNA INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO