Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2010-01-22 do 2014-12-13
Wersja archiwalna od 2010-01-22 do 2014-12-13
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 stycznia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą
Na podstawie art. 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz. U. Nr 137, poz. 967) wprowadza się następujące zmiany:
1) tytuł rozporządzenia otrzymuje brzmienie:
„w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą”;
2) w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 2 dodaje się pkt 3 w brzmieniu:
„3) dyrektywy Komisji 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji (Dz. Urz. WE L 285 z 29.10.2008, str. 9).”;
3) w § 3 w ust. 2 pkt 8 otrzymuje brzmienie:
„8) błonnik pokarmowy (błonnik) - polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:
a) jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
b) jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe,
c) jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe.”;
4) w § 5 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Wykaz witamin i składników mineralnych, których zawartość można podawać w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie ustalone do celów znakowania żywności określa załącznik do rozporządzenia.”;
5) w § 8 po pkt 7 dodaje się pkt 8 i 9 w brzmieniu:
„8) 8 kJ/g i 2 kcal/g - w przypadku błonnika pokarmowego;
9) 0 kJ/g i 0 kcal/g - w przypadku erytrytolu.”;
6) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Środki spożywcze, które nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pozostawać w obrocie do dnia 31 października 2012 r., nie dłużej jednak niż do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570 oraz z 2009 r. Nr 98, poz. 817.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 8 stycznia 2010 r. (poz. 63)
WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRYCH ZAWARTOŚĆ MOŻNA PODAWAĆ W INFORMACJI DOTYCZĄCEJ WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŚRODKA SPOŻYWCZEGO, ORAZ ICH ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE USTALONE DO CELÓW ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
Witaminy i składniki mineralne | Zalecane dzienne spożycie |
Witamina A | 800 ug |
Witamina D | 5 μg |
Witamina E | 12 mg |
Witamina K | 75 μg |
Witamina C | 80 mg |
Tiamina | 1,1 mg |
Ryboflawina | 1,4 mg |
Niacyna | 16 mg |
Witamina B6 | 1,4 mg |
Kwas foliowy | 200 μg |
Witamina B12 | 2,5 μg |
Biotyna | 50 μg |
Kwas pantotenowy | 6 mg |
Potas | 2000 mg |
Chlorek | 800 mg |
Wapń | 800 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | 375 mg |
Żelazo | 14 mg |
Cynk | 10 mg |
Miedź | 1 mg |
Mangan | 2 mg |
Fluorek | 3,5 mg |
Selen | 55 μg |
Chrom | 40 μg |
Molibden | 50 μg |
Jod | 150 μg |