Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-01-01
Wersja aktualna od 2011-01-01
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych2)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1735, z 2004 r. Nr 282, poz. 2810 oraz z 2009 r. Nr 114, poz. 953) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);”;
2) w § 8 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Minimalne wartości w skali Brixa dla soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.”;
3) w załączniku nr 1:
a) w części „Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego” ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Dodana woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417 oraz z 2010 r. Nr 72, poz. 466). Otrzymany sok owocowy posiada cechy organoleptyczne i analityczne odpowiadające co najmniej średniej jakości soku owocowego uzyskanego z owoców tego samego rodzaju.”,
b) w części „Surowce” po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
„3a. Odtworzony przecier owocowy - produkt uzyskany z zagęszczonego przecieru owocowego przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania, dla którego minimalne wartości w skali Brixa są takie same jak dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego.”;
4) dodaje się załącznik nr 3 w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. A. Ławniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają dyrektywę Komisji 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. zmieniającą dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 212 z 15.08.2009, str. 42).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 kwietnia 2010 r. (poz. 579)
MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA SOKÓW OWOCOWYCH ODTWORZONYCH Z ZAGĘSZCZONEGO SOKU OWOCOWEGO
Nazwa zwyczajowa owocu, z którego jest produkowany zagęszczony sok owocowy | Nazwa botaniczna owocu | Minimalne wartości w skali Brixa dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego |
Jabłko (*) | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Morela (**) | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banan (**) | Musa sp. | 21,0 |
Czarna porzeczka (*) (***) | Ribes nigrum L. | 11,6 |
Winogrona (*) | Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki | 15,9 |
Grejpfrut (*) | Citrus x paradise Macfad. | 10,0 |
Guajawa (**) (***) | Psidium guajava L. | 9,5 |
Cytryna (*) | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
Mango (*)(***) | Magnifera indica L. | 15,0 |
Pomarańcza (*) | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Marakuja (*) (***) | Passiflora edulis Sims | 13,5 |
Brzoskwinia (**) | Prunus persica (L.) Batsch var. persica | 10,0 |
Gruszka (**) | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananas (*) | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Malina (*) | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Wiśnia (*) | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Truskawka (*) | Fragaria ananassa Duch. | 7,0 |
Mandarynka (*) | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
Jeżeli sok owocowy odtworzony z soku zagęszczonego produkowany jest z owoców niewymienionych w powyższym wykazie, minimalna wartość w skali Brixa soku owocowego odtworzonego jest równa wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji soku zagęszczonego.
(*) W przypadku tych produktów, jeżeli wytwarzane są w postaci soku, minimalna gęstość względna określana jest refraktometrycznie w temperaturze 20 °C.
(**) W przypadku tych produktów, jeżeli wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).
(***) W odniesieniu do tych produktów minimalna wartość w skali Brixa ma zastosowanie wyłącznie dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego produkowanych w Unii Europejskiej.