Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2010 nr 88 poz. 579
Wersja aktualna od 2011-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2010 nr 88 poz. 579
Wersja aktualna od 2011-01-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 21 kwietnia 2010 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych2)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1735, z 2004 r. Nr 282, poz. 2810 oraz z 2009 r. Nr 114, poz. 953) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych, koncentratów soków owocowych);”;

2) w § 8 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

„3. Minimalne wartości w skali Brixa dla soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.”;

3) w załączniku nr 1:

a) w części „Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego” ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. Dodana woda stosowana przy odtwarzaniu spełnia wymagania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. Nr 61, poz. 417 oraz z 2010 r. Nr 72, poz. 466). Otrzymany sok owocowy posiada cechy organoleptyczne i analityczne odpowiadające co najmniej średniej jakości soku owocowego uzyskanego z owoców tego samego rodzaju.”,

b) w części „Surowce” po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

„3a. Odtworzony przecier owocowy - produkt uzyskany z zagęszczonego przecieru owocowego przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania, dla którego minimalne wartości w skali Brixa są takie same jak dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego.”;

4) dodaje się załącznik nr 3 w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. A. Ławniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają dyrektywę Komisji 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. zmieniającą dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 212 z 15.08.2009, str. 42).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 kwietnia 2010 r. (poz. 579)

MINIMALNE WARTOŚCI W SKALI BRIXA DLA SOKÓW OWOCOWYCH ODTWORZONYCH Z ZAGĘSZCZONEGO SOKU OWOCOWEGO

Nazwa zwyczajowa owocu, z którego jest produkowany zagęszczony sok owocowy

Nazwa botaniczna owocu

Minimalne wartości w skali Brixa dla soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego

Jabłko (*)

Malus domestica Borkh.

11,2

Morela (**)

Prunus armeniaca L.

11,2

Banan (**)

Musa sp.

21,0

Czarna porzeczka (*) (***)

Ribes nigrum L.

11,6

Winogrona (*)

Vitis vinifera L. lub jej krzyżówki
Vitis labrusca L. lub jej krzy
żówki

15,9

Grejpfrut (*)

Citrus x paradise Macfad.

10,0

Guajawa (**) (***)

Psidium guajava L.

9,5

Cytryna (*)

Citrus limon (L.) Burm.f.

8,0

Mango (*)(***)

Magnifera indica L.

15,0

Pomarańcza (*)

Citrus sinensis (L.) Osbeck

11,2

Marakuja (*) (***)

Passiflora edulis Sims

13,5

Brzoskwinia (**)

Prunus persica (L.) Batsch var. persica

10,0

Gruszka (**)

Pyrus communis L.

11,9

Ananas (*)

Ananas comosus (L.) Merr.

12,8

Malina (*)

Rubus idaeus L.

7,0

Wiśnia (*)

Prunus cerasus L.

13,5

Truskawka (*)

Fragaria ananassa Duch.

7,0

Mandarynka (*)

Citrus reticulata Blanco

11,2

Jeżeli sok owocowy odtworzony z soku zagęszczonego produkowany jest z owoców niewymienionych w powyższym wykazie, minimalna wartość w skali Brixa soku owocowego odtworzonego jest równa wartości w skali Brixa soku uzyskiwanego z owoców wykorzystywanych do produkcji soku zagęszczonego.

(*) W przypadku tych produktów, jeżeli wytwarzane są w postaci soku, minimalna gęstość względna określana jest refraktometrycznie w temperaturze 20 °C.

(**) W przypadku tych produktów, jeżeli wytwarzane są w postaci przecieru, oznaczana jest wyłącznie minimalna odczytywana wartość w skali Brixa (bez korekty kwasowości).

(***) W odniesieniu do tych produktów minimalna wartość w skali Brixa ma zastosowanie wyłącznie dla odtworzonego soku owocowego i odtworzonego przecieru owocowego produkowanych w Unii Europejskiej.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00